Mam do rozliczenia fotowoltaikę tylko faktura jest napisana źle ( małżonka o niższych dochodach )
Jak można zmienić dane na fakturze na drugiego małżonka ( musi być korekta czy wystarczy tzw. nota korygująca ???? )
Pozdrawiam
fotowoltaika
Re: fotowoltaika
witam: Krzysiek
-z tego co wiem to nie można już zmienić danych na fakturze chyba że dotyczy tego samego miesiąca .
Można jedynie zaryzykować jeżeli umowa jest na obojga małżonków.
Ale przecież jest jedyna możliwość skorzystania tak zwanego odliczenia pozostałej ulgi następnych latach bez straty na odliczeniu.
jeżeli jest rozliczenie wspólne z małżonkiem i odliczenia dokonuje małżonek o niskich dochodach.
Zawsze mnie śmieszy jak ktoś doradza , że jezeli faktura jest wyszcza od dochodu ,to można resztę odliczyć następnych latach.
No tak można, tylko że kwota zwrotu za ulgę nie przynosi korzyści to już nikogo nie interesuje.
Jedynie przy rozliczeniu wspólnym jest taka możliwość z korzystania odliczenia małżonka o niskich dochodach i odzyskania podatku
bez straty.
Pozdrawiam. Tolek.
-z tego co wiem to nie można już zmienić danych na fakturze chyba że dotyczy tego samego miesiąca .
Można jedynie zaryzykować jeżeli umowa jest na obojga małżonków.
Ale przecież jest jedyna możliwość skorzystania tak zwanego odliczenia pozostałej ulgi następnych latach bez straty na odliczeniu.
jeżeli jest rozliczenie wspólne z małżonkiem i odliczenia dokonuje małżonek o niskich dochodach.
Zawsze mnie śmieszy jak ktoś doradza , że jezeli faktura jest wyszcza od dochodu ,to można resztę odliczyć następnych latach.
No tak można, tylko że kwota zwrotu za ulgę nie przynosi korzyści to już nikogo nie interesuje.
Jedynie przy rozliczeniu wspólnym jest taka możliwość z korzystania odliczenia małżonka o niskich dochodach i odzyskania podatku
bez straty.
Pozdrawiam. Tolek.
-
krzysiek.k120
A notą korygującą nie można ????
bez straty.
Wytłumacz mi o co tu biega ?????
Pozdrawiam ciepło
bez straty.
Wytłumacz mi o co tu biega ?????
Pozdrawiam ciepło
Krzysiek:
Wszyscy podatnicy o niskich dochodach nie są wstanie odliczyć pełnego podatku od faktur ponieważ są pozbawieni innych odliczeń od podatku.
Jedynie jest taka możliwość pełnego odliczenia 17% podatku o niskich dochodach przy rozliczeniu wspólnym małżonkiem, gdzie odliczaniu
dokonuje współmałżonek który ma niskie dochody a drugi ma większe dochody, wtedy można skorzystać z pełnego odliczenia podatku 17%
tak przy pierwszym odliczeniu jak i w następnych latach .
Jeżeli dalej nie wiesz o co chodzi zrób sobie symulacje odliczeń na zeznaniu.
Pozdrawiam Tolek.
Wszyscy podatnicy o niskich dochodach nie są wstanie odliczyć pełnego podatku od faktur ponieważ są pozbawieni innych odliczeń od podatku.
Jedynie jest taka możliwość pełnego odliczenia 17% podatku o niskich dochodach przy rozliczeniu wspólnym małżonkiem, gdzie odliczaniu
dokonuje współmałżonek który ma niskie dochody a drugi ma większe dochody, wtedy można skorzystać z pełnego odliczenia podatku 17%
tak przy pierwszym odliczeniu jak i w następnych latach .
Jeżeli dalej nie wiesz o co chodzi zrób sobie symulacje odliczeń na zeznaniu.
Pozdrawiam Tolek.
Faktem jest, że przy małym dochodzie podatek jest niewystarczający aby ulgę w całości odzyskać przy rozliczeniu indywidualnym.
Czyli jak ktoś już tutaj stwierdził na forum - ULGI SĄ DLA BOGATYCH /dobrze zarabiających/.::)).