Problem -brak możliwości uzyskania PIT 8C

zibi1971

Problem -brak możliwości uzyskania PIT 8C

Post autor: zibi1971 »

Witam,
w roku 2014 handlowałem online na giełdzie za pomocą platformy Plus500,poniosłem stratę, chciałbym się rozliczyć z tej mojej działalności przy składaniu zeznania podatkowego jednak nie otrzymam PIT 8C. Pisałem w tej sprawie do administratorów platformy w Wielkiej Brytanii i dostałem odp. / załączam ja poniżej /.

Z tej odpowiedzi wynika że PIT-u 8C nie otrzymam, a do celów podatkowych mam wykorzystać raport z działalności/obrotów, który generuje platforma Plus500 gdzie uwzględnione są obroty oraz zyski/straty z danego okresu np. całego roku 2014. Chciałem zapytać, czy rzeczywiście mogę wykorzystać zamiast PIT 8C ów raport, czy dopuszczają takie rozwiązanie przepisy podatkowe, lub jakie inne działania muszę podjąć, aby uregulować moja działalność na giełdzie w świetle przepisów podatkowych.
Wdzięczny będę za wszelką pomoc,

poniżej
dołączam odpowiedz jaka uzyskałem od:
support@plus500.com

Your request (#589271) has been handled by the support team. In case, you have further questions regarding this subject please feel free to reply to this email.

Jack, 17 lut, 12:30:
Angielskiego z "Google Translate". (Dla Twojej wygody, wersja angielska jest podany poniżej)

Witaj,

Dziękujemy za skontaktowanie się z nami.

Plus500 działa w ponad 50 różnych krajach, dlatego nie jesteśmy w stanie zgłosić się do trzecich organów podatkowych stroną zgodnie z przepisami podatkowymi danego kraju. Jesteśmy również związany brytyjskim prawem o ochronie danych i prywatności.
Obowiązki publikacyjne Podatek od klientów są przedstawione w naszej Umowy z użytkownikiem i są wyłączną odpowiedzialność klienta.

Należy pamiętać, że obiekt istnieje na platformie handlowej wyeksportować raport stanu konta do pliku HTML.
Możesz wyeksportować raport swojej pozycji zamkniętej, rachunek zysków i strat, itp klikając na "Zarządzanie funduszy" na górnym pasku narzędzi -> "Raporty" i wybierając ramy czasowe.
To wyeksportować raport w formacie HTML, który można otworzyć przez większość przeglądarek internetowych (Mozilla Firefox, Google Chrome, itp).

Jeśli potrzebujesz dalszej pomocy, prosimy o kontakt z nami.

Pozdrawiam
Jack,
Obsługa klienta
Plus500UK Ltd

Hello,

Thank you for contacting us.

Plus500 operates in over 50 different countries, hence we are unable to report to third party tax authorities in according to each country's tax regulations. We are also bound by UK's Data Protection and privacy laws.
Tax disclosure obligations of customers are outlined in our User Agreement and are the sole responsibility of the customer.

Please note that a facility exists on the trading platform to export a report of your account status to an HTML file.
You can export a report of your closed position, profit and loss, etc. by clicking on "Funds Management" on the top toolbar -> "Reports" and selecting a time frame.
This will export an HTML report which you can open through most web browsers (Mozilla Firefox, Google Chrome, etc.).

Should you require any further assistance, feel free to contact us.

Best Regards
Jack,
Customer Support
Plus500UK Ltd

wla.gle

Re: Problem -brak możliwości uzyskania PIT 8C

Post autor: wla.gle »

Podatnik, nawet nie posiadając informacji o dochodach, w Twoim przypadku PIT-8C /jak piszesz/ i tak ma obowiązek rozliczyć się z fiskusem, wykazuje przypuszczalne dochody.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że te dochody/straty masz możliwość określić.
Pytanie czy Twój handel na giełdzie był w ramach DG czy jako prywatna osoba.

zibi1971

Post autor: zibi1971 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Grałem na giełdzie jako prywatna osoba, nie prowadzę DG,
czyli jak dobrze rozumiem to:
dochody kapitałowe wymagają oddzielnego rozliczenia wynikającego z nich podatku niż ma to miejsce w przypadku innych moich dochodów, takich jak z pracy na etacie. Czyli wiąże się z tym również konieczność złożenia osobnej deklaracji podatkowej - PIT-38. Oznacza to, że w przypadku, gdy w trakcie trwania roku podatkowego uzyskiwałem dochody z pracy, równocześnie inwestując na giełdzie, złoże dwa oddzielne formularze: PIT-37 na dochody z pracy i PIT-38 na dochody/straty z zawieranych transakcji giełdowych wykazane w moim przypadku /przy braku PIT 8C/ na podstawie raportu z dokonanych obrotów giełdowych na platformie Plus500.

Proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie... oraz pytanie:
Czy brak wpływu dochodów kapitałowych na rozliczenie innych dochodów /z pracy/ pozwala na to, aby skorzystać z preferencyjnej formy rozliczenia podatku dochodowego wspólnie z małżonkiem?

pozdrawiam
zibi1971

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

zibi1971 napisał(a) :
> Bardzo dziękuję za odpowiedź.
> Grałem na giełdzie jako prywatna osoba, nie prowadzę DG,
> czyli jak dobrze rozumiem to:
> dochody kapitałowe wymagają oddzielnego rozliczenia wynikającego z nich
> podatku niż ma to miejsce w przypadku innych moich dochodów, takich jak z
> pracy na etacie. Czyli wiąże się z tym również konieczność złożenia osobnej
> deklaracji podatkowej - PIT-38. Oznacza to, że w przypadku, gdy w trakcie
> trwania roku podatkowego uzyskiwałem dochody z pracy, równocześnie
> inwestując na giełdzie, złoże dwa oddzielne formularze: PIT-37 na dochody z
> pracy i PIT-38 na dochody/straty z zawieranych transakcji giełdowych
> wykazane w moim przypadku /przy braku PIT 8C/ na podstawie raportu z
> dokonanych obrotów giełdowych na platformie Plus500.

3 x tak ;)

>
> Proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie... oraz pytanie:
> Czy brak wpływu dochodów kapitałowych na rozliczenie innych dochodów /z
> pracy/ pozwala na to, aby skorzystać z preferencyjnej formy rozliczenia
> podatku dochodowego wspólnie z małżonkiem?
>

jak najbardziej możesz rozliczyć się na preferencyjnych warunkach

> pozdrawiam
> zibi1971

ja również ;)

Zablokowany