????
Re: ????
Mogą się rozliczyć wspólnie i uwzględnić ulgę na dzieci ale jeśli mąż nie ma prawa na ulgę prorodzinną na te dzieci to trzeba wpisać je po stronie żony w PIT-0. A tym samym odzyskają tylko podatek ponieważ żona nie ma składek społecznych i zdrowotnych i nie będzie od czego reszty odliczyć.
Chyba, że mąż ma prawa do tej ulgi.
Chyba, że mąż ma prawa do tej ulgi.
Re: ????
Jaki tam gamoń :-).
Wg mnie:
Ty jako nie biologiczny ojciec dzieci i nie zostały przez Ciebie adoptowanie -w związku z czym nie masz praw rodzicielskich- nie masz prawa do ulgi na te dzieci.
Ma te prawa jednak małżonka, która pomimo, że nie osiąga żadnych dochodów może skorzystać w ulgi ze wspólnego Waszego podatku.
Wypełniając PIT/0
- w polu 42 zaznacz, że samodzielnie rozliczysz ulgę
- w sekcji E.1., E.2. wpisz po stronie żony do rubryki 8 przy jednym i drugim dziecku kwoty - 1112,04
program automatycznie wpisze w rubryce 42 kwotę dopuszczalnego odliczenia - 960,48
Dołącz PIT/UZ i program Ci wyliczy całkowitą kwotę zwrotu - mnie wyszło 2779,60 zł.
Jeśli masz z ZUS-PIT/40A to podatek z poz. 45.
Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie :-)
Wg mnie:
Ty jako nie biologiczny ojciec dzieci i nie zostały przez Ciebie adoptowanie -w związku z czym nie masz praw rodzicielskich- nie masz prawa do ulgi na te dzieci.
Ma te prawa jednak małżonka, która pomimo, że nie osiąga żadnych dochodów może skorzystać w ulgi ze wspólnego Waszego podatku.
Wypełniając PIT/0
- w polu 42 zaznacz, że samodzielnie rozliczysz ulgę
- w sekcji E.1., E.2. wpisz po stronie żony do rubryki 8 przy jednym i drugim dziecku kwoty - 1112,04
program automatycznie wpisze w rubryce 42 kwotę dopuszczalnego odliczenia - 960,48
Dołącz PIT/UZ i program Ci wyliczy całkowitą kwotę zwrotu - mnie wyszło 2779,60 zł.
Jeśli masz z ZUS-PIT/40A to podatek z poz. 45.
Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie :-)