Praca w Niemczech, Polski pracodawca
Praca w Niemczech, Polski pracodawca
Witam,
mąż przez pół roku pracował w Niemczech ale u polskiego pracodawcy. Potem założył działalność na ryczałcie- zostało to rozliczone do końca stycznie więc temat działalności zakończony. W związku z tym że miał ryczałt to nie możemy rozliczyć się wspólnie ale może odliczyć ulgę na dzieci (ponieważ ja nie pracuję, a miał umowę o pracę także jest taka możliwość). Jeżeli jestem w błędzie to proszę oczywiście mnie naprostować.
W pit-11 mam następujące pozycje:
poz. 29 przychód (43 206,32)
poz. 30 KUP (1 223,75)
poz. 31 dochód (41 982,57)
poz. 32 dochód zwolniony od podatku (9 235,17)
poz. 33 zaliczka pobrana przez płatnika (5 421)
poz. 70 skł. społeczne ( 3 980,87)
poz. 72 skł. zdrowotne. (2 133,38)
Do odliczenia mamy dwójkę dzieci.
Wypełniłam PIT 36, PIT ZG oraz PIT 0. Kwota zwrotu 3 387...wydaje mi się że to trochę za dużo jak tylko ulga na dwójkę dzieci...
Proszę o podpowiedź co mam źle
mąż przez pół roku pracował w Niemczech ale u polskiego pracodawcy. Potem założył działalność na ryczałcie- zostało to rozliczone do końca stycznie więc temat działalności zakończony. W związku z tym że miał ryczałt to nie możemy rozliczyć się wspólnie ale może odliczyć ulgę na dzieci (ponieważ ja nie pracuję, a miał umowę o pracę także jest taka możliwość). Jeżeli jestem w błędzie to proszę oczywiście mnie naprostować.
W pit-11 mam następujące pozycje:
poz. 29 przychód (43 206,32)
poz. 30 KUP (1 223,75)
poz. 31 dochód (41 982,57)
poz. 32 dochód zwolniony od podatku (9 235,17)
poz. 33 zaliczka pobrana przez płatnika (5 421)
poz. 70 skł. społeczne ( 3 980,87)
poz. 72 skł. zdrowotne. (2 133,38)
Do odliczenia mamy dwójkę dzieci.
Wypełniłam PIT 36, PIT ZG oraz PIT 0. Kwota zwrotu 3 387...wydaje mi się że to trochę za dużo jak tylko ulga na dwójkę dzieci...
Proszę o podpowiedź co mam źle
Re: Praca w Niemczech, Polski pracodawca
Wszystko jest dobrze.
Dziękuję :) a dlaczego taka kwota zwrotu? ponad 1000 zł więcej niż myślałam? bo za dzieci około 2225 a żony nie można odliczyć, ponieważ działalność na ryczałcie...
Dlatego taka duża kwota zwrotu, bo miałeś/aś odprowadzane składki do polskiego ZUS od całości dochodów i jak je odliczysz
tylko od dochodów w PL /zagraniczne wolne/, to wychodzi 1270 zł nadpłata bez ulgi na dzieci.
tylko od dochodów w PL /zagraniczne wolne/, to wychodzi 1270 zł nadpłata bez ulgi na dzieci.
Dzięki serdeczne. Pierwszy raz robię coś innego niż podstawowy polski PIT dlatego miałam trochę obaw :)
a to że ma działalność na ryczałcie to już nieważne w tym picie prawda? bo to zostalo rozliczone w PIT-28
Dochodów z ryczałtu nie dolicza się do żadnych dochodów.
Jest to całkowicie niezależne rozliczenie.
Jest to całkowicie niezależne rozliczenie.
a czy Pan/ Pani również wpisywała moje kwoty i wyszło to samo co mi? :)
Bardzo dziękuję!!!!
Bardzo dziękuję!!!!
Snykwa wyżej potwierdził - ja po nim nie sprawdzam, to pewniak...
Dziekuję :) bo ta kwota ze społecznych o którym Pan/Pani pisała wyżej wraz z ulgą na dwójkę dzieci daje 3494 czyli trochę inaczej ale to pewnie kwestia jakiś zaokrągleń :)