Do marbara:
W zasadzie art 26b mówi, że
"Od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1, odlicza się, z zastrzeżeniem ust. 2-4, faktycznie poniesione w roku podatkowym wydatki na spłatę odsetek od kredytu (pożyczki) udzielonego podatnikowi, o którym mowa w art. 3 ust. 1, na sfinansowanie inwestycji mającej na celu zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych, związanej z:.... " itd
Czyli wydatki poniesione w roku podatkowym.
ale w tym artykule jest pkt 6 i 7 który z kolei mówi że
"6. Odsetki, o których mowa w ust. 4, zapłacone przed rokiem określonym w ust. 5, mogą być odliczone od podstawy obliczenia podatku za rok podatkowy, w którym podatnik po raz pierwszy odlicza odsetki.
7. Odsetki, o których mowa w ust. 4, zapłacone przed rokiem określonym w ust. 5 mogą być odliczone od podstawy obliczenia podatku również w roku podatkowym bezpośrednio następującym po roku, w którym podatnik po raz pierwszy odliczył odsetki; w tym przypadku odliczeniu podlega wyłącznie różnica między sumą odsetek przypadających do odliczenia a kwotą odsetek faktycznie odliczonych w roku, w którym podatnik dokonał pierwszego odliczenia."
Moim zdaniem korzystam z pkt 7 -> Jezeli w za lata 2006-2008 zapłaciłem 10000 odsetek, a w roku 2008 odliczyłem 6000 zł odsetek to pozostałe 4000 mogę odliczyć w 2009. I tylko w 2009.
Ponieważ podczas dzisiejszej wizyty w U.S dowiedzialem się, że nie jestem przedmiotem kontroli, a tylko weryfikacji zamierzam złożyć wniosek o interpretację do Izby Skarbowej w Katowicach (Tam podlegam) To kosztuje tylko 40 zł - mam rację?
Zazyczyłem sobie również od U.S podstawy prawnej takiej interpretracji, pani obiecała coś znależć w przyszłym tygodniu.
Pozdr
Nietypowa sprawa - odliczenie od dochodu czy od podatku
Re: Nietypowa sprawa - odliczenie od dochodu czy od podatku
daj znać jak to się zakończyło.
-
dmalita
No i wyjasniło się. Niestety nie miałem racji. Podstawa: Interpretacja indywidualna:IBPBII/2/415-838/09/MM z dnia 2009.10.2008.
Dzięki wszystkim za udział w dyskusji.
Pozdr.
D.M
Dzięki wszystkim za udział w dyskusji.
Pozdr.
D.M
Myślę, że zbyt dużo by skarb państwa stracił na takich "przeniesieniach" odpisów. Przez kilka lat miałem taką sytuację, wypełniając PIT znajomej, że ulga budowlana pożerała cały dochód. Nie było nawet możliwości odpisania składki zdrowotnej. Tak na prawdę, cała składka zdrowotna odliczana od podatku była przez kilka lat "marnowana". Gdyby była możliwość dostosowywania odpisów (tych przenoszonych na kolejne lata) od dochodów, to pewnie jeszcze bym jej tę ulgę odpisywał kilka lat.