Odliczenie składek -polski ZUS, dochody niemieckie

PawelL

Odliczenie składek -polski ZUS, dochody niemieckie

Post autor: PawelL »

Witam, mam konkretne pytanie.
Człowiek ma PIT-11 o dochodach niemieckich, w pozycji zwolnione. W bloku składki jest kompletnie pusto.
Ale ma też RMUA z pobranymi składkami do polskiego ZUS i Lohnsteuerbescheinigung na którym mniej więcej te same kwoty są wykazane w pozycjach społeczne: 22a i zdrowotne 24a (jako informacja, że zostały pobrane).
Pytania:
1. Czy pracodawca dobrze postąpił nie wpisując składek na PIT-11?
2. Czy te kwoty z niemieckiego druku na L. 22a i 24a obniżyły podatek niemiecki?
3. Czy mogę kwoty (z sumowania składek z poszczególnych miesięcy) z polskiego RMUA odliczyć w polskim PIT?

Proszę o rzeczowe odpowiedzi, za co z góry dziękuję.

wla.gle

Re: Odliczenie składek -polski ZUS, dochody niemieckie

Post autor: wla.gle »

...>Ale ma też RMUA z pobranymi składkami do polskiego ZUS i Lohnsteuerbescheinigung.

Wg mnie te składki są odprowadzane do niemieckiego systemu ubezpieczeń społecznych.

Czy na tym PIT-11 są też inne dochody z Polski ?
Czy zakład delegujący pracownika /bo rozumiem, że pracodawca był z Polski, /ma zakład/ oddział w Niemczech.
Bo praca mogła być wykonywana w takiej filii lub na rzecz niemieckiego pracodawcy, stąd Lohnsteuerbescheinigung.
Dane na RMUA /obecnie IMIR/ są tylko informacjami, że pracownik był ubezpieczony i były odprowadzane składki społeczne i zdrowotne - nie jest podstawą do uwzględniania ich w rozliczeniu.

Trzeba dopytać u pracodawcy... przynajmniej ja bym tak zrobił.

Więcej na chwilę obecna nie umiem nic powiedzieć.

Może ktoś jeszcze się wypowie - koleżanka, nasz ekspert od spraw pracy, płacy i wielu innych :-)).

PawelL

Na PIT-11 nie ma innych dochodów. Jest dosłownie tylko jedna liczba-dochód zwolniony w Niemczech.
Firma polska ma oddział w Niemczech stąd ten Lohnsteuerbescheinigung.
Składki od tego dochodu na pewno były odprowadzane do ZUS w Polsce. Dużo firm tak robi.
Uważam, że mogę odliczyć te składki, ale pod warunkiem, że nie obniżały dochodu czy podatku zapłaconego w Niemczech. Tego nie wiem.
Jeśli nie będę miał wyjścia, zadzwonię do pracodawcy, ale mam nienajlepsze doświadczenia w tym względzie.

snykwa

Post autor: snykwa »

Czy oprócz tych dochodów z Niemiec były jeszcze dochody z kraju?

"W myśl powołanego przepisu składki na ubezpieczenie społeczne odprowadzone do polskiego ZUS-u, na podstawie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych podlegają odliczeniu wyłącznie od dochodu podlegającego opodatkowaniu w Polsce. Dochód uzyskany i opodatkowany w Niemczech nie jest wliczany do podstawy opodatkowania w Polsce. Oznacza to, iż służy on jedynie do ustalenia stopy procentowej, według której jest obliczany podatek od dochodów uzyskanych w Polsce."

Tutaj masz interpretację na taki temat jak Cię interesuje:
http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... wania.html

i tutaj (w 2. podatnik osiąga dochody w państwie, z którym obowiązuje metoda wyłączenia z progresją):

http://www.pierwszyskarbowy.tarnow.pl/p ... leczne.pdf

PawelL

Chcesz powiedzieć, że generalnie nie mogę bo dotyczyły dochodów niemieckich? Otóż mogę.
Pierwsza przytoczona interpretacja jest już nieaktualna.
Drugi podany link właśnie potwierdza moją tezę, że mogę, bo zapłacone do naszego ZUS.
Ten temat przerabiałem już kilka lat temu.
Chodzi mi o ten konkretny przypadek, gdzie nie ma informacji o składkach na informacji PIT-11 (może błędnie sporządzonej) a są podane składki na RMUA, dołączonym do tego PIT-11.

snykwa

Nie. Chodzi mi o to, że jeśli oprócz dochodów z Niemiec nie ma dochodów z kraju to nie ma od czego odliczyć. Składki można odliczyć tylko od dochodów z kraju. Dochód z Niemiec służy tylko do wyliczenia stopy procentowej.

Ostatnio miałem rozliczenie dokładnie takie samo jak przedstawiłeś. Do rozliczenia była dołączona następująca informacja:
-że od dochodów nie były odliczone diety i można je odliczyć-podana była kwota już przeliczona na zł.
-że od tego dochodu po odjęciu diet można odliczyć koszty i tu również była podana kwota.
oraz
-że zostały odprowadzone składki na ub. społ. i zdrow. do Polskiego ZUS i tu również były podane kwoty
i podana była informacja, że na podstawie artykułu takiego to a takiego te składki nie mogą być odliczone od rozliczenia w Polsce ponieważ - i tu były podane artykuły z ustawy podatkowej (nie zapisałem więc nie pamiętam) o podwójnym opodatkowaniu itd.

I tutaj mnie zamurowało. Dlaczego . A dlatego gdyż miałem już kilka rozliczeń z Niemiec gdzie na PIT-11 składki były wykazane i je odliczyłem (dziwne bo dotyczyło to tej samej osoby, która w ciągu roku pracowała w Niemczech u trzech różnych pracodawców).
W poprzednich latach również rozliczałem takie osoby i miały wykazywane składki na PIT-11 i je odliczałem. Nigdy US do tych osób nie zgłaszał problemów.

Nie wiem czy ja dobrze rozumiem to co jest zapisane w ustawie ale wydaje mi się, ze nie można odliczyć składek ( w tym przypadku niemieckim) które były potrącone od diet (diety są zwolnione z opodatkowania) oraz od składek wpłaconych do niemieckiego "ZUS" które zostały użyte do pomniejszenia zapłaconego tam podatku. Tak w skrócie i swoimi słowami.

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Składki na ubezpieczenie społeczne wykazane w pit 11, można odliczyć od dochodu ( oczywiście uzyskanego w Polsce), składki muszą być odprowadzone do polskiego zusu. Na informacji o odprowadzonych składkach będzie wyższa kwota bo jest inna podstawa wymiaru (razem z dietami), a na picie 11 jest bez diet . Analogiczna sytuacja ze składką zdrowotną tylko tutaj ograniczamy odliczenie do 7,75% ( odliczenie możliwe jak jest podatek należny) Gdyby były składki odrowadzone do polskiego zus nie będzie ich w Lohnstuerbeszeinigung ( tam bedzie tylko wynagrodzenie brutto, podatek, podatek solidarnościowy, ale nigdy społeczne) tylko w picie 11, zakłady delegujące dają też informację o odprowadzonych składkach do polskiego zus. Prawdopodobnie pracodawca niemiecki więc podatek i wszyskie składki poszły do niemieckiego zus. Najważniejsza sprawa gdzie odprowadzone składki społeczne i zdrowotne bo to decyduje o mozliwości odliczenia od polskich dochodów i podatku

snykwa

Zgadzam się. Dokładnie to samo chciałem wyżej przedstawić tylko nie wiem czy było to tak wyraziście. Jeszcze tylko jedna uwaga.
Nie ma co sobie zaprzątać uwagi odliczaniem składek (przy pracy z Niemiec lub kraju o podobnym rozliczeniu) jeśli nie mamy żadnego dochodu z Polski (lub z kraju z którym obowiązuje umowa o rozliczeniu proporcjonalnym) lub ewentualnie nie będziemy odliczać ulgi prorodzinnej-bo nie będzie ich z czego odliczyć ani też do niczego nam się nie przydadzą w tym rozliczeniu.

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

A to już inna sprawa, ale mówisz całą prawdę

Zablokowany