Rozliczenie dywidendy zagranicznej

Wirus
Kontakt:

Rozliczenie dywidendy zagranicznej

Post autor: Wirus »

Mam problem z rozliczeniem dywidendy zagranicznej gdyż robię to po raz pierwszy.

Znajoma korzystała w pracy z jakiegoś programu zakupu akcji zagranicznych itp.

Dostała w księgowości taką instrukcję rozliczenia tych dywidend:

http://strony.toya.net.pl//~wirusek/instrukcja.JPG

Powiedzieli jej, że tam jest wszystko wyjaśnione.

Jednak jak próbuje wpisać w PIT-38 (wybrałem ten formularz ze względu na dodatkowy dochód z akcji) kwoty w poz. 38,39 to program krzyczy, że nie jest wypełniona poz. 37. W instrukcji nic na ten temat nie ma i nie wiem co mam wpisać w poz. 37. W instrukcji jest podana jakaś tabelka szczegółowa ale za bardzo nie wiem co mam z tym zrobić.

Czy jest w stanie na podstawie tej instrukcji wydedukować co wpisać w poz. 37? Czy mam po prostu przepisać kwotę z poz. 38?

Pomożecie bracia i siostry? ;)

wla.gle

Re: Rozliczenie dywidendy zagranicznej

Post autor: wla.gle »

Przeglądam instrukcję i nie wiedzę poz. 37 w PIT-38
Przed tabelką jest mowa o PIT-38 i PIT-37 może niedopatrzenie, może przeczytałeś jako poz. 37 ?
Chyba źle zrozumiałem pytanie ..

Poz. 37 dotyczy, wg objaśnienia NIErezydenta - może wpisz w niej "0" i zablokuj obliczanie pola, w pozostałych polach też zablokuj to wtedy będzie można wpisać co się chce - tylko czy o to chodzi, to nie wiem.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2015, o 18:02 przez wla.gle, łącznie zmieniany 1 raz.

Wirus
Kontakt:

wzmianka o PIT-37 jest tylko informacyjna żeby pozostałe dochody (umowa o pracę itp.) na nim rozliczyć.

Właśnie nigdzie w instrukcji nie ma mowy o tym co wpisać w poz. 37 PIT-38 a jest to wymagane bo program krzyczy.

Teraz tak jeszcze raz wszystko przemyślałem i przeczytałem czy nie ma przypadkiem błędu w instrukcji z zamianą pozycji
Chyba by się wszystko zgadzało jeżeli z instrukcji poz.38 = poz. 37 a poz.39 = poz. 38. Wtedy właśnie program ładnie przelicza kwotę tej różnicy 4% do zapłaty

Jak myślicie czy to błąd księgowości w sporządzeniu instrukcji?

snykwa

Post autor: snykwa »

Znalazłem coś takiego:
- w PIT-38 - poz. 36 - gdy dywidendę uzyskano od Polskiego podmiotu albo poz. 37-41 - gdy dywidendę uzyskano od podmiotu z zagranicy;

Wirus
Kontakt:

tak, wszystko jasne.

Zerknąłem na formularz PIT-38 za rok 2013 i wszystkie pozycje zgadzają się z instrukcją
W tym roku MF usunęło jedną pozycję przez co w zeznaniu za 2014 jest przesunięcie pól o 1 w dół.

Prawdopodobnie instrukcję w księgowości firmy Tworzyli w zeszłym roku na podstawie tamtejszego zeznania i w tym roku jej nie zaktualizowali.

snykwa

Podejrzewam, że masz rację. Podatek zryczałtowany (19%) trzeba wpisać w poz.37 a podatek zapłacony za granicą w poz.38.
Edit:
Nie zauważyłem, że już wyjaśniłeś.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Brawo za spostrzegawczość - przyznam, że patrzyłem na 38-kę za 2013r., ale nie zauważyłem, że nadpłata podatku to poz.44, a za 2014 to poz.45.

snykwa

Ale trzeba przyznać, że co roku mieszają strasznie w tych formularzach. Nie mogą raz ustalić jak ma wyglądać formularz tylko co roku jest jakaś zmiana. Nie przypominam sobie aby w którymś roku czegoś nie dodali , nie zmienili.

krosken

Post autor: krosken »

Mam też dywidendę z Francji i rozliczam ją na PIT-36 lecz ja nie składałem we Francji stosownych certyfikatów, choć próbowałem dwukrotnie (jakieś formalności). W informacji w US powiedzieli, że jeśli nie staram się o zwrot różnicy podatku to mam wykazać podatek należny i pobrany we Francji

Zablokowany