Ulga termomodernizacyjna - wiele inwestycji i terminy
Ulga termomodernizacyjna - wiele inwestycji i terminy
Proszę o pomoc. Podatnik rozpoczął 05.2018 inwestycję termomodernizacyjną, którą zakończył 10.2019 i odliczył w zeznaniu za 2019.
03.2021 rozpoczął kolejną inwestycje termo. i zakończył 06.2021. I teraz pytanie - czy może ją odliczyć w zeznaniu za 2021?
Czy może realizować kolejną inwestycję w 2022 i realizować ją przez kolejne trzy lata i móc ją odliczyć?
Moje wątpliwości budzi zapis Art. 26h ust. 1 o okresie 3 lat
"wydatki związane z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego (...) które zostanie zakończone w okresie 3 kolejnych lat"
wydaje się, że to sformułowanie dotyczy wymogu zakończenia pojedynczego przedsięwzięcia.
Natomiast ust. 2 stanowi:
"Kwota odliczenia nie może przekroczyć 53 000 zł w odniesieniu do >>wszystkich<< realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych budynkach, których podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem."
I teraz wątpliwość:
Czy 3 lata dotyczą "całkowitej ulgi" - rozpocząłem w 2019 - więc mogę odliczać przedsięwzięcia, niezależnie ile ich będzie (byle suma <53kzł) poczynione przez 3 lata od pierwszego?
Czy okres 3 lat liczy się dla każdego z osobna i można korzystać z ulgi termom. przez np. 5 lat, byle każde z przedsięwzięć było zakończone w 3 lata, a ich suma <53kzł?
Z.
03.2021 rozpoczął kolejną inwestycje termo. i zakończył 06.2021. I teraz pytanie - czy może ją odliczyć w zeznaniu za 2021?
Czy może realizować kolejną inwestycję w 2022 i realizować ją przez kolejne trzy lata i móc ją odliczyć?
Moje wątpliwości budzi zapis Art. 26h ust. 1 o okresie 3 lat
"wydatki związane z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego (...) które zostanie zakończone w okresie 3 kolejnych lat"
wydaje się, że to sformułowanie dotyczy wymogu zakończenia pojedynczego przedsięwzięcia.
Natomiast ust. 2 stanowi:
"Kwota odliczenia nie może przekroczyć 53 000 zł w odniesieniu do >>wszystkich<< realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych budynkach, których podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem."
I teraz wątpliwość:
Czy 3 lata dotyczą "całkowitej ulgi" - rozpocząłem w 2019 - więc mogę odliczać przedsięwzięcia, niezależnie ile ich będzie (byle suma <53kzł) poczynione przez 3 lata od pierwszego?
Czy okres 3 lat liczy się dla każdego z osobna i można korzystać z ulgi termom. przez np. 5 lat, byle każde z przedsięwzięć było zakończone w 3 lata, a ich suma <53kzł?
Z.
Re: Ulga termomodernizacyjna - wiele inwestycji i terminy
,
> Czy okres 3 lat liczy się dla każdego z osobna i można korzystać z ulgi termom. przez
> np. 5 lat, byle każde z przedsięwzięć było zakończone w 3 lata, a ich suma <53kzł?
>
> Z.
Tak jak piszesz powyżej jest OK.
> Czy okres 3 lat liczy się dla każdego z osobna i można korzystać z ulgi termom. przez
> np. 5 lat, byle każde z przedsięwzięć było zakończone w 3 lata, a ich suma <53kzł?
>
> Z.
Jeszcze jedna kwestia:
czy jedno "przedsięwzięcie termomodernizacyjne" = jeden budynek? (niezależnie jakie zadania i w jakich latach, np. w 2019 wymiana okien, w 2022 ocieplenie są składowymi jednego PM)
czy można realizować kilka "przedsięwzięć termomodernizacyjnych" (PM) w różnych okresach na tym samym budynku? (np. w 2019 wymiana okien jako jedno PM, w 2022 ocieplenie jako drugie, niezależne PM)
Z.
czy jedno "przedsięwzięcie termomodernizacyjne" = jeden budynek? (niezależnie jakie zadania i w jakich latach, np. w 2019 wymiana okien, w 2022 ocieplenie są składowymi jednego PM)
czy można realizować kilka "przedsięwzięć termomodernizacyjnych" (PM) w różnych okresach na tym samym budynku? (np. w 2019 wymiana okien jako jedno PM, w 2022 ocieplenie jako drugie, niezależne PM)
Z.
,
>
> czy można realizować kilka "przedsięwzięć termomodernizacyjnych"
> (PM) w różnych okresach na tym samym budynku? (np. w 2019 wymiana okien
> jako jedno PM, w 2022 ocieplenie jako drugie, niezależne PM)
>
> Z.
>
> czy można realizować kilka "przedsięwzięć termomodernizacyjnych"
> (PM) w różnych okresach na tym samym budynku? (np. w 2019 wymiana okien
> jako jedno PM, w 2022 ocieplenie jako drugie, niezależne PM)
>
> Z.
Witam: Ja tez tak uważałem na początku 2019r że okres 3 lat liczy sie dla każdego przedsięwzięcia osobno .
w zeszłym roku dzwoniłem do KIS z takim zapytaniem.
odpowiedz otrzymałem że okres 3 lat dotyczy niestety ale wszystkich przedsięwzięć termomodernizacyjnych.
Ale oni też czasem błędnie odpowiadają.
Pozdrawiam Tolek.
w zeszłym roku dzwoniłem do KIS z takim zapytaniem.
odpowiedz otrzymałem że okres 3 lat dotyczy niestety ale wszystkich przedsięwzięć termomodernizacyjnych.
Ale oni też czasem błędnie odpowiadają.
Pozdrawiam Tolek.
Dzisiaj dzwoniłem do KIS aby się upewnić - wszystko jest OK - 3-letni okres liczy się dla każdego przedsięwzięcia osobno.
-
krzysiek.k120
3 lata na każde przedsięwzięcie, a sumie przez jaki okres można realizować różne przedsięwzięcia ????
Pozdrawia
Pozdrawia
Jak długo ? Póki nie zostanie "skasowana". W ustawie nie jest określony czas "wygaszenia" ulgi.
-
krzysiek.k120
Myślałem, że jest to 5 lat więc Wielkie dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu
Pozdrawiam ciepło
Pozdrawiam ciepło