zlecenie ponizej 200 zł-żle wypelniony PIT11

myszka

zlecenie ponizej 200 zł-żle wypelniony PIT11

Post autor: myszka »

Mam problem. Miałam umowę zlecenie na cały 2009 rok,ale kwotę 900 zł dostałam w grudniu 2009 za cały rok. Taki układ. Jeżeli by to rozliczyć na 12 m-cy,to byłoby poniżej 200 zł, ale księgowa wpisała na pit11 że było to za okres 1 m-ca. I wygląda na to,że podatek policzyła ryczałtem. Nie ma też składki zdrowotnej. Co zrobić z tym fantem?

koleżanka

Re: zlecenie ponizej 200 zł-żle wypelniony PIT11

Post autor: koleżanka »

może to była umowa o dzieło i dlatego nie ma zdrowotnej
dlaczego wygląda, że podatek policzyła ryczałtem ?

marbar

Post autor: marbar »

pewnie ze względu na tę zdrowotną

Podlega ona potrąceniu i odprowadzeniu do ZUSu, ale podatku nie pomniejsza.

jaaa71

Post autor: jaaa71 »

Z wynagrodzenia od którego był płacony podatek ryczałtowy nie podaje się na PIT-11 i nie ujmuje się tego w rozliczeniu rocznym.

marbar

"Z wynagrodzenia od którego był płacony podatek ryczałtowy nie podaje się na PIT-11 i nie ujmuje się tego w rozliczeniu rocznym."

tak, to wiemy
Wiemy również, że na wskutek tych nowych przepisów o "małych zleceniach" - wielu miało różne dylematy.
Nie wszyscy od razu (od stycznia) "złapali" o co chodzi i "poszli" po staremu z umowami (także tymi ponizej 200 zł) naliczając "normalną" zaliczkę na podatek, wielu także robiło odwrotnie (naliczali ryczałtem tam, gdzie powinna być zaliczka)
Kompletna kołomyja.

Np. tam, gdzie w umowie okreslona została stawka godzinowa - bez względu na wysokość zarobku (nawet poniżej 200 zł) - ma być "normalna" zaliczka.
Zryczałtowanemu opodatkowaniu podlegają umowy zlecenia z określoną wprost konkretną należnością w umowie.

To co miało być ułatwieniem - kazało się nad wyraz kłopotliwe i skomplikowane.

marbar

Myszka, a co mówi umowa zlecenia?
Jak tam zostały określone warunki platnosci?
Miesięcznie? godzinowo? Jaka kwota?

Zablokowany