wspólne rozliczenie pit 37
wspólne rozliczenie pit 37
Witam prosze o porade konkretnie chodzi o pit 40A .żony .który podatek mam wpisać.
1. zaliczka na podatek rubryka 39 kwota 617zl .nalezny podatek rubryka 50 .366zl .zona ma zwrot 251zl
przy wspólnym rozliczeniu jak wpisze 366zl zona dostaje zwrot a ja musze go zapłacic..przy wpisaniu kwoty z rubryki 39 kwoty 617zl .wychodzi 5 zl nadpłaty..
1. zaliczka na podatek rubryka 39 kwota 617zl .nalezny podatek rubryka 50 .366zl .zona ma zwrot 251zl
przy wspólnym rozliczeniu jak wpisze 366zl zona dostaje zwrot a ja musze go zapłacic..przy wpisaniu kwoty z rubryki 39 kwoty 617zl .wychodzi 5 zl nadpłaty..
Re: wspólne rozliczenie pit 37
Wpisujesz zaliczkę z poz. 50. Tak masz na objaśnieniu na końcu PIT-40A.
A sprawdzałeś swoje rozliczenie indywidualne. Może będzie korzystniej. Żona już jest rozliczona przez ZUS.
A sprawdzałeś swoje rozliczenie indywidualne. Może będzie korzystniej. Żona już jest rozliczona przez ZUS.
ja z żoną posiadamy pity z zus 40A Z tym ze ja pracuje na 3/4 etatu i uzyskuje dochody..zawsze rozliczałem sie z zona[nie wiem czy można osobno..]
cos tam zawalili na żonie picie 40A .wychodzi ze jej oddadzą a ja mam zwrócic.
gdy przepisze zaliczke z pozycji pierwszej to jest okey..zawsze wpisywałem należny podatek bo był juz po przeliczeniu..i taz mam mętlik w głowie?
cos tam zawalili na żonie picie 40A .wychodzi ze jej oddadzą a ja mam zwrócic.
gdy przepisze zaliczke z pozycji pierwszej to jest okey..zawsze wpisywałem należny podatek bo był juz po przeliczeniu..i taz mam mętlik w głowie?
Podaj wszystkie kwoty z PIT..sprawdzimy.
np PIT-11 poz.
29--> kwota
30--> kwota
itd.
....cos tam zawalili na żonie picie 40A - na pewno nie jest nic "zawalone" ::))
np PIT-11 poz.
29--> kwota
30--> kwota
itd.
....cos tam zawalili na żonie picie 40A - na pewno nie jest nic "zawalone" ::))
Żona będzie miała zwrot przy marcowej emeryturze.
To, że zawsze rozliczałeś się z żoną nie ma znaczenia. Jeśli jest korzystniej rozliczyć się indywidualnie to rozlicz się sam.
Jeśli masz inne dochody oprócz emerytury to może być kwota do dopłaty bo mogłeś mieć dwa razy odliczaną kwotę wolną.Zrób rozliczenie indywidualne i sprawdź co Ci wyjdzie.
To, że zawsze rozliczałeś się z żoną nie ma znaczenia. Jeśli jest korzystniej rozliczyć się indywidualnie to rozlicz się sam.
Jeśli masz inne dochody oprócz emerytury to może być kwota do dopłaty bo mogłeś mieć dwa razy odliczaną kwotę wolną.Zrób rozliczenie indywidualne i sprawdź co Ci wyjdzie.
Od kiedy wprowadzili kwotę wolną 7/8 tys., która potem spada liniowo do starych 3 tys. - już nie ma zasady, że rozliczenie z małżonkiem mogło być albo tak samo jak osobno albo lepiej.
Teraz gdy jeden ma niskie dochody - osobno może być lepiej.
Teraz gdy jeden ma niskie dochody - osobno może być lepiej.
wla.gle pisze:
> Podaj wszystkie kwoty z PIT..sprawdzimy.
> np PIT-11 poz.
> 29--> kwota
> 30--> kwota
> itd.
>
> ....cos tam zawalili na żonie picie 40A - na pewno nie jest nic "zawalone"
> ::))
1.witam sprawdziłem indywidualnie ..jak powyżej i mi polecili i wyszła kwota 548zł do zapłaty .
2.pit 40A żony przychód 38- 11594.46 zl 39-zaliczka podatek 617zl składki ub zdr 898.55 pod nalezny 366zl nadpłat 251zl.
przy wspólnym rozliczeniu i wpisaniu zaliczki na podatek z pitu zony poz 39- tj617zl wychodzi mi nadpłata 6zl.
> Podaj wszystkie kwoty z PIT..sprawdzimy.
> np PIT-11 poz.
> 29--> kwota
> 30--> kwota
> itd.
>
> ....cos tam zawalili na żonie picie 40A - na pewno nie jest nic "zawalone"
> ::))
1.witam sprawdziłem indywidualnie ..jak powyżej i mi polecili i wyszła kwota 548zł do zapłaty .
2.pit 40A żony przychód 38- 11594.46 zl 39-zaliczka podatek 617zl składki ub zdr 898.55 pod nalezny 366zl nadpłat 251zl.
przy wspólnym rozliczeniu i wpisaniu zaliczki na podatek z pitu zony poz 39- tj617zl wychodzi mi nadpłata 6zl.