Dochód z zagranicy - pytania odnośnie rozliczenia
Dochód z zagranicy - pytania odnośnie rozliczenia
Dzień dobry,
W roku 2018 mąż pracował przez niecałe dwa miesiące we Francji. Był zatrudniony na umowę na czas określony u jednego pracodawcy ale w międzyczasie przez 4 dni pracował u innej osoby. Od pierwszego pracodawcy otrzymał dwa Bulletin de paie:
1) za okres 12.09-30.09.2019 z dopiskiem, że w dniach 16.09-18.09 był nieobecny w pracy (pkt 3 niżej)
2) za okres 01.10-04.10.2019
3) przez wspomniane cztery dni był zatrudniony u innego pracodawcy gdzie dostał Bulletin de salaire za okres 16.09-19.09 (wiem, że daty nie pokrywają się z przerwą wskazaną w pkt 1 ale tak jest w dokumentach)
W związku z powyższymi nie wiem jak zabrać się za rozliczenie jego dochodów ponieważ:
I) Rozumiem, że powinnam na samym początku odliczyć diety ale jak to zrobić? Czy mam to zrobić dla każdej umowy osobno - jak wtedy rozliczyć te dwie z pkt 1 i 3? Czy zsumować dochody uzyskane w danym miesiącu czy może zsumować dochody z umowy 1, 2 i 3 i od tego odjąć diety w wysokości 345 euro? (Liczyłam: 23 dni pobytu x 50euro x 30%)
II) Wynagrodzenie nie było wypłacane na konto ale gotówką do ręki, jaką zatem datę przyjąć do obliczenia po kursie w zł? Za umowę 3) wypłata nastąpiła w dniu 19.09, za 1 i 2 wynagrodzenie został wypłacone ostatniego dnia pobytu (mąż nie pamięta czy był to 04.10 czy 05.10). Czy może powinnam przyjąć inne daty?
Pozdrawiam
W roku 2018 mąż pracował przez niecałe dwa miesiące we Francji. Był zatrudniony na umowę na czas określony u jednego pracodawcy ale w międzyczasie przez 4 dni pracował u innej osoby. Od pierwszego pracodawcy otrzymał dwa Bulletin de paie:
1) za okres 12.09-30.09.2019 z dopiskiem, że w dniach 16.09-18.09 był nieobecny w pracy (pkt 3 niżej)
2) za okres 01.10-04.10.2019
3) przez wspomniane cztery dni był zatrudniony u innego pracodawcy gdzie dostał Bulletin de salaire za okres 16.09-19.09 (wiem, że daty nie pokrywają się z przerwą wskazaną w pkt 1 ale tak jest w dokumentach)
W związku z powyższymi nie wiem jak zabrać się za rozliczenie jego dochodów ponieważ:
I) Rozumiem, że powinnam na samym początku odliczyć diety ale jak to zrobić? Czy mam to zrobić dla każdej umowy osobno - jak wtedy rozliczyć te dwie z pkt 1 i 3? Czy zsumować dochody uzyskane w danym miesiącu czy może zsumować dochody z umowy 1, 2 i 3 i od tego odjąć diety w wysokości 345 euro? (Liczyłam: 23 dni pobytu x 50euro x 30%)
II) Wynagrodzenie nie było wypłacane na konto ale gotówką do ręki, jaką zatem datę przyjąć do obliczenia po kursie w zł? Za umowę 3) wypłata nastąpiła w dniu 19.09, za 1 i 2 wynagrodzenie został wypłacone ostatniego dnia pobytu (mąż nie pamięta czy był to 04.10 czy 05.10). Czy może powinnam przyjąć inne daty?
Pozdrawiam
Re: Dochód z zagranicy - pytania odnośnie rozliczenia
Czy zsumować dochody uzyskane w danym miesiącu czy może zsumować dochody z umowy 1, 2 i 3 i od tego odjąć diety w wysokości 345 euro? - tak.
(Liczyłam: 23 dni pobytu x 50euro x 30%) - prawidłowo.
Przyjmij kurs z ostatniego dnia pracy....i będzie OK.
Oczywiście rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG.
Metoda rozliczenia - wyłączenie z progresją.
(Liczyłam: 23 dni pobytu x 50euro x 30%) - prawidłowo.
Przyjmij kurs z ostatniego dnia pracy....i będzie OK.
Oczywiście rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG.
Metoda rozliczenia - wyłączenie z progresją.
[quote=wla.gle post_id=72004 time=1583963506 user_id=347]
Czy zsumować dochody uzyskane w danym miesiącu czy może zsumować dochody z umowy 1, 2 i 3 i od tego odjąć diety w wysokości 345 euro? - tak.[/quote]
Czyli:
1) sumuję dochody z Francji w euro (nie dzielę na miesiące)
2) odejmuję 345euro
3) liczę po kursie zł z ostatniego dnia pracy
4) pomniejszam o KUP (222,50zł ponieważ praca dot. dwóch miesięcy czyli 111,25 x 2) ?
Tak z ciekawości - dlaczego z ostatniego dnia pracy skoro powinno się przyjmować kurs z dnia poprzedzającego dzień wypłaty?
Z tego co rozumiem to jeśli płaca była wypłacana gotówką a nie na konto, to nie ma sztywno określonych zasad dot. kursu walut? Bo tak na prawdę dzień wypłaty nie jest jasno określony?
Dziękuję pięknie za odpowiedź
Czy zsumować dochody uzyskane w danym miesiącu czy może zsumować dochody z umowy 1, 2 i 3 i od tego odjąć diety w wysokości 345 euro? - tak.[/quote]
Czyli:
1) sumuję dochody z Francji w euro (nie dzielę na miesiące)
2) odejmuję 345euro
3) liczę po kursie zł z ostatniego dnia pracy
4) pomniejszam o KUP (222,50zł ponieważ praca dot. dwóch miesięcy czyli 111,25 x 2) ?
Tak z ciekawości - dlaczego z ostatniego dnia pracy skoro powinno się przyjmować kurs z dnia poprzedzającego dzień wypłaty?
Z tego co rozumiem to jeśli płaca była wypłacana gotówką a nie na konto, to nie ma sztywno określonych zasad dot. kursu walut? Bo tak na prawdę dzień wypłaty nie jest jasno określony?
Dziękuję pięknie za odpowiedź
Co do zasady - powinno przeliczyć się każdą wypłatę osobno...kurs z dnia roboczego poprzedzającego
POSTAWIENIE ŚRODKÓW DO DYSPOZYCJI.
...jeśli płaca była wypłacana gotówką, a nie na konto - to trzeba przyjąć kurs jw.
POSTAWIENIE ŚRODKÓW DO DYSPOZYCJI.
...jeśli płaca była wypłacana gotówką, a nie na konto - to trzeba przyjąć kurs jw.
Witam podepne sie pod temat praca we Francji 2019 sezonowa niecały miesiac ,diete rozliczamy jak wyzej 50x30%x ilosc dni a kwote brutto bierzemy z Bulletin De Salaire ,,Remuneration totale brute B+C,,?
Tak - może być inna nazwa np. total brut, będzie to największa kwota ...na salaire
Odnosnie tego rozliczenia wszedlem z ciekawosci na strone Twoj e pit i o dziwo bylo juz gotowe rozliczenie z Francji wykazane na pit zg i co ciekawe w pit 36 w dochodach zagranicznych w pozycji 222 jest kwota brutto w zlotowkach z francuskiego Bulletin De Salaire .Na salaire brutto jest 1258,02 E a na pit 36 5521,57 zl i sie zgadza wtedy euro bylo po 4,389 to jak to jest liczone wiecie? Wedlug wczesniejszych wpisow powinno byc dieta 50x30%x19dni co daje 285 Euro minus brutto 1258,02 = 973,02 x 4,389 = 4270,58 od tego odjac KUP 111,25 ?
US nie bawi się w wyliczanie diet i KUP tylko przelicza automatycznie kwotę brutto. Ty sam możesz odjąć sobie diety i po przeliczeniu na zł odjąć KUP i wpisać właściwą kwotę. Oczywiście jeśli Ci nie przeszkadza rozliczenie przez US możesz je zaakceptować.
To znaczy ze jedna i druga forma jest poprawna? Wedlug rozliczenia przez US kwota nadplaty niecale 120 zl a wedlug odliczenia diety i KUP 140 nadplaty czyli korzystniej dla podatnika.
Są dochody z PL...?
Jeśli tylko zagraniczne _rozliczenie
jest na 0.00
Jeśli tylko zagraniczne _rozliczenie
jest na 0.00