Rodzina patchworkowa - ulga prorodzinna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
vi-grz

Rodzina patchworkowa - ulga prorodzinna

Post autor: vi-grz »

Dzień dobry
Dostałam ciekawe rozliczenie za 2019 rok do skorygowania.
Małżeństwo zawarte w 2018 i w 2018 urodziło im się dziecko.
Z poprzednich małżeństw;
On 2 dzieci ( odlicza ulgę na 1 - w porozumieniu z byłą żoną)
Ona 2 dzieci.
I teraz kwiatki.
Rozliczenie za 2019 osobno, chyba przez -epit
On - odliczone 1 dziecko
Ona - odliczone 2 dzieci i 1 wspólne, ale najstarsze kończyło w sierpniu 18 lat, i system policzył ulgę do sierpnia i automatycznie ulgę na trzecie dziecko od sierpnia w mniejszej kwocie.
Miałam tylko zrobić korektę tych ulg :), ale kobieta nie ma podatku.
Dochód 18 tys, i tylko podatek 2787,46 ( już wyliczony w PIT 37) ( brak składek) i nie ma z czego odliczyć ( w pierwotnej wersji też zabrakło).
Mam 2 wyjścia:
1. Zrobić korektę i rozliczyć ich współnie?
W PIT 0
podatnik 1112,04
małżonek 4224,12.
Wspólne rozliczenie pozwoli na wykorzystanie podatku męża.
2. Poprawić PIT 0 kobiety, wykorzystać na córkę tyle, ile się da ( żeby nie trzeba było kombinować ze zwrotem nadpłaty)
czyli 1112,04 , 1112,04 i na córkę wtedy 563,38 a na ojca przenieść resztę ulgi ? Tylko mąż ma wpisane jedno swoje dziecko? Dopisać drugie ( z poprzedniego małżeństwa z kwotą odliczenia 0 i wspólna córkę ( wtedy będzie trzecia) z pozostałą do wykorzystania kwotą 1436,66?
Kwota do zwrotu (dodatkowego z korekty za 2019)w obydwu przypadkach będzie taka sama - 1436,66.

2 wyjście ma związek z rozliczeniem za obecny rok - 2020
Syn kobiety ma 19 lat i w wakacje zarobił kwotę ok 7 tys, więc nie może być uwzględniony w uldze.
Czyli ma ona teraz podatkowo 2 dzieci.
Natomiast mąż w tym roku nie korzysta z ulgi na dzieci z poprzedniego związku ( rozlicza była żona) ale w sumie ma trójkę dzieci.
Chcę zrobić wspólne rozliczenie i w PIT 0 wpisać
mąż
1 dziecko - PESEL i kwota 0
2 dziecko - PESEL i kwota 0
3 dziecko ( to wspólne) kwota 2000,04
żona
tylko 2 dziecko z poprzedniego związku kwota 1112,04
Prawidłowo? Czytałam cały wieczór i raczej tak :)
Ktoś rozliczał takie patchworki?

agatka58

Re: Rodzina patchworkowa - ulga prorodzinna

Post autor: agatka58 »

Za poprzedni rok już nie mogą rozliczyć się wspólnie, bo można złożyć oświadczenie tylko do 30 kwietnia o wspólnym rozliczeniu. Co do tego roku to robiłam taki misz masz. Jeżeli rozliczają się razem to można ująć wszystkie dzieci, bo ulga odliczana jest od wspólnego podatku.

snykwa

Post autor: snykwa »

...Za poprzedni rok już nie mogą rozliczyć się wspólnie, bo można złożyć oświadczenie tylko do 30 kwietnia o wspólnym rozliczeniu...
To już nieaktualne. Od 2 lat już można.

Tolek

Post autor: Tolek »

Namieszałeś tak że sam zgłupiałem. korekty rozliczeń można robić bez ograniczeń zamieniać wspólnie czy osobno od 2lat wstecz
jeżeli dorosłe dziecko ma przekroczony dochód ,to nie możesz kombinować rozliczenia z trójką dzieci .

Pozdrawiam tolek .

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Generalna zasada - ulgę można dowolnie dzielić, nie może być jednak odliczona podwójnie.
Ulga na dzieci z poprzednich związków musi być uzgodniona z drugim rodzicem.

Generalnie dobrze kombinujesz.

2 wyjście ma związek z rozliczeniem za obecny rok - 2020
Syn kobiety ma 19 lat i w wakacje zarobił kwotę ok 7 tys, więc nie może być uwzględniony w uldze.
Czyli ma ona teraz podatkowo 2 dzieci.
Natomiast mąż w tym roku nie korzysta z ulgi na dzieci z poprzedniego związku ( rozlicza była żona) ale w sumie ma trójkę dzieci.
Chcę zrobić wspólne rozliczenie i w PIT 0 wpisać
mąż
1 dziecko - PESEL i kwota 0
2 dziecko - PESEL i kwota 0
3 dziecko ( to wspólne) kwota 2000,04
żona
tylko 2 dziecko z poprzedniego związku kwota 1112,04
Prawidłowo? Czytałam cały wieczór i raczej tak :)

Może być jest korzystnie.....

vi-grz

Tolek pisze:
> jeżeli dorosłe dziecko ma przekroczony dochód ,to nie możesz kombinować
> rozliczenia z trójką dzieci .

Dorosłe dziecko ma przekroczony dochód, ale to dziecko kobiety :)
Tam jest tak w 2020:
mąż 2 dzieci własne przed 18, ale ulgę w tym roku rozlicza była żona,
żona 2 dzieci własne, ale pierwsze "wylatuje", bo za dużo zarobiło,
i 1 dziecko dziecko wspólne, czyli dla każdego z małżonków jest trzecim dzieckiem, ale dla kobiety podatkowo w tym roku "drugim"
Dlatego odliczenie wygląda tak, jak napisałam wcześniej.
Gdyby kobieta odliczała ulgę to dostaliby 1112,04 x2 na jej drugie dziecko i na wspólne.
Po kombinacji kobieta odlicza 1112,04, a mężczyzna tylko na wspólna córkę, ale za to 2000,04.
Już nie mieszam więcej :)

vi-grz

Na zakończenie, taka ciekawostka, bo nigdy nie rozliczałam takich skomplikowanych relacji rodzinnych.
Znalazłam interpretację indywidualną - 0114-KDIP3-3.4011.219.2019.2.JK3.
W skrócie:
Mąż zawarł nowy związek, z poprzedniego ma 3 dzieci. Ulgę na wszystkie rozlicza była żona. Ojciec utrzymuje kontakty i łoży na dzieci, bo to akurat ważne przy ulgach. Rodzi mu się dziecko w nowym związku, pierwsze czy drugie dla obecnej żony ( nie pamiętam dokładnie).
Gdyby nowa partnerka ( żona) rozliczała ulgę na to wspólne dziecko, odliczyłaby 1112,04. Dla mężczyzny to czwarte dziecko więc odlicza 2700.
W pit podaje PESELE poprzednich dzieci z kwotami 0 i ostatnie dziecko z kwotą odliczenia na czwarte.
Może komuś się to przyda?
Pozdrawiam

Tolek

Post autor: Tolek »

Nie doczytałem dokładnie. Myślałem że chcesz 3 dziecko na które się ulga nie należy,
doliczyć do zeznania aby się załapać na większe odliczenie.
Wspólne rozliczenie w takiej sytuacji jak tą co poddałaś jest oczywiście korzystniejsze.
Wpisywanie dzieci do pit-0 nie ma znaczenia po której stronie ,może być nawet po stronie
osoby która nie ma dochodu ,można dzielić na miesiące. Najlepiej jest zaznaczanie kwadratu
cały rok po obu stronach . Ale gdy dane dziecko jest tylko dzieckiem jednego z małżonków, powinno
się je co do zasady wpisać po jego stronie .
Rodzice zawsze przy rozliczeniach razem czy osobno nie powinni dzielić dzieci na szt. tylko po połowie.

Pozdrawiam Tolek

Emilia G

Post autor: Emilia G »

Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć czy jeżeli jestem osobą nie pracującą mająca 4 dzieci ( czwarte z obecnym mężem) najstarsza córka jest pracownikiem młodocianym ( rozliczam męża przez internet) czy mogę rozliczyć się z mężem i wpisać w jego rozliczenie trójkę moich dzieci?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

...czy mogę rozliczyć się z mężem i wpisać w jego rozliczenie trójkę moich dzieci?

Jeśli spełniasz warunki do wspólnego rozliczenia /nie macie rozdzielności majątkowej itd./,
możesz rozliczyć się z mężem i wpisać wszystkie dzieci .
Wpisz u siebie będzie korzystniej...

Zablokowany