Darowizna na kościół

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
krzysiek.k120

Darowizna na kościół

Post autor: krzysiek.k120 »

Na dowodach wpłat są obydwoje małżonkowie, czyli przekazali każde po połowie kwoty tej co na przelewach.
Mąż w 2016 prowadził działalność gospodarczą i nie odliczył darowizny ( rozliczał się sam ), i teraz moje pytanie czy żona może odliczyć całość darowizny rozliczając się sama chociaż przelewy są na obydwoje małżonków , czy każdy musi odliczać swoją część od swoich dochodów.
Pozdrawiam

wla.gle

Re: Darowizna na kościół

Post autor: wla.gle »

Wg mnie może małżonka odliczyć całość darowizny, o ile wpłata darowizny była z ich wspólnego konta.
Upewnij się jeszcze w KIP.
Problemem może być też wysokość odliczenia jeśli są niskie dochody - limit 6% dochodu,
limitu nie ma jeśli na działalność charytatywno -opiekuńczą.
Jeśli na przelewach są wszystkie potrzebne dane, to ja bym odliczył,

Poszukam jeszcze jakiejś interpretacji.....

krzysiek.k120

Darowizna jest na bankowym dowodzie wpłaty, czy to przejdzie czy nie ryzykować

krzysiek.k120

W kip-ie nie powiedzieli ani tak ani nie tylko jakie są zasady odliczenia ( darowizna prawidłowo udokumentowana, limit procentowy itd.) a w moim konkretnym przypadku urząd przy kontroli będzie wyjaśniał dlaczego i czy mogła być darowizna w części przypadającej na męża odliczona przez żonę, przepisy mówią, że darczyńca odlicza darowiznę od swojego dochodu.
Więc rozliczając kogoś wolę tak nie robić, żeby ktoś później na mnie nie narzekał.
Pozdrawiam

snykwa

Post autor: snykwa »

Znalazłem jeszcze coś takiego:
<W przypadku darowizny dokonanej z rachunku płatniczego męża, jeżeli w tytule przelewu wpisane są imiona i nazwiska obojga małżonków, a dochód męża nie pozwala na odliczenie pełnej kwoty przekazanej darowizny – odliczenia może dokonać każde z małżonków, do wysokości dokonanej przez niego darowizny (oczywiście w granicach limitu 6% dochodu). Dysponują oni bowiem dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego, na którym widnieją oboje małżonkowie jako osoby przekazujące darowiznę.>
http://www.finanse.mf.gov.pl/c/document ... pId=766655

Zablokowany