Ulga na dziecko a dochody zagraniczne

Sicilijka

Ulga na dziecko a dochody zagraniczne

Post autor: Sicilijka »

Witam

Mam pytanie...
Otóż w 2014 roku mąż zarobił w Norwegii 100.957,90 i dodatkowo miał "polski" dochód 49.553,08 brutto. Ja natomiast mam dochód ok. 37.000 brutto. Czy dochody zagraniczne sumuje się z polskimi, czy nie? Czy należy nam się ulga na dziecko?

Z góry dziękuję za pomoc

Wirus
Kontakt:

Re: Ulga na dziecko a dochody zagraniczne

Post autor: Wirus »

z tego co wiem dochody zagraniczne rodziców nie wchodzą w limit do ulgi prorodzinnej ale niech to ktoś jeszcze potwierdzi

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

do usuniecia

snykwa

Post autor: snykwa »

Dochody rozliczane metodą wyłączenia z progresją nie powinny być brane pod uwagę. Natomiast rozliczenie proporcjonalne tak. Jak znam życie US-y będą miały inne zdanie (co do progresji).
http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe ... cko-13568/
Norwegia jest krajem z którym mamy podpisaną umowę na rozliczenie z wyłączeniem progresji.

Czech

Post autor: Czech »

ustawa o PDOF o limicie 112000 :

art,27f ust2a. Za dochody, o których mowa w ust. 2 pkt 1( limit 112000), uważa się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym, do których mają zastosowanie zasady opodatkowania określone w art. 27, art. 30b i art. 30c, pomniejszone o kwotę składek, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a.

Zasady opodatkowania określone w art,27 to m.in. :
-progresja -ust.8
-doliczenie - ust.9

Z tego wynika , czytając literalnie, że nie ma znaczenia kraj w którym osiąga się dochody tylko jego wysokość.
Nie znalazłem niestety "pozytywnej" interpretacji.

snykwa

Post autor: snykwa »

Dlatego napisałem, że US-y będą miały inne zdanie. Te zdanie o rodzaju dochodów zacytowałem tylko z artykułu. Co prawda dochód przy wyłączeniu z progresją jest uznawany jako zwolniony od opodatkowania w kraju jednak bierze się go pod uwagę przy wyliczaniu stopy procentowej do dochodów z kraju. A więc tak do końca zwolniony nie jest - no chyba, że nie ma się dochodów w kraju.
Czyli dochody z Norwegii również brałbym pod uwagę przy wyliczaniu dochodu do ulgi prorodzinnej.

Sicilijka

Post autor: Sicilijka »

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc

Zablokowany