działalność wykonywana osobiście - dwa pity 11
działalność wykonywana osobiście - dwa pity 11
znajomy dostał dwa pity 11 od dwóch różnych pracodawców. Na pierwszym z nich jest tylko kwota przychodu i dochodu 122 zł oraz zaliczki 22 zł. Żadnych innych KUP ani składek na ubezpieczenia. w tym drugim picie są także kup i składki. W obu pitach była to działalność wykonywana na podstawie umowy o dzieło. Czy mam te wszystkie kwoty z obu pitów wziąć pod uwagę i je zsumować czy może ten pierwszy pit ma nie być wcale brany pod uwagę bo ktoś mi kiedyś mówił, że z takich małych dochodów nie trzeba sie rozliczać?
Re: działalność wykonywana osobiście - dwa pity 11
Odpowiednie kwoty sumujesz :)
Rozliczyć trzeba się z każdego opodatkowanego dochodu, tyle tylko że jeżeli dochód jest poniżej 3091zł to podatek wyniesie 0
Rozliczyć trzeba się z każdego opodatkowanego dochodu, tyle tylko że jeżeli dochód jest poniżej 3091zł to podatek wyniesie 0
iloncia83 napisał(a) :
> znajomy dostał dwa pity 11 od dwóch różnych pracodawców. Na pierwszym z
> nich jest tylko kwota przychodu i dochodu 122 zł oraz zaliczki 22 zł.
> Żadnych innych KUP ani składek na ubezpieczenia. w tym drugim picie są
> także kup i składki. W obu pitach była to działalność wykonywana na
> podstawie umowy o dzieło. Czy mam te wszystkie kwoty z obu pitów wziąć pod
> uwagę i je zsumować czy może ten pierwszy pit ma nie być wcale brany pod
> uwagę bo ktoś mi kiedyś mówił, że z takich małych dochodów nie trzeba sie
> rozliczać?
Faktycznie od umów w kwocie do 200zł miesięcznie MOŻE należeć się zryczałtowany podatek i nie wykazuje się tych kwot w dochodzie, ale... nie wystawia się wówczas PITu-11. Trudno wyczuć, czy PIT został wystawiony "z rozpędu" a podatek był ryczałtowy, czy tez podatek był na zasadach ogólnych (trzeba by to doliczyć w zeznaniu rocznym, jak pisze Bartek), ale wówczas gdzie są koszty uzyskania?
Według mnie, należy zapytać wystawcę PITa z kwotą 122zł, na jakich zasadach umowa została rozliczona.
> znajomy dostał dwa pity 11 od dwóch różnych pracodawców. Na pierwszym z
> nich jest tylko kwota przychodu i dochodu 122 zł oraz zaliczki 22 zł.
> Żadnych innych KUP ani składek na ubezpieczenia. w tym drugim picie są
> także kup i składki. W obu pitach była to działalność wykonywana na
> podstawie umowy o dzieło. Czy mam te wszystkie kwoty z obu pitów wziąć pod
> uwagę i je zsumować czy może ten pierwszy pit ma nie być wcale brany pod
> uwagę bo ktoś mi kiedyś mówił, że z takich małych dochodów nie trzeba sie
> rozliczać?
Faktycznie od umów w kwocie do 200zł miesięcznie MOŻE należeć się zryczałtowany podatek i nie wykazuje się tych kwot w dochodzie, ale... nie wystawia się wówczas PITu-11. Trudno wyczuć, czy PIT został wystawiony "z rozpędu" a podatek był ryczałtowy, czy tez podatek był na zasadach ogólnych (trzeba by to doliczyć w zeznaniu rocznym, jak pisze Bartek), ale wówczas gdzie są koszty uzyskania?
Według mnie, należy zapytać wystawcę PITa z kwotą 122zł, na jakich zasadach umowa została rozliczona.
"w tym drugim picie są także kup i składki. W obu pitach była to działalność wykonywana na podstawie umowy o dzieło"
Przy umowie o dzieło nie ma żadnych składek ZUSowskich
Przy umowie o dzieło nie ma żadnych składek ZUSowskich