emerytura z Kanady za lata 2019-2021

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
Truskawka-50

emerytura z Kanady za lata 2019-2021

Post autor: Truskawka-50 »

Witam. Proszę o pomoc bo nie mogę odnaleźć odpowiedzi a odsetki nie czekają ..... :( Emerytka wróciła do Polski i od 2019 jest rezydentem polskim. Otrzymuje emeryturę z Polski i z Kanady. Musi teraz złożyć korektę za te lata bo ja tylko rozliczał ZUS (nie wiedziała) - czy mogę odliczyć podatek zapłacony za granicą. Za jakie lata mam rozliczyć tą emeryturę z Kanady wg wyłączenia z progresją a za jakie lata drugą metodą ? I jeszcze jedno: na podstawie jakiego dokumentu bo ona przesłała mi tylko wykaz wpłat w złotówkach na konto.. Bardzo, bardzo proszę o pomoc. Dziękuję.

wla.gle

Re: emerytura z Kanady za lata 2019-2021

Post autor: wla.gle »

Witam...
Metoda unikania podwójnego opodatkowania dla Kanady:
-2019, 2020 - WYŁĄCZENIE Z PROGRESJĄ
-2021 - METODA ODLICZENIA/ZALICZENIA PROPORCJONALNEGO
Do rozliczenia za rok 2019, 2020 podatek z Kanady nie będzie potrzebny.
Natomiast za rok 2021 - tak.
Bank, jeżeli był płatnikiem powinien pobierać podatek i wystawić PIT-11.

Czy otrzymała wezwanie do rozliczenia z US ?...
Może dopytać w US czy musi się z tej emerytury rozliczać .

Może ktoś jeszcze się wypowie...

Truskawka-50

Dziękuję. Tak - otrzymała wezwanie z U.Sk. W Polsce ma też emeryturę z ZUS i dlatego moje pytanie bo przeglądając przepisy zwątpiłam dlaczego US pyta tylko o 2019 a o następne nie. Sama zaproponowałam żeby pozostałe lata też od razu skorygować. Bank nie był płatnikiem - otrzymywała na konto polskie wpłaty z Kanady i nie dostała nigdy PIT-11 z banku a co za tym idzie bank nie odprowadzał podatku. Najgorsze że jej przy przeprowadzce dokumenty poginęły i nawet chyba nie wie czego szukać do tego rozliczenia (ja nie ukrywam też nie wiem jak wygląda roczne z Kanady od urzędu emerytalnego - z USA wiem ale tu...) Może ktoś wie na podstawie czego to rozliczenie zrobić ? Rozliczam Holandię, Rumunie, cały świat i Amazon a tu trafiła mi się Kanada z emerytura i mam taki problem..... :( Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na Ciebie zawsze można liczyć jak tu widzę :) Pozdrawiam.

Truskawka-50

Dziękuję. Tak - otrzymała wezwanie z U.Sk. W Polsce ma też emeryturę z ZUS i dlatego moje pytanie bo przeglądając przepisy zwątpiłam dlaczego US pyta tylko o 2019 a o następne nie. Sama zaproponowałam żeby pozostałe lata też od razu skorygować. Bank nie był płatnikiem - otrzymywała na konto polskie wpłaty z Kanady i nie dostała nigdy PIT-11 z banku a co za tym idzie bank nie odprowadzał podatku. Najgorsze że jej przy przeprowadzce dokumenty poginęły i nawet chyba nie wie czego szukać do tego rozliczenia (ja nie ukrywam też nie wiem jak wygląda roczne z Kanady od urzędu emerytalnego - z USA wiem ale tu...) Może ktoś wie na podstawie czego to rozliczenie zrobić ? Rozliczam Holandię, Rumunie, cały świat i Amazon a tu trafiła mi się Kanada z emerytura i mam taki problem..... :( Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na Ciebie zawsze można liczyć jak tu widzę :) Pozdrawiam.

wla.gle pisze:
> Witam...
> Metoda unikania podwójnego opodatkowania dla Kanady:
> -2019, 2020 - WYŁĄCZENIE Z PROGRESJĄ
> -2021 - METODA ODLICZENIA/ZALICZENIA PROPORCJONALNEGO
> Do rozliczenia za rok 2019, 2020 podatek z Kanady nie będzie potrzebny.
> Natomiast za rok 2021 - tak.
> Bank, jeżeli był płatnikiem powinien pobierać podatek i wystawić PIT-11.
>
> Czy otrzymała wezwanie do rozliczenia z US ?...
> Może dopytać w US czy musi się z tej emerytury rozliczać .
>
> Może ktoś jeszcze się wypowie...

wla.gle

Post autor: wla.gle »

piszesz..
Rozliczam Holandię, Rumunie, cały świat i Amazon a tu trafiła mi się Kanada z emerytura i mam taki problem..... ,
to masz więcej doświadczenia w tych tematach niż ja...(-_-).

...dlaczego US pyta tylko o 2019 a o następne nie - prawdopodobnie nie ma jeszcze info za pozostałe lata...
można zadzwonić do US i uzyskać info o dochodzie za 2019r.

Pozostałe lata ja bym rozliczył na podstawie przelewów bankowych.
Jeśli takowych także nie ma - można dodać w PIT-36 uwagę, że
jest to tzw. domniemane rozliczenie gdyż zaginęły dokumenty.

Interpretacja..

https://e-prawnik.pl/interpretacje-poda ... 72jk3.html

Zablokowany