W tym wypadku nie. Postępujemy zgodnie z instrukcją :od połowy sumy kwot wykazanych w poz. 181, 182 i 183 należy obliczyć podatek według skali.
Nie ma tu nic o zaokrąglaniu podatku. Jeśli masz wątpliwości zainstaluj sobie program Ministerstwa Finansów E-deklaracje.
Policzy Ci tak samo. Miałem dwa lata temu zgłoszoną korektę przez US podatnika, którego rozliczałem. Okazało się, że US miał program do sprawdzania (lub robili to ręcznie-ale nie chce mi się wierzyć) w którym wyszło Im tak samo jak w Twoim przypadku. Musiałem im udowodnić, że się mylą. A jako mój dowód podałem właśnie E-deklaracje i musieli ustąpić.
Jeśli postąpisz zgodnie z instrukcją (czyli jak nie jest napisane, żeby zaokrąglić to nie zaokrąglaj) to wyjdzie Ci prawidłowo. To co podali Pitowiec i wla.gle jest prawidłowo.
PIT-36 poz. 191 błędna kwota podatku
Re: PIT-36 poz. 191 błędna kwota podatku
Z objaśnienia do PIT-36:
Rozliczający się łącznie z małżonkiem lub w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci – od
połowy sumy kwot wykazanych w poz. 187, 188 i 189 należy obliczyć podatek według skali,
a następnie ustalić stopę procentową, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. W tym celu
należy kwotę podatku obliczonego według skali podzielić przez połowę sumy kwot z poz. 187, 188
i 189, a następnie pomnożyć przez 100.
Wg mnie przy liczeniu podatku do stopy % - cyt. .... od połowy sumy kwot wykazanych w poz. 187, 188 i 189 należy obliczyć podatek według skali,
czyli nie zaokrąglamy tylko liczymy takie jakie są......
Nie odświeżyłem strony - snykwa już odpowiedział.....
Rozliczający się łącznie z małżonkiem lub w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci – od
połowy sumy kwot wykazanych w poz. 187, 188 i 189 należy obliczyć podatek według skali,
a następnie ustalić stopę procentową, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. W tym celu
należy kwotę podatku obliczonego według skali podzielić przez połowę sumy kwot z poz. 187, 188
i 189, a następnie pomnożyć przez 100.
Wg mnie przy liczeniu podatku do stopy % - cyt. .... od połowy sumy kwot wykazanych w poz. 187, 188 i 189 należy obliczyć podatek według skali,
czyli nie zaokrąglamy tylko liczymy takie jakie są......
Nie odświeżyłem strony - snykwa już odpowiedział.....
Zerknij proszę do art. 27 ust. 8 pkt 2 ustawy o PDoF ("ustala się stopę procentową tego podatku do tak obliczonej sumy dochodów;").
Przepisy mówią tu o "sumie dochodów" a nie o "podstawie opodatkowania".
Art. 63 ordynacji podatkowej podaje co zaokrąglamy do pełnych złotych i nie ma tam wymienionego pojęcia "suma dochodów". Jeśli ustawodawca chciałby aby zaokrąglenie było w tym przepisie do pełnych złotych to powinien użyć zwrotu "do tak obliczonej podstawy opodatkowania".
Przepisy mówią tu o "sumie dochodów" a nie o "podstawie opodatkowania".
Art. 63 ordynacji podatkowej podaje co zaokrąglamy do pełnych złotych i nie ma tam wymienionego pojęcia "suma dochodów". Jeśli ustawodawca chciałby aby zaokrąglenie było w tym przepisie do pełnych złotych to powinien użyć zwrotu "do tak obliczonej podstawy opodatkowania".
Dziękuję za pomoc. Dzisiaj dostałam również odpowiedź z KIP, że nie zaokrągla się tej sumy.