Lokator założył działalność gospodarczą

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
DeklaracjaRoczna

Lokator założył działalność gospodarczą

Post autor: DeklaracjaRoczna »

Witam serdecznie,

Otrzymałem pytanie na które nie potrafię udzielić odpowiedzi.
Mianowicie, mężczyzna jako osoba prywatna wynajmuje swój dom drugiej osobie prywatnej. Z tego tytułu właściciel rozlicza się z Urzędem Skarbowym w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych w stawce 8,5%.

Okazało się, że lokator przeniósł 'siedzibę' swojej działalności gospodarczej do wynajmowanego domu. Działalność gospodarcza polega na świadczeniu usług w zakresie naprawy komputerów u klienta. W urzędzie gminy lokator złożył oświadczenie, z którego wynika, że nie wykorzystuje żadnych pomieszczeń z domu do swojej działalności. W związku z tym gmina nie pobiera dodatkowego podatku od nieruchomości.

A moje pytanie brzmi - czy właściciel domu nadal może korzystać z opodatkowania w formie ryczałtu? Właściciel zadał mi pytanie czy nie traci tego przywileju w związku z tym, że w budynku swoją 'siedzibę' ma działalność gospodarcza? W mojej ocenie wlasciciel nie traci możliwości rozliczania się w formie ryczałtu, ale nie potrafię podać podstawy prawnej.

Będę bardzo wdzięczny za dyskusję w tym temacie i pomoc.

Pozdrawiam ciepło,

Aga K-S

Re: Lokator założył działalność gospodarczą

Post autor: Aga K-S »

Właściciel lokalu nie traci prawa do ryczałtu:
gdy przedmiotem najmu nie będą składniki majątku związane z działalnością gospodarczą (umowa najmu nie zostanie zawarta w ramach pozarolniczej działalności gospodarczej, jak również przedmiot najmu nie będzie stanowił składnika majątku związanego z działalnością gospodarczą) - najem lokalu użytkowego stanowił będzie źródło przychodów, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Przychody uzyskiwane z tego najmu mogą być opodatkowane na zasadach określonych w ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

DeklaracjaRoczna

Re: Lokator założył działalność gospodarczą

Post autor: DeklaracjaRoczna »

Dziękuję za pomoc!

Zablokowany