Witam.
Nie składałem jeszcze PIT-37 za 2019 rok. Z końcem kwietnia 2020 został automatycznie zatwierdzony e-PIT, z którego wynikała nadpłata i w maju 2020 kwotę automatycznie wyliczonej nadpłaty przelano na mój rachunek bankowy (a więc technicznie otrzymałem już "zwrot").
Teraz chcę samodzielnie złożyć PIT-37 za 2019 (oczywiście już jako korektę) w związku z przedłużonym terminem składania rozliczeń, gdyż mam jeszcze inne kwoty do odliczenia, zwiększające zwrot.
Mam taki dylemat: ponieważ otrzymałem już zwrot (56zł) za 2019 rok, a teraz chcę złożyć korektę zeznania PIT-37, to czy w tej korekcie powinienem jakoś uwzględnić kwotę otrzymanego już zwrotu? Chodzi mi o pozycję 115. w części "F" PIT-37 za 2019r. - jeśli tutaj wpiszę otrzymane już 56 zł, to wtedy łączna kwota zwrotu (poz. 130.) pomniejsza się o te 56zł i jest faktycznie tą różnicą, którą powinienem otrzymać po korekcie.
Czy też, lepiej rozpisać korektę PIT-37 jako całkiem nowe zeznanie, bez uwzględnienia otrzymanego już zwrotu, a Urząd sam obliczy różnicę do zwrotu?
PIT-37 - złożenie korekty a otrzymany zwrot
Re: PIT-37 - złożenie korekty a otrzymany zwrot
.... Czy też, lepiej rozpisać korektę PIT-37 jako całkiem nowe zeznanie, bez uwzględnienia otrzymanego już zwrotu, a Urząd sam obliczy różnicę do zwrotu?
- właśnie tak...
- właśnie tak...
Re: PIT-37 - złożenie korekty a otrzymany zwrot
Dziękuję za wskazówkę. Tak też ostatecznie zrobiłem. Pozdrawiam