PIT-4R

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
PiotrPP

PIT-4R

Post autor: PiotrPP »

Mam pytanie, jeśli jest 2 pracowników i jeden jest na 1/8 etatu w związku z czym przez cały rok za niego nie była odprowadzana zaliczka na podatek dochodowy a drugi pracownik jest na cały etat i przez cały rok odprowadzana była zaliczka na podatek dochodowy to w PIT-4R w punkcie C 1. (zaliczki pobrane przez płatników) w liczbie podatników należy wpisać że 2 osoby a zaliczki w danych miesiącach odprowadzone tylko za tę jedną osobę na cały etat czy jednak skoro ta osoba na 1/8 nigdy nie miała odprowadzonej żadnej zaliczki to jej nie ma się uwzględniać w ilości pracowników i wpisać tylko 1 osoba (PIT-11 oczywiście za tę osobę na 1/8 etatu należy wysłać).

Pytam, ponieważ w jednym miejscu w necie pisze tak:

Jeżeli podatnik dokonywał takich wypłat, jednak kwota zaliczek na podatek wyszła zerowa (ze względu na niskie dochody oraz kwotę składki ZUS i na ubezpieczenie zdrowotne), deklarację należy złożyć (por. Urząd Skarbowy w Sanoku, sygn. akt US.PDa-415/21/04)

a w drugim tak:

W liczbie podatników (pracowników) nie uwzględnia się:
- zaliczki obliczonej od przychodów, która wynosi „0”.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Czech

Re: PIT-4R

Post autor: Czech »

W PIT-4R uwzględniam wszystkich pracowników -niezależnie czy była zaliczka.
Swego czasu próbowałem nieskładać w ogóle - gdy zaliczki nie było, ale US się upomniał. Tłumaczenia , że PIT-4R to "DEKLARACJA ROCZNA O ZALICZKACH NA PODATEK DOCHODOWY" nie pomagały. Nie znalazłem uzasadnienia do tego ale dla "świętego spokoju" składam i nikt nie ma pretensji, że w PIT-4R są tylko ilości pracowników a zaliczek nie ma wcale.

Zablokowany