Witam.
Otrzymałem z biura maklerskiego PIT-8C oraz z ZUS PIT-40A. Na pewno muszę złożyć PIT-38. W PIT-40A widnieje nadpłata. Dlatego mam pytanie, czy muszę składać jeszcze w takiej sytuacji PIT-37 i ewentualnie jakie pola w nim wypełnić i z jakich PITów zaczerpnąć dane?
Otrzymałem jeszcze w 2014 roku kilka premii za zakupy, ale nie otrzymałem żadnych deklaracji z banków, czy muszę je uwzględniać w PIT-38, jeśli tak to w jakich polach.
DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI!
Pozdrawiam.
PIT-8C, PIT-40A, moneyback
Re: PIT-8C, PIT-40A, moneyback
Moneyback,- to dochody, które powinno się rozliczyć na zasadach ogólnych - w "innych źródłach", więc jeżeli nie dostałeś PIT-8c z banku to trzeba to samemu wykazać, jeżeli tak, to trzeba dochody z PIT-40A połączyć z moneyback w jednym rozliczeniu - - wg mnie w PIT-36 gdyż nie było obowiązku wpłat zaliczek.
Podobno od 2015 tego typu dochody będą rozliczane ryczałtem 19%, a podatek pobierany przez banki przy wypłacie premii - co za tym idzie banki będą zmuszone do wystawienia PIT-8c - teraz niestety jeżeli premia nie przekracza 760 zł lub jednorazowo 200 zł to banki stosują "spychotechnikę".
Podobno od 2015 tego typu dochody będą rozliczane ryczałtem 19%, a podatek pobierany przez banki przy wypłacie premii - co za tym idzie banki będą zmuszone do wystawienia PIT-8c - teraz niestety jeżeli premia nie przekracza 760 zł lub jednorazowo 200 zł to banki stosują "spychotechnikę".
Re: PIT-8C, PIT-40A, moneyback
O ile wiem kwoty do 760 zł otrzymane w związku ze sprzedażą premiową są zwolnione z pdof.
I myślę, że dlatego właśnie bank nie wystawia żadnego pita za takie premie za zakupy.
I myślę, że dlatego właśnie bank nie wystawia żadnego pita za takie premie za zakupy.