Rodzina patchworkowa - ulga prorodzinna
Rodzina patchworkowa - ulga prorodzinna
Dzień dobry
Dostałam ciekawe rozliczenie za 2019 rok do skorygowania.
Małżeństwo zawarte w 2018 i w 2018 urodziło im się dziecko.
Z poprzednich małżeństw;
On 2 dzieci ( odlicza ulgę na 1 - w porozumieniu z byłą żoną)
Ona 2 dzieci.
I teraz kwiatki.
Rozliczenie za 2019 osobno, chyba przez -epit
On - odliczone 1 dziecko
Ona - odliczone 2 dzieci i 1 wspólne, ale najstarsze kończyło w sierpniu 18 lat, i system policzył ulgę do sierpnia i automatycznie ulgę na trzecie dziecko od sierpnia w mniejszej kwocie.
Miałam tylko zrobić korektę tych ulg :), ale kobieta nie ma podatku.
Dochód 18 tys, i tylko podatek 2787,46 ( już wyliczony w PIT 37) ( brak składek) i nie ma z czego odliczyć ( w pierwotnej wersji też zabrakło).
Mam 2 wyjścia:
1. Zrobić korektę i rozliczyć ich współnie?
W PIT 0
podatnik 1112,04
małżonek 4224,12.
Wspólne rozliczenie pozwoli na wykorzystanie podatku męża.
2. Poprawić PIT 0 kobiety, wykorzystać na córkę tyle, ile się da ( żeby nie trzeba było kombinować ze zwrotem nadpłaty)
czyli 1112,04 , 1112,04 i na córkę wtedy 563,38 a na ojca przenieść resztę ulgi ? Tylko mąż ma wpisane jedno swoje dziecko? Dopisać drugie ( z poprzedniego małżeństwa z kwotą odliczenia 0 i wspólna córkę ( wtedy będzie trzecia) z pozostałą do wykorzystania kwotą 1436,66?
Kwota do zwrotu (dodatkowego z korekty za 2019)w obydwu przypadkach będzie taka sama - 1436,66.
2 wyjście ma związek z rozliczeniem za obecny rok - 2020
Syn kobiety ma 19 lat i w wakacje zarobił kwotę ok 7 tys, więc nie może być uwzględniony w uldze.
Czyli ma ona teraz podatkowo 2 dzieci.
Natomiast mąż w tym roku nie korzysta z ulgi na dzieci z poprzedniego związku ( rozlicza była żona) ale w sumie ma trójkę dzieci.
Chcę zrobić wspólne rozliczenie i w PIT 0 wpisać
mąż
1 dziecko - PESEL i kwota 0
2 dziecko - PESEL i kwota 0
3 dziecko ( to wspólne) kwota 2000,04
żona
tylko 2 dziecko z poprzedniego związku kwota 1112,04
Prawidłowo? Czytałam cały wieczór i raczej tak :)
Ktoś rozliczał takie patchworki?
Dostałam ciekawe rozliczenie za 2019 rok do skorygowania.
Małżeństwo zawarte w 2018 i w 2018 urodziło im się dziecko.
Z poprzednich małżeństw;
On 2 dzieci ( odlicza ulgę na 1 - w porozumieniu z byłą żoną)
Ona 2 dzieci.
I teraz kwiatki.
Rozliczenie za 2019 osobno, chyba przez -epit
On - odliczone 1 dziecko
Ona - odliczone 2 dzieci i 1 wspólne, ale najstarsze kończyło w sierpniu 18 lat, i system policzył ulgę do sierpnia i automatycznie ulgę na trzecie dziecko od sierpnia w mniejszej kwocie.
Miałam tylko zrobić korektę tych ulg :), ale kobieta nie ma podatku.
Dochód 18 tys, i tylko podatek 2787,46 ( już wyliczony w PIT 37) ( brak składek) i nie ma z czego odliczyć ( w pierwotnej wersji też zabrakło).
Mam 2 wyjścia:
1. Zrobić korektę i rozliczyć ich współnie?
W PIT 0
podatnik 1112,04
małżonek 4224,12.
Wspólne rozliczenie pozwoli na wykorzystanie podatku męża.
2. Poprawić PIT 0 kobiety, wykorzystać na córkę tyle, ile się da ( żeby nie trzeba było kombinować ze zwrotem nadpłaty)
czyli 1112,04 , 1112,04 i na córkę wtedy 563,38 a na ojca przenieść resztę ulgi ? Tylko mąż ma wpisane jedno swoje dziecko? Dopisać drugie ( z poprzedniego małżeństwa z kwotą odliczenia 0 i wspólna córkę ( wtedy będzie trzecia) z pozostałą do wykorzystania kwotą 1436,66?
Kwota do zwrotu (dodatkowego z korekty za 2019)w obydwu przypadkach będzie taka sama - 1436,66.
Syn kobiety ma 19 lat i w wakacje zarobił kwotę ok 7 tys, więc nie może być uwzględniony w uldze.
Natomiast mąż w tym roku nie korzysta z ulgi na dzieci z poprzedniego związku ( rozlicza była żona) ale w sumie ma trójkę dzieci.
mąż
żona
Ktoś rozliczał takie patchworki?
Re: Rodzina patchworkowa - ulga prorodzinna
Za poprzedni rok już nie mogą rozliczyć się wspólnie, bo można złożyć oświadczenie tylko do 30 kwietnia o wspólnym rozliczeniu. Co do tego roku to robiłam taki misz masz. Jeżeli rozliczają się razem to można ująć wszystkie dzieci, bo ulga odliczana jest od wspólnego podatku.
...Za poprzedni rok już nie mogą rozliczyć się wspólnie, bo można złożyć oświadczenie tylko do 30 kwietnia o wspólnym rozliczeniu...
To już nieaktualne. Od 2 lat już można.
To już nieaktualne. Od 2 lat już można.
Namieszałeś tak że sam zgłupiałem. korekty rozliczeń można robić bez ograniczeń zamieniać wspólnie czy osobno od 2lat wstecz
jeżeli dorosłe dziecko ma przekroczony dochód ,to nie możesz kombinować rozliczenia z trójką dzieci .
Pozdrawiam tolek .
jeżeli dorosłe dziecko ma przekroczony dochód ,to nie możesz kombinować rozliczenia z trójką dzieci .
Pozdrawiam tolek .
Generalna zasada - ulgę można dowolnie dzielić, nie może być jednak odliczona podwójnie.
Ulga na dzieci z poprzednich związków musi być uzgodniona z drugim rodzicem.
Generalnie dobrze kombinujesz.
mąż
żona
Może być jest korzystnie.....
Ulga na dzieci z poprzednich związków musi być uzgodniona z drugim rodzicem.
Generalnie dobrze kombinujesz.
mąż
żona
Może być jest korzystnie.....
Tolek pisze:
> jeżeli dorosłe dziecko ma przekroczony dochód ,to nie możesz kombinować
> rozliczenia z trójką dzieci .
Dorosłe dziecko ma przekroczony dochód, ale to dziecko kobiety :)
Tam jest tak w 2020:
mąż 2 dzieci własne przed 18, ale ulgę w tym roku rozlicza była żona,
żona 2 dzieci własne, ale pierwsze "wylatuje", bo za dużo zarobiło,
i 1 dziecko dziecko wspólne, czyli dla każdego z małżonków jest trzecim dzieckiem, ale dla kobiety podatkowo w tym roku "drugim"
Dlatego odliczenie wygląda tak, jak napisałam wcześniej.
Gdyby kobieta odliczała ulgę to dostaliby 1112,04 x2 na jej drugie dziecko i na wspólne.
Po kombinacji kobieta odlicza 1112,04, a mężczyzna tylko na wspólna córkę, ale za to 2000,04.
Już nie mieszam więcej :)
> jeżeli dorosłe dziecko ma przekroczony dochód ,to nie możesz kombinować
> rozliczenia z trójką dzieci .
Dorosłe dziecko ma przekroczony dochód, ale to dziecko kobiety :)
Tam jest tak w 2020:
mąż 2 dzieci własne przed 18, ale ulgę w tym roku rozlicza była żona,
żona 2 dzieci własne, ale pierwsze "wylatuje", bo za dużo zarobiło,
i 1 dziecko dziecko wspólne, czyli dla każdego z małżonków jest trzecim dzieckiem, ale dla kobiety podatkowo w tym roku "drugim"
Dlatego odliczenie wygląda tak, jak napisałam wcześniej.
Gdyby kobieta odliczała ulgę to dostaliby 1112,04 x2 na jej drugie dziecko i na wspólne.
Po kombinacji kobieta odlicza 1112,04, a mężczyzna tylko na wspólna córkę, ale za to 2000,04.
Już nie mieszam więcej :)
Na zakończenie, taka ciekawostka, bo nigdy nie rozliczałam takich skomplikowanych relacji rodzinnych.
Znalazłam interpretację indywidualną - 0114-KDIP3-3.4011.219.2019.2.JK3.
W skrócie:
Mąż zawarł nowy związek, z poprzedniego ma 3 dzieci. Ulgę na wszystkie rozlicza była żona. Ojciec utrzymuje kontakty i łoży na dzieci, bo to akurat ważne przy ulgach. Rodzi mu się dziecko w nowym związku, pierwsze czy drugie dla obecnej żony ( nie pamiętam dokładnie).
Gdyby nowa partnerka ( żona) rozliczała ulgę na to wspólne dziecko, odliczyłaby 1112,04. Dla mężczyzny to czwarte dziecko więc odlicza 2700.
W pit podaje PESELE poprzednich dzieci z kwotami 0 i ostatnie dziecko z kwotą odliczenia na czwarte.
Może komuś się to przyda?
Pozdrawiam
Znalazłam interpretację indywidualną - 0114-KDIP3-3.4011.219.2019.2.JK3.
W skrócie:
Mąż zawarł nowy związek, z poprzedniego ma 3 dzieci. Ulgę na wszystkie rozlicza była żona. Ojciec utrzymuje kontakty i łoży na dzieci, bo to akurat ważne przy ulgach. Rodzi mu się dziecko w nowym związku, pierwsze czy drugie dla obecnej żony ( nie pamiętam dokładnie).
Gdyby nowa partnerka ( żona) rozliczała ulgę na to wspólne dziecko, odliczyłaby 1112,04. Dla mężczyzny to czwarte dziecko więc odlicza 2700.
W pit podaje PESELE poprzednich dzieci z kwotami 0 i ostatnie dziecko z kwotą odliczenia na czwarte.
Może komuś się to przyda?
Pozdrawiam
Nie doczytałem dokładnie. Myślałem że chcesz 3 dziecko na które się ulga nie należy,
doliczyć do zeznania aby się załapać na większe odliczenie.
Wspólne rozliczenie w takiej sytuacji jak tą co poddałaś jest oczywiście korzystniejsze.
Wpisywanie dzieci do pit-0 nie ma znaczenia po której stronie ,może być nawet po stronie
osoby która nie ma dochodu ,można dzielić na miesiące. Najlepiej jest zaznaczanie kwadratu
cały rok po obu stronach . Ale gdy dane dziecko jest tylko dzieckiem jednego z małżonków, powinno
się je co do zasady wpisać po jego stronie .
Rodzice zawsze przy rozliczeniach razem czy osobno nie powinni dzielić dzieci na szt. tylko po połowie.
Pozdrawiam Tolek
doliczyć do zeznania aby się załapać na większe odliczenie.
Wspólne rozliczenie w takiej sytuacji jak tą co poddałaś jest oczywiście korzystniejsze.
Wpisywanie dzieci do pit-0 nie ma znaczenia po której stronie ,może być nawet po stronie
osoby która nie ma dochodu ,można dzielić na miesiące. Najlepiej jest zaznaczanie kwadratu
cały rok po obu stronach . Ale gdy dane dziecko jest tylko dzieckiem jednego z małżonków, powinno
się je co do zasady wpisać po jego stronie .
Rodzice zawsze przy rozliczeniach razem czy osobno nie powinni dzielić dzieci na szt. tylko po połowie.
Pozdrawiam Tolek
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć czy jeżeli jestem osobą nie pracującą mająca 4 dzieci ( czwarte z obecnym mężem) najstarsza córka jest pracownikiem młodocianym ( rozliczam męża przez internet) czy mogę rozliczyć się z mężem i wpisać w jego rozliczenie trójkę moich dzieci?
...czy mogę rozliczyć się z mężem i wpisać w jego rozliczenie trójkę moich dzieci?
Jeśli spełniasz warunki do wspólnego rozliczenia /nie macie rozdzielności majątkowej itd./,
możesz rozliczyć się z mężem i wpisać wszystkie dzieci .
Wpisz u siebie będzie korzystniej...
Jeśli spełniasz warunki do wspólnego rozliczenia /nie macie rozdzielności majątkowej itd./,
możesz rozliczyć się z mężem i wpisać wszystkie dzieci .
Wpisz u siebie będzie korzystniej...