Dochód wolny od opodatkowania, gdzie wpisać w pit 37

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
eltom101

Dochód wolny od opodatkowania, gdzie wpisać w pit 37

Post autor: eltom101 »

Witam
Dostałem od pracodawcy pit 11. W pozycji 32 mam wpisana kwotę 48 zł. Jest to ekwiwalent za pranie odzieży roboczej. Gdzie mam wpisać tą kwotę. w pit 37?

wla.gle

Re: Dochód wolny od opodatkowania, gdzie wpisać w pit 37

Post autor: wla.gle »

Ekwiwalent pieniężny za pranie odzieży roboczej może korzystać ze zwolnienia od podatku dochodowego określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o pdof, jeżeli zostanie wypłacony na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy. W takiej sytuacji pracodawca nie jest obowiązany do pobrania zaliczki na podatek dochodowy, a w konsekwencji wykazania tego ekwiwalentu w PIT-11.

W PIT-11 nie wpisuje się bowiem przychodów wolnych od podatku na podstawie przepisów ustawy o pdof.
Wyjątkiem są przychody określone w art. 21 ust. 1 pkt 46 i 74 ustawy o pdof oraz niektóre dochody zwolnione od podatku
na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych - patrz przypis 7 na dole PIT-11.

Nie powinno tej kwoty tam być....trzeba to wyjaśnić z pracodawcą.

eltom101

Pracodawca poinformował mnie, że pit jest rozliczony prawidłowo i nie będzie wprowadzał w nim zmian. Co mam w takim przypadku zrobić z tą kwotą z pozycji 32? Przecież rozliczyć się muszę. ;/

wla.gle

Moje zdanie.
Rozliczyłbym to bez tej kwoty, a w poz. 141 PIT-37 napisz wyjaśnienie dlaczego nie wpisano tej kwoty.
Wpisywałem tam nieraz takie różne informacje.
Najwyżej złożysz korektę - jeśli będzie trzeba.

Czech

Post autor: Czech »

wla.gle pisze:
> Moje zdanie.
> Rozliczyłbym to bez tej kwoty, a w poz. 141 PIT-37 napisz wyjaśnienie
> dlaczego nie wpisano tej kwoty.
> Wpisywałem tam nieraz takie różne informacje.
> Najwyżej złożysz korektę - jeśli będzie trzeba.

popieram - w poz.32 wykazuje się dochody zagraniczne zwolnione w związku z ustawą o unikaniu podwójnego opodatkowania

snykwa

Post autor: snykwa »

PIT-11 poz. 32-dochód zwolniony od podatku7).

Niestety pracodawca nie doczytał.

7) W kwocie przychodów, w części E, nie uwzględnia się przychodów wolnych od podatku na podstawie przepisów ustawy oraz przychodów, od
których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku; jednakże w kolumnie e należy wykazać dochody zwolnione od
podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych.

eltom101

Dziękuję za porady. Rozliczyłem bez podawania tej kwoty. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

wla.gle

Powinno być OK.
Napisz ew. na forum jak US do tego się ustosunkował......jak już będziesz wiedział, bo np. zwrócą Ci nadpłatę podatku.

Zablokowany