Czy odliczacie leki od dochodów, wszystkie warunki spełnione tylko brak zaświadczeń od specjalistów, ludziom trudno wytłumaczyć, że przy kontroli muszą takie posiadać na wszystkie odliczane leki.
Może ktoś miał kontrolę czy na pewno wymagają zaświadczeń
Odliczenie za leki
Re: Odliczenie za leki
Rzeczywiście starsi ludzie się tym nie przejmują. A przy okazji zakupów leków wykupują i wszystkie inne np. witaminy. Do tej pory nie spotkałem się z sytuacją aby osobę którą rozliczałem kontrolowali. A rozliczałem całe recepty bo przecież ja nie wiem, które leki mają przepisane przez lekarzy do brania w związku z z daną chorobą. A niektóre z tych osób mają wydatki na leki ponad 3500 zł rocznie.
-
U mnie jest dokładnie tak samo, ale ja im mówię, że przy kontroli będą musieli mieć zaświadczenia od specjalistów, a skoro nie mają to muszą się liczyć z tym, że przy kontroli zwrócą to co odliczyli.
Oczywiście, że trzeba ich o tym poinformować. Wszyscy, których rozliczam akurat ja mają odpowiednie stopnie niepełnosprawności ( czy trzymają zaświadczenia-nie wiem) ale generalną zasadą jest to, że na receptach jest wszystko i to co powinno być i wszystkie inne leki, które sobie dokupują.a nawet jak ktoś z rodziny potrzebuje to wykupują na siebie aby mieć większy rachunek.
Nie słyszałem jeszcze aby kogoś sprawdzali, może dlatego, że są to starzy schorowani ludzie (takich akurat mam) i US nie chcą ich ciągać bo i trudno się z takimi ludźmi (z racji wieku) dogadać.
Ale to nie znaczy, ze kogoś nie sprawdzą.
Nie słyszałem jeszcze aby kogoś sprawdzali, może dlatego, że są to starzy schorowani ludzie (takich akurat mam) i US nie chcą ich ciągać bo i trudno się z takimi ludźmi (z racji wieku) dogadać.
Ale to nie znaczy, ze kogoś nie sprawdzą.