Mam przekroczony dochód 112 tys lecz jedno dziecko. Wpisuję ulga na dzieci 0,0 system sygnalizuje błąd, lub pisze, że nie odliczona ulga na dzieci.
Co zaznaczyć aby wskazać, że nie przysługuje ulga?
Pozdrawiam
PIT 37 i PIT 0 poz.42
Re: PIT 37 i PIT 0 poz.42
Jeżeli masz jedno dziecko a dochód przekracza 112 tyś. to nie musisz wypełniać w PIT-0 tych pozycji. Jeśli jednak chcesz to wpisujesz PESEL w bloku E i zaznaczasz np. "cały rok" a następnie w poz. 41 lub dwa zaznaczasz kwadracik "program rozliczy" natomiast nie zaznaczasz nic w kwadraciku na żółtym tle i klikasz dalej. Wpisane zostanie 0 i wyświetlona jedynie informacja o przekroczonych dochodach.
Jeśli chcesz ręcznie wpisać kwotę 0 to w poz.41 lub 42 zostawiasz "rozliczenie samodzielne" a wpisujesz kwotę w poz.7 lub 8 bloku E.
Oczywiści limit dochodu na jedno dziecko to przychód-KUP-skł. na ub. społ. (tak dla przypomnienia).
Jeśli chcesz ręcznie wpisać kwotę 0 to w poz.41 lub 42 zostawiasz "rozliczenie samodzielne" a wpisujesz kwotę w poz.7 lub 8 bloku E.
Oczywiści limit dochodu na jedno dziecko to przychód-KUP-skł. na ub. społ. (tak dla przypomnienia).
Wykonałem dokladnie tak i niestety dalej mam bląd 414, a ja dane przepisałem z ubiegłorocznego PiT-u.
Jak wysyłam mam komunikat, że bład w danych autoryzujacych. Czy to może z powodu, że jest zaznaczony PESEL syna ( on jest niepełnosprawnym i z rocznika 1992)?
W ubiegłym roku miałem mniejszy problem bo dochód miałem mniejszy.
Ja wpisuję ręcznie zero to jest podobnie. Co robić?
Pozdrawiam
> Jeżeli masz jedno dziecko a dochód przekracza 112 tyś. to nie musisz
> wypełniać w PIT-0 tych pozycji. Jeśli jednak chcesz to wpisujesz PESEL w
> bloku E i zaznaczasz np. "cały rok" a następnie w poz. 41 lub dwa
> zaznaczasz kwadracik "program rozliczy" natomiast nie zaznaczasz
> nic w kwadraciku na żółtym tle i klikasz dalej. Wpisane zostanie 0 i
> wyświetlona jedynie informacja o przekroczonych dochodach.
> Jeśli chcesz ręcznie wpisać kwotę 0 to w poz.41 lub 42 zostawiasz
> "rozliczenie samodzielne" a wpisujesz kwotę w poz.7 lub 8 bloku
> E.
> Oczywiści limit dochodu na jedno dziecko to przychód-KUP-skł. na ub. społ.
> (tak dla przypomnienia).
Jak wysyłam mam komunikat, że bład w danych autoryzujacych. Czy to może z powodu, że jest zaznaczony PESEL syna ( on jest niepełnosprawnym i z rocznika 1992)?
W ubiegłym roku miałem mniejszy problem bo dochód miałem mniejszy.
Ja wpisuję ręcznie zero to jest podobnie. Co robić?
Pozdrawiam
> Jeżeli masz jedno dziecko a dochód przekracza 112 tyś. to nie musisz
> wypełniać w PIT-0 tych pozycji. Jeśli jednak chcesz to wpisujesz PESEL w
> bloku E i zaznaczasz np. "cały rok" a następnie w poz. 41 lub dwa
> zaznaczasz kwadracik "program rozliczy" natomiast nie zaznaczasz
> nic w kwadraciku na żółtym tle i klikasz dalej. Wpisane zostanie 0 i
> wyświetlona jedynie informacja o przekroczonych dochodach.
> Jeśli chcesz ręcznie wpisać kwotę 0 to w poz.41 lub 42 zostawiasz
> "rozliczenie samodzielne" a wpisujesz kwotę w poz.7 lub 8 bloku
> E.
> Oczywiści limit dochodu na jedno dziecko to przychód-KUP-skł. na ub. społ.
> (tak dla przypomnienia).
Dane autoryzujące to Twoje: PESEL, imię, nazwisko,data urodzenia i kwota przychodu za 2013.
Bardzo często błędna kwota przychodu z poprzedniego roku jest problemem błędu 414.
Bardzo często błędna kwota przychodu z poprzedniego roku jest problemem błędu 414.
Dochód do wyliczenia do ulgi na jedno dziecko to :
przychód-koszty uzyskania przychodu-składki społeczne i to jest dopiero dochód do ulgi na dziecko<112000
Piszesz;
Jak wysyłam mam komunikat, że błąd w danych autoryzujących.
Czy to może z powodu, że jest zaznaczony PESEL syna ( on jest niepełnosprawnym i z rocznika 1992)?
Program nie kontroluje daty urodzenia - może być pełnoletni, a ulga się należy.
Czy pesel syna to w PIT-O? czy dane w PIT-37 /bo nie zrozumiałem gdzie/.
Jeśli za zeszły rok wysyłałeś pit papierowo, to w najgorszym razie /jeżeli nic nie pomaga/ to pomyłka US-u przy wprowadzaniu danych za rok 2013.
Poszukaj może jeszcze tzw. pustych spacji /nic nie wpisane, a naciśnięta spacja, jak podświetlisz pole to zauważysz/
Nie mam więcej pomysłów ....
przychód-koszty uzyskania przychodu-składki społeczne i to jest dopiero dochód do ulgi na dziecko<112000
Piszesz;
Jak wysyłam mam komunikat, że błąd w danych autoryzujących.
Czy to może z powodu, że jest zaznaczony PESEL syna ( on jest niepełnosprawnym i z rocznika 1992)?
Program nie kontroluje daty urodzenia - może być pełnoletni, a ulga się należy.
Czy pesel syna to w PIT-O? czy dane w PIT-37 /bo nie zrozumiałem gdzie/.
Jeśli za zeszły rok wysyłałeś pit papierowo, to w najgorszym razie /jeżeli nic nie pomaga/ to pomyłka US-u przy wprowadzaniu danych za rok 2013.
Poszukaj może jeszcze tzw. pustych spacji /nic nie wpisane, a naciśnięta spacja, jak podświetlisz pole to zauważysz/
Nie mam więcej pomysłów ....