Nie można uruchomić programu
Re: Nie można uruchomić programu
Nie wiem... Poszukam różnice w stosunku do zeszłego roku, ale to szukanie po omacku.
Przyszło mi na myśl... Skoro program uruchamia się więc, problem leży w instalatorze.
Instalator w trakcie działania zamyka różne procesy, które jego zdaniem mogą kolidować, a po zakończonej instalacji ponownie je uruchamia. Więc może tutaj leży problem, w kończonych i uruchamianych procesach.
Jeśli programy z zeszłych lat są zainstalowane to uruchamiają się. A może bezproblemowo działają także stare instalatory - ?
Instalator w trakcie działania zamyka różne procesy, które jego zdaniem mogą kolidować, a po zakończonej instalacji ponownie je uruchamia. Więc może tutaj leży problem, w kończonych i uruchamianych procesach.
Jeśli programy z zeszłych lat są zainstalowane to uruchamiają się. A może bezproblemowo działają także stare instalatory - ?
To jest jakiś trop ! Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie edycje 2011 i 2012.
Instalacja poszła bez problemu i programy otwierają się jak należy.
Więc może faktycznie sam instalator edycji 2016 jest problematyczny...
Instalacja poszła bez problemu i programy otwierają się jak należy.
Więc może faktycznie sam instalator edycji 2016 jest problematyczny...
Raczej instalator. Na moim XP nigdy nie miałem problemów z instalacją a później otwarciem programu. Od poprzedniej poprawki program instaluje się a przy otwieraniu programu po zainstalowaniu- program antywirusowy "życzy" sobie sprawdzanie pod względem bezpieczeństwa i nie pozwala go otworzyć. Muszę wyłączać sprawdzanie programu. Pierwsze wersje programu 2016 nie powodowały tego.
A skanowanie instalatora i pit-ów coś wykazuje??
Na Win 7 (64) najnowsza wersja (dzisiejsza) działa prawidłowo. Instaluje się i otwiera.
Na XP sprawdzę jak będę w domu.
Sprawdziłem na innym kompie gdzie jest XP i avast i jest to samo. Sprawdza plik jako podejrzany ale dopiero po próbie uruchomienia programu. Pobiera instalator prawidłowo, następnie instaluje program i dopiero przy próbie otwarcia-blokuje. Skanowanie instalatora jak i zainstalowanego programu nie wykazuje nieprawidłowości. Parę dni temu tego nie było.
Na XP sprawdzę jak będę w domu.
Sprawdziłem na innym kompie gdzie jest XP i avast i jest to samo. Sprawdza plik jako podejrzany ale dopiero po próbie uruchomienia programu. Pobiera instalator prawidłowo, następnie instaluje program i dopiero przy próbie otwarcia-blokuje. Skanowanie instalatora jak i zainstalowanego programu nie wykazuje nieprawidłowości. Parę dni temu tego nie było.
Najnowsza wersja nie rozwiązuje również mojego problemu.
U mnie Win 7 (64) najnowsza wersja (dzisiejsza) nie działa prawidłowo.
Avast traktuje plik wykonywalny .exe /uruchamianie pit-2016/ jako szkodliwy, zaznaczyłem w opcjach avasta, że ufam temu plikowi, ale nie pomogło.
Wysłałem do laboratorium wiadomość o zaufaniu do tego pliku.
Pomaga wyłączenie osłony, a po uruchomieniu pit-2016 włączenie i wszystko działa poprawnie.
Avast traktuje plik wykonywalny .exe /uruchamianie pit-2016/ jako szkodliwy, zaznaczyłem w opcjach avasta, że ufam temu plikowi, ale nie pomogło.
Wysłałem do laboratorium wiadomość o zaufaniu do tego pliku.
Pomaga wyłączenie osłony, a po uruchomieniu pit-2016 włączenie i wszystko działa poprawnie.
W ustawieniach avasta zaznacz "pozwól mi uruchamiać podejrzane pliki". Po kliknięciu na program PITY2016 NG jak otworzy się okienko avasta wybierz "pokaż więcej" i wybierz "uciekaj (nie zalecane). Wtedy otworzy.
Ma to związek niewątpliwie z avastem ale pierwsze wersje nie miał, było dobrze.
O dziwo plików .exe za poprzednie lata nie atakuje.
Ma to związek niewątpliwie z avastem ale pierwsze wersje nie miał, było dobrze.
O dziwo plików .exe za poprzednie lata nie atakuje.
Dostałem odpowiedź z laboratorium Avast, że plik PITy2016NG.exe jest bezpieczny. Myślę, że zakończy to nasze problemy wla.gle.