wspólne rozliczenie

Gość

wspólne rozliczenie

Post autor: Gość »

Podatnik do stycznia 2009 prowadził działalność. Później miał umowę o pracę. Czy w picie-37 może skorzystać z rozliczenia z małżonką?

~Wielki Brat~

Re: wspólne rozliczenie

Post autor: ~Wielki Brat~ »

Czy ta działalność jest zawieszona, czy całkiem zlikwidowana? Bo jeśli jest zawieszona to i tak muszisz się rozliczać na PIT-36. (Zielony).

Pozdrawiam

marbar

Post autor: marbar »

i jeszcze pytanie najważniejsze - jak opodatkowana była działalność?
Bowiem ryczałt i liniówka wyklucza możliwość wspólnego rozliczenia ze współmałżonkiem.

Gość

Działalność została zamknięta i pit-36 już złożyliśmy. Opodatkowana była ryczałtem, no i zastanawiam się czy zakaz rozliczania razem dotyczy nas w przypadku dalszego rozliczania się w obecnym roku na picie-37?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

A to dziwne, bo ja nie znam opodatkowania dg ryczałtem, który rozliczałoby się w PIT-36. Coś chyba się pomieszało. Kiedy został złożony ten PIT ? Prosimy o więcej informacji, bo trudno gdybać.

Gość

Pomyłka, miałam na myśli oczywiście pit 28. Ale wciąż chodzi mi o rozliczenie wspólne małżonków na picie- 37? Czy to że mąż prowadził działalnośc opodatkowną ryczałtem jeszcze w styczniu 2009 oznacza że nie może również rozliczy się wspólnie z małżonką w picie-37? Dodam,że działalnośc została zamknięta.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

tak, to oznacza, że nie mogą się wspólnie rozliczyć w PIT-37

Gość

A czy z ulgi na dzieci może skorzystać czy też nie?

marbar

Post autor: marbar »

ulgę tę można odliczyć wyłącznie od dochodów (podatku) opodatkowanych na zasadach ogólnych.
Jesli zatem mieliście dochody np. z umowy o pracę, umowy zlecenia, o dzieło, renty, emerytury - to od nich można odliczyć

Zablokowany