Witam,
podczas próby wysłania deklaracji PIT-37 otrzymałem błąd wysyłania formularza: "414 Weryfikacja negatywna". Przejrzałem jeszcze raz PIT-y 11 (mam w sumie 3) i odkryłem, że na jednym z nich moje imię jest wpisane jako "Christópher" natomiast na dwóch pozostałych "Christopher" (poprawnie).
Proszę o informację, czy ta różnica może być przyczyną błędu wysłania, oraz co ewentualnie muszę z tym zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam,
Chris
Znaki specjalne w imieniu
Re: Znaki specjalne w imieniu
Błąd 414 to PESEL (NIP), nazwisko, imię, data urodzenia i przychód za poprzedni rok podatkowy. Co do imienia-jego sposób wpisania w PIT-11 nie ma znaczenia. Ważne jak jest zapisane w US. Na tej podstawie jest weryfikowane. Sprawdź jeszcze raz swoje dane a zwłaszcza kwotę przychodu za 2013 r.
-
Skontaktowałem się z działem HR mojej firmy i dowiedziałem się, że "pisownia została podana zgodnie z danymi z ZUS". Wygląda więc na to, że ZUS ma moje błędne dane - tu moje pytanie: skąd oni biorą te dane? Dodam, że nie jestem Polakiem, przyjechałem do Polski w 2013 roku i ten PIT jest moim pierwszym rozliczeniem z US. Przypuszczam, że czeka mnie wizyta w urzędzie...
......przyjechałem do Polski w 2013 roku i ten PIT jest moim pierwszym rozliczeniem z US.
Proponuję złożyć zeznanie roczne w formie papierowej i dołączyć do niego ZAP-3 tj. załącznik aktualizacyjny dane podatnika, w tym oczywiście także nr konta i te dane będą obowiązujące dla US, następne zeznania powinny już bez problemu pójść elektronicznie.
Może być też tak, że US otrzymał np. PIT-11 z nieprawidłowymi danymi /jakaś zmiana np. w pisowni nazwiska/ z zakładu pracy i dlatego weryfikacja danych autoryzujących jest negatywna /błąd 414/.
Oczywiście w pozostałych instytucjach /ZUS/ też trzeba by sprawę wyjaśnić .
Pozdrowienia...
Proponuję złożyć zeznanie roczne w formie papierowej i dołączyć do niego ZAP-3 tj. załącznik aktualizacyjny dane podatnika, w tym oczywiście także nr konta i te dane będą obowiązujące dla US, następne zeznania powinny już bez problemu pójść elektronicznie.
Może być też tak, że US otrzymał np. PIT-11 z nieprawidłowymi danymi /jakaś zmiana np. w pisowni nazwiska/ z zakładu pracy i dlatego weryfikacja danych autoryzujących jest negatywna /błąd 414/.
Oczywiście w pozostałych instytucjach /ZUS/ też trzeba by sprawę wyjaśnić .
Pozdrowienia...