Dochód wolny od opodatkowania, gdzie wpisać w pit 37
Dochód wolny od opodatkowania, gdzie wpisać w pit 37
Witam
Dostałem od pracodawcy pit 11. W pozycji 32 mam wpisana kwotę 48 zł. Jest to ekwiwalent za pranie odzieży roboczej. Gdzie mam wpisać tą kwotę. w pit 37?
Dostałem od pracodawcy pit 11. W pozycji 32 mam wpisana kwotę 48 zł. Jest to ekwiwalent za pranie odzieży roboczej. Gdzie mam wpisać tą kwotę. w pit 37?
Re: Dochód wolny od opodatkowania, gdzie wpisać w pit 37
Ekwiwalent pieniężny za pranie odzieży roboczej może korzystać ze zwolnienia od podatku dochodowego określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o pdof, jeżeli zostanie wypłacony na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy. W takiej sytuacji pracodawca nie jest obowiązany do pobrania zaliczki na podatek dochodowy, a w konsekwencji wykazania tego ekwiwalentu w PIT-11.
W PIT-11 nie wpisuje się bowiem przychodów wolnych od podatku na podstawie przepisów ustawy o pdof.
Wyjątkiem są przychody określone w art. 21 ust. 1 pkt 46 i 74 ustawy o pdof oraz niektóre dochody zwolnione od podatku
na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych - patrz przypis 7 na dole PIT-11.
Nie powinno tej kwoty tam być....trzeba to wyjaśnić z pracodawcą.
W PIT-11 nie wpisuje się bowiem przychodów wolnych od podatku na podstawie przepisów ustawy o pdof.
Wyjątkiem są przychody określone w art. 21 ust. 1 pkt 46 i 74 ustawy o pdof oraz niektóre dochody zwolnione od podatku
na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych - patrz przypis 7 na dole PIT-11.
Nie powinno tej kwoty tam być....trzeba to wyjaśnić z pracodawcą.
Pracodawca poinformował mnie, że pit jest rozliczony prawidłowo i nie będzie wprowadzał w nim zmian. Co mam w takim przypadku zrobić z tą kwotą z pozycji 32? Przecież rozliczyć się muszę. ;/
Moje zdanie.
Rozliczyłbym to bez tej kwoty, a w poz. 141 PIT-37 napisz wyjaśnienie dlaczego nie wpisano tej kwoty.
Wpisywałem tam nieraz takie różne informacje.
Najwyżej złożysz korektę - jeśli będzie trzeba.
Rozliczyłbym to bez tej kwoty, a w poz. 141 PIT-37 napisz wyjaśnienie dlaczego nie wpisano tej kwoty.
Wpisywałem tam nieraz takie różne informacje.
Najwyżej złożysz korektę - jeśli będzie trzeba.
wla.gle pisze:
> Moje zdanie.
> Rozliczyłbym to bez tej kwoty, a w poz. 141 PIT-37 napisz wyjaśnienie
> dlaczego nie wpisano tej kwoty.
> Wpisywałem tam nieraz takie różne informacje.
> Najwyżej złożysz korektę - jeśli będzie trzeba.
popieram - w poz.32 wykazuje się dochody zagraniczne zwolnione w związku z ustawą o unikaniu podwójnego opodatkowania
> Moje zdanie.
> Rozliczyłbym to bez tej kwoty, a w poz. 141 PIT-37 napisz wyjaśnienie
> dlaczego nie wpisano tej kwoty.
> Wpisywałem tam nieraz takie różne informacje.
> Najwyżej złożysz korektę - jeśli będzie trzeba.
popieram - w poz.32 wykazuje się dochody zagraniczne zwolnione w związku z ustawą o unikaniu podwójnego opodatkowania
PIT-11 poz. 32-dochód zwolniony od podatku7).
Niestety pracodawca nie doczytał.
7) W kwocie przychodów, w części E, nie uwzględnia się przychodów wolnych od podatku na podstawie przepisów ustawy oraz przychodów, od
których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku; jednakże w kolumnie e należy wykazać dochody zwolnione od
podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych.
Niestety pracodawca nie doczytał.
7) W kwocie przychodów, w części E, nie uwzględnia się przychodów wolnych od podatku na podstawie przepisów ustawy oraz przychodów, od
których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku; jednakże w kolumnie e należy wykazać dochody zwolnione od
podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych.
Dziękuję za porady. Rozliczyłem bez podawania tej kwoty. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Powinno być OK.
Napisz ew. na forum jak US do tego się ustosunkował......jak już będziesz wiedział, bo np. zwrócą Ci nadpłatę podatku.
Napisz ew. na forum jak US do tego się ustosunkował......jak już będziesz wiedział, bo np. zwrócą Ci nadpłatę podatku.