ULGA REHABILITACYJNA

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
DorotaSzB

ULGA REHABILITACYJNA

Post autor: DorotaSzB »

Mam pytanie,
teściu ma przyznaną 3grupę inwalidzką t. czytam w orzeczeniu, że Komisja Lekarska MSWiA w 2002 roku zaliczyła dziadka do trzeciej grupy inwalidów i jest to orzeczenie ostateczne.
Teraz mam pytanie czy dziadka można uznać za osobę niepełnosprawną i skorzystać z odliczeń rehabilitacyjnych ?
Dziadek ma
1. fv za turnus rehabilitacyjny plus KP za opłatę klimatyczną na tym turnusie
2. fv za leki
3. używanie samochodu prywatnego - ryczałt - czytam , że ustawa zniosła obowiązek okazywania się skierowaniem na zabiegi rehabilitacyjne czy to prawda, że wystarczy przed US okazać dowód własności samochodu ?

Czy to wszystko mogę w PIT 0 dziadkowi odliczyć ?

Pozdrawiam,
Dorota

koleżanka

Re: ULGA REHABILITACYJNA

Post autor: koleżanka »

Proponuję zajrzeć do ustawy, poczytać o uldze i w razie dalszych wątpliwości zadawać pytania.

wla.gle

Re: ULGA REHABILITACYJNA

Post autor: wla.gle »

.....orzeczenia MSWiA, które zostały wydane po 1 stycznia 1998, nie przekładają się na żaden ze stopni niepełnosprawności.
Tylko osoby, które przed 1 stycznia 1998 zostały zaliczone do jednej z grup inwalidów, zachowują uprawnienia należne osobom niepełnosprawnym na czas, na jaki zostało wydane orzeczenie.

..art. 62 ust. 1 ustawy z 27 sierpnia 1997 o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (DzU z 2010 r. nr 214, poz. 1407 ze zm.

Zablokowany