Naprawa bazy danych
Naprawa bazy danych
Witam, mam problem z bazą SQL:
1. Znikł mi jeden PIT-28.
2. robiłem PIT-36 i mam go dwa razy zapisanego - jak skasowałem jeden to okazało się że drugi jest pusty.
3. wchodzę do kosza i wracam do roku 2020 - widzę nadal rozliczenia skasowane do kosza... trzeba zamknąć program i ponownie otworzyć.
4. Program przy każdym uruchomieniu twierdzi że są do zaimportowania dane z PITY 2017 i PITY 2019 - mimo tego ich nie importuje bo już ma je zaimportowane, skasowałem pliki .index i odbudowałem uruchamiając stare PITY bez skutku...
Reindeskacja nic nie daje, czy można jakoś naprawić bazę ?
1. Znikł mi jeden PIT-28.
2. robiłem PIT-36 i mam go dwa razy zapisanego - jak skasowałem jeden to okazało się że drugi jest pusty.
3. wchodzę do kosza i wracam do roku 2020 - widzę nadal rozliczenia skasowane do kosza... trzeba zamknąć program i ponownie otworzyć.
4. Program przy każdym uruchomieniu twierdzi że są do zaimportowania dane z PITY 2017 i PITY 2019 - mimo tego ich nie importuje bo już ma je zaimportowane, skasowałem pliki .index i odbudowałem uruchamiając stare PITY bez skutku...
Reindeskacja nic nie daje, czy można jakoś naprawić bazę ?
-
Re: Naprawa bazy danych
1. Program PITy IPS tworzy kopie w folderze PITyIPS_arch_ 20XX, którego lokalizacja jest tam gdzie baza danych (domyślnie SQLite). Dane można zaimportować wybierając w menu Rozliczenie\Importuj z pliku lub ze schowka.
2. Jak zostało usunięte nie te co trzeba rozliczenie, to można je przywrócić z kosza naciskając w nim na zeznaniu prawy przycisk myszki - "Przenieś do dokumentów" lub zaimportować z folderu PITyIPS_arch_ 20XX.
3. Aby wyjść z kosza naciskamy na niego ponownie lub "Ostatnio otwierane".
4. Może dane znajdują się w folderze A a w nim jest folder B zawierający to samo? Jeśli dane na pewno są zaimportowane, to można wyłączyć opcje "Sprawdzaj import ze starszych wersji programu przy starcie" w menu Rozliczenie\Ustawienia programu.
2. Jak zostało usunięte nie te co trzeba rozliczenie, to można je przywrócić z kosza naciskając w nim na zeznaniu prawy przycisk myszki - "Przenieś do dokumentów" lub zaimportować z folderu PITyIPS_arch_ 20XX.
3. Aby wyjść z kosza naciskamy na niego ponownie lub "Ostatnio otwierane".
4. Może dane znajdują się w folderze A a w nim jest folder B zawierający to samo? Jeśli dane na pewno są zaimportowane, to można wyłączyć opcje "Sprawdzaj import ze starszych wersji programu przy starcie" w menu Rozliczenie\Ustawienia programu.
Mnie zginęło wypełnione i przygotowane do wysłania duże zeznanie. Po imporcie zapisanego pobrał sam formularz bez wypełnionych danych. Dobrze że miałam zapisane w pdfie więc przepisałam. A zniknęło po wykonaniu aktualizacji programu przez przeglądarkę.
"Po imporcie zapisanego"
Czy chodzi o ten import?
"1. Program PITy IPS tworzy kopie w folderze PITyIPS_arch_ 20XX, którego lokalizacja jest tam gdzie baza danych (domyślnie SQLite). Dane można zaimportować wybierając w menu Rozliczenie\Importuj z pliku lub ze schowka."
PS. Aktualizacja nie mogła mieć na to wpływu ponieważ nic nie było zmieniane w bazie danych.
Czy chodzi o ten import?
"1. Program PITy IPS tworzy kopie w folderze PITyIPS_arch_ 20XX, którego lokalizacja jest tam gdzie baza danych (domyślnie SQLite). Dane można zaimportować wybierając w menu Rozliczenie\Importuj z pliku lub ze schowka."
PS. Aktualizacja nie mogła mieć na to wpływu ponieważ nic nie było zmieniane w bazie danych.
nie byłoby tych problemów gdyby Autor dał możliwość o którą widzę że wiele osób prosiło aby nie korzystać z bazy SQL tylko jak w starej wersji PITy
dano możliwość zapisywania każdego zeznania do osobnego pliku -klik w eksploratorze plików i już zeznanie na ekranie.
BARDZO ale to BARDZO prosimy na kolejny sezon podatkowy wprowadzić funkcjonalność rezygnacji z bazy SQL
dano możliwość zapisywania każdego zeznania do osobnego pliku -klik w eksploratorze plików i już zeznanie na ekranie.
BARDZO ale to BARDZO prosimy na kolejny sezon podatkowy wprowadzić funkcjonalność rezygnacji z bazy SQL
Czyli mam opracować bazę opartą o pliki tekstowe. Jeśli starczy mi sił.
trzymamy kciuki aby sił starczyło!!!, dane będą również bezpieczniejsze w każdym pliku osobno jak od 15 lat w Pitach IPS , nie mówiąc o prostym kopiowaniu zeznań między komputerami, emailami.... bez zbędnych importów, eksportów ....ble
ps.
jeśli będzie błąd z jakiegokolwiek powodu z bazą to wszystko utracone (wiem można importować te pliki archiwalne ale pewnie dużo użytkowników te pliki skasuje prędzej czy później).
ps.
jeśli będzie błąd z jakiegokolwiek powodu z bazą to wszystko utracone (wiem można importować te pliki archiwalne ale pewnie dużo użytkowników te pliki skasuje prędzej czy później).
Baza tekstowa z każdym pitem w osobnym pliku - OK, ale jako opcja. SQL lepiej niech zostanie.
Swoją drogą to już dzisiaj program ma możliwość eksportu każdego zestawu do pliku IPS. Po eksporcie plik taki można zarchiwizować na 500 sposobów, a nawet wydrukować, czy - przy odrobinie cierpliwości - wyryć w marmurze lub duraluminium. Czy postulujący tego nie zauważyli?
Oczywiście mówię o programie PITy IPS :)
Swoją drogą to już dzisiaj program ma możliwość eksportu każdego zestawu do pliku IPS. Po eksporcie plik taki można zarchiwizować na 500 sposobów, a nawet wydrukować, czy - przy odrobinie cierpliwości - wyryć w marmurze lub duraluminium. Czy postulujący tego nie zauważyli?
Oczywiście mówię o programie PITy IPS :)
Czy pliki, czy bazę i tak zawsze trzeba archiwować.
Archiwizacja na dysk USB 3.2 pliku o wielkości 200GB trwa u mnie ok 30 minut.
Jaką wielkość ma plik sqlite PIT-ów po jednym sezonie?
Archiwizacja na dysk USB 3.2 pliku o wielkości 200GB trwa u mnie ok 30 minut.
Jaką wielkość ma plik sqlite PIT-ów po jednym sezonie?