Witam,
za 2014r odliczyłam ulgę prorodzinną na niepełnosprawne dorosłe dziecko, które ma orzeczony umiarkowany stopień niepełnosprawności i z tego tytułu otrzymywał zasiłek pielęgnacyjny, do tego miał dochód - zasiłek dla bezrobotnych w kwocie 4754,40 czyli kwota przekracza te 3089 wolne od podatku i to mi teraz zakwestionował US że nie należy się ulga bo jest przekroczenie. Do tej pory tak rozliczałam bez względu na dochód, wszędzie piszą że jak jest zasiłek pielęgnacyjny to dochód nie ma znaczenia.
Jak to w końcu jest? może ktoś by mi to wyjaśnił i ewentualnie podał jakąś wytyczną stwierdzającą to, że tak jest albo nie, bo nie wiem jak mam to udowodnić że ta ulga mi się należy.
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
Ulga prorodzinna a dorosły niepełnosprawny
Re: Ulga prorodzinna a dorosły niepełnosprawny
Podaję podobny przykład:
Interpretacja - IPTPB2/415-726/11-2/AK
link do strony interpretacji - http://www.podatki.biz/interpretacje/0197856.txt
Jeżeli spełniasz warunki do ulgi prorodzinnej, to dochody niepełnosprawnego dziecka nie mają wpływu na utratę tej ulgi, dopóki istnieje wobec dziecka obowiązek alimentacyjny.
.........Uprawnienie do ulgi związane jest zatem z utrzymywaniem pełnoletnich dzieci, o których mowa w art. 6 ust. 4 pkt 2 i 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, a więc:
* dzieci, bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną i uzyskiwały dochody........
Nie wiem, czy wstrzymano Ci zwrot podatku, czy masz wezwanie do weryfikacji - jeśli weryfikacja to przygotuj wszelkie dokumenty-orzeczenia /o niepełnosprawności, o zasiłku pielęgnacyjnym/, dowieźć do US lub ksero i wyślij /bo może US nie wie, że masz dziecko niepełnosprawne, które otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny/.
Pozdrawiam..
Interpretacja - IPTPB2/415-726/11-2/AK
link do strony interpretacji - http://www.podatki.biz/interpretacje/0197856.txt
Jeżeli spełniasz warunki do ulgi prorodzinnej, to dochody niepełnosprawnego dziecka nie mają wpływu na utratę tej ulgi, dopóki istnieje wobec dziecka obowiązek alimentacyjny.
.........Uprawnienie do ulgi związane jest zatem z utrzymywaniem pełnoletnich dzieci, o których mowa w art. 6 ust. 4 pkt 2 i 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, a więc:
* dzieci, bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną i uzyskiwały dochody........
Nie wiem, czy wstrzymano Ci zwrot podatku, czy masz wezwanie do weryfikacji - jeśli weryfikacja to przygotuj wszelkie dokumenty-orzeczenia /o niepełnosprawności, o zasiłku pielęgnacyjnym/, dowieźć do US lub ksero i wyślij /bo może US nie wie, że masz dziecko niepełnosprawne, które otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny/.
Pozdrawiam..
Wiecie może jak to wygląda teraz w 2015? Coś się zmieniło czy jest tak samo, bo nie wiem a nie stać mnie na adwokata żeby zapytać o poradę :(
-
Idź do US. Prawnik nie jest potrzebny.