ula rehabilitacyjna

tereska

ula rehabilitacyjna

Post autor: tereska »

Mam pytanie czy można odliczyć osobie niepelnosprawnej ( ma prawo do ulgi rehabilitacyjnej) stopien niepełnosprawności umiarkowany
badanie USG doopler żył dwie konczyny - mnie sie wydaje ze nie
faktua leczenie uzdrowiskowe opiewa na kiwo 391,60 w t6ym zakwaterowanie pozos- pok 2 z całodziennym wyż. STUDIO 85 ,00 i leczenie uzdrowiskowe 306, 60 wydaje mi sioę ze tylko leczenie z tej faktury , dojazd doi sanatorium - czy mozna . Będę wdzieczna z pomoc
Pozdrawiam serdecznie

jolantap81

Re: ula rehabilitacyjna

Post autor: jolantap81 »

Niestety jeżeli chodzi o badanie usg to nie można odliczyć tzw. uldze rehabilitacyjnej.
Według mnie z faktury za sanatorium można odliczyć leczenie oraz dojazd do sanatorium.
pozdrawiam

tereska

Bardzo dziękuję za pomoc .
Pozdrawiam serdecznie

snykwa

Post autor: snykwa »

Celami, które uprawniają do ulgi są wydatki na:

-odpłatność za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym;
-odpłatność za pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, za pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-leczniczych, opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne;
-odpłatny, konieczny przewóz na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne:
a) osoby niepełnosprawnej - karetką transportu sanitarnego,
b) osoby niepełnosprawnej, zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa, oraz dzieci niepełnosprawnych do lat 16 - również innymi środkami transportu niż wymienione w lit. a; używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł;
odpłatne przejazdy środkami transportu publicznego związane z pobytem:
a) na turnusie rehabilitacyjnym,
b) w zakładach, o których mowa w pkt 6,
c) na koloniach i obozach dla dzieci i młodzieży, o których mowa w pkt 11.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Co do dojazdu:
-wysokość wydatków na przejazdy nie jest objęta limitem. Ustala się ją na podstawie dokumentu stwierdzającego ich poniesienie, zawierającego w szczególności: dane identyfikujące odbiorcę i sprzedającego usługę, rodzaj zakupionej usługi oraz zapłaconą kwotę. Odpowiednimi dokumentami będą również bilety kolejowe, w tym np. za kuszetkę.
Wszystkie te dokumenty trzeba przechowywać 5 lat.

tereska

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Zablokowany