Ulga na dziecko

Frank_24

Ulga na dziecko

Post autor: Frank_24 »

Czy jest jakiś limit czasu, okresów ile razy można skorzystać z ulgi na konkretne dziecko? Tzn. jest jakiś limit lat ile razy można odpisać sobie konkretne dziecko?

snykwa

Re: Ulga na dziecko

Post autor: snykwa »

Nie ma limitów, natomiast są warunki np. nauka, ilość lat, dochody lub rodzaj zatrudnienia.

http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/

Frank_24

Dzięki, ile mogę zaznaczyć miesięcy do odliczenia ulgi przy dziecku które w 2015 skończyło technikum i dalej nie kontynuowało nauki. Co jeśli ostatni miesiąc szkoły kończył się np. 25 dnia a miesiąc ten liczył 30 dni?

snykwa

VIII miesięcy. Wakacje też się zaliczają jeśli nie podjął dalszej nauki.

agatka58

Post autor: agatka58 »

Należy pamiętać o dochodach dziecka. Jeżeli podjęło pracę i osiągnęło dochód powyżej kwoty wolnej ulga nie przysługuje.

usia4

Post autor: usia4 »

No tak jest, że jak dziecko rozpoczyna pracę, to rodzic już tego nie dostaje- jednak w przypadku gdy ja byłam na stażu z urzędu pracy, który wynosił 997zł, to mojej mamie dalej to przysługiwało

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Do usia4,
Dostałaś jakiś pit z PUP ?, bo nie wszystkie staże podlegają opodatkowaniu,
wszystko jest zależne od tego, z jakich źródeł był finansowany staż, bo mimo iż się go ma, nie zawsze trzeba się z tego rozliczyć. Jeżeli staż jest ze środków unijnych, to nie dostajesz PIT-11, więc nie rozliczasz się z podatku = nie ma dochodu do opodatkowania - jest wolny od podatku i nie liczy się do dochodów do ulgi prorodzinnej.

Frank_24

Jeśli dziecko skończyło szkołę i poszło do pracy to jakiej wysokości przychód/dochód na swoim pit11 nie może przekroczyć aby można było nadal odliczyć ulgę na to dziecko?

snykwa

Kwotą graniczną jest 3089 zł brutto dochodów podlegających opodatkowaniu. Przychód-koszty.
Prawo do ulgi na dzieci straci rodzic, którego dziecko pozostanie opodatkowane na zasadach ryczałtu ewidencjonowanego (oprócz ryczałtowo opodatkowanego najmu lokali), podatku liniowego oraz podatku tonażowego.
Oznacza to zarazem, że niektóre przychody dziecko uzyskiwać może bez ograniczeń, a ulga nadal będzie przysługiwać, np. najem prywatny opodatkowany ryczałtem lub zbycie nieruchomości.

Z http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/
Ostatnio zmieniony 5 lut 2016, o 19:03 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

3089 zł w skali roku

parę postów wyżej snykwa podał link - jest tam dokładnie opisane

Link:
http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/

Nie zauważyłem, zdublowana odpowiedź :)

Zablokowany