Witam mam problem a mianowicie pracuje w Czechach mieszkam w Polsce. W Czechach już się rozliczylam, teraz chce się w Polsce rozliczyć wraz z mężem tylko nie wiem które to dochód, przychód itd. I co mam od czego odjąć w czeskim picie?? Jakie kwoty mam wpisać w polskim pit36 ???
Na picie z Czech mam tak :
1. Ührn zúčtovaných příjmů ze závislé činnosti :164 091,00
2.ZI.1 příjmy vyplacené nebo obdržené do 31, ledna 2019 : 164 091, 00
6.Ührn povinného pojistného z přijmů uvedených na t. 2 : 55 795, 00
8. Základ daně : 219 886, 00
9. Skutečně sražená záloha na daň z přijmů uvedených na ř 2 : 14 865
12. Záloha na daň z přijmů celkem (F. 9+ř. 10 + r11) : 14 865
20. Uhrn pojistného podle $ 38j odst. 10 zákona, které je povinen platit dañový nerezident ČR : 18 057
Jak to teraz wyliczyć żeby wpisać w Polski PIT??
Z góry bardzo mocno dziękuję za pomoc !!
PIT z Czech, rozliczenie w Polsce z małżonkiem??
Re: PIT z Czech, rozliczenie w Polsce z małżonkiem??
Czy dojeżdżałaś codziennie do pracy w Czechach ?
Tak ale samochodem !!
Základ daně : 219 886, 00 to jest podstawa opodatkowania - czyli brutto.
Kwotę brutto przeliczamy na PLN , ale jeżeli dostawałaś wypłaty np. co miesiąc to powinnaś przeliczyć każdą wypłatę (brutto) z osobna.Do przeliczenia na PLN powinno sie zastosować kurs NBP z dnia poprzedzającego otrzymanie pieniędzy.
Dojazdy prywatnym samochodem nie mogą być uwzględnione. Dojeżdząjąc codziennie do pracy za granicą nie można również odliczyć diet, ale można odliczyć koszty (KUP) , które przysługują za dojazd z innej miejscowości - za każdy rozpoczęty (wystarczy 1 dziań) miesiąc pracy 1668,72 - pod warunkiem ,że nie otrzymywałaś dodatku za rozłąkę.
Reasumując :
1.Przeliczasz przychody brutto.
2. wpisujesz je do załącznika PIT/ZG poz.8a
3. Odejmujesz od tego koszty KUP poz.8b
Resztę wykona program - powodzenia.
Kwotę brutto przeliczamy na PLN , ale jeżeli dostawałaś wypłaty np. co miesiąc to powinnaś przeliczyć każdą wypłatę (brutto) z osobna.Do przeliczenia na PLN powinno sie zastosować kurs NBP z dnia poprzedzającego otrzymanie pieniędzy.
Dojazdy prywatnym samochodem nie mogą być uwzględnione. Dojeżdząjąc codziennie do pracy za granicą nie można również odliczyć diet, ale można odliczyć koszty (KUP) , które przysługują za dojazd z innej miejscowości - za każdy rozpoczęty (wystarczy 1 dziań) miesiąc pracy 1668,72 - pod warunkiem ,że nie otrzymywałaś dodatku za rozłąkę.
Reasumując :
1.Przeliczasz przychody brutto.
2. wpisujesz je do załącznika PIT/ZG poz.8a
3. Odejmujesz od tego koszty KUP poz.8b
Resztę wykona program - powodzenia.
Dziękuję za odpowiedź