zwolnienie lekarski a koszty
zwolnienie lekarski a koszty
koszty 1112,50 praca poza miejscem zamieszkania
2 miesiące zwolnienia l4
czy mogę podnieść koszty do 1668,72
2 miesiące zwolnienia l4
czy mogę podnieść koszty do 1668,72
Re: zwolnienie lekarski a koszty
1112,50/111,25=10
Koszty masz za 10 m-cy więc za tyle możesz podnieść.
10 * 139,06 = 1390,60
Koszty masz za 10 m-cy więc za tyle możesz podnieść.
10 * 139,06 = 1390,60
Ale 2 miesiące zwolnienia mogą oznaczać, że było pobierane wynagrodzenie chorobowe, przy którym koszty przysługują.
Czy to oznacza , że pracodawca nie uwzględnia tego na rozliczeniu rocznym i czy podatnik sam może podnieść te koszty ( na 12 m-cy) mimo, że pracodawca wykazał je za 10 m-cy?
Wg mnie trzeba się dowiedzieć u płatnika czy to było wynagrodzenie chorobowe czy zasiłek chorobowy.
W najgorszym przypadku płatnik mógł się pomylić przy wyliczaniu KUP lub zostały one zmniejszone do wysokości wynagrodzenia chorobowego.
Ale nie jestem pewny
Tutaj ekspertem może być KOLEŻANKA.☻.
W najgorszym przypadku płatnik mógł się pomylić przy wyliczaniu KUP lub zostały one zmniejszone do wysokości wynagrodzenia chorobowego.
Ale nie jestem pewny
Tutaj ekspertem może być KOLEŻANKA.☻.
Tak też czekamy Koleżanko.
Witam koleżeństwo :)
ekspertem się nie czuję, ale miło mi :)
Z mojej praktyki wynika, że często pracodawcy /czy też osoby naliczające pobory/ nie wiedzą, że wypłacając wynagrodzenie chorobowe /nawet za kilka dni choroby/ należy na liście uwzględnić kup.
Wiadomo, że w PIT-11 podaje się to, co faktycznie znalazło się w listach płac. A podatnik ma prawo w zeznaniu wykazać koszty, do jakich miał prawo.
Podzielam zdanie wla.gle co do zasięgnięcia informacji u pracodawcy, jeśli pracownik nie wie co mu wypłacono.
ekspertem się nie czuję, ale miło mi :)
Z mojej praktyki wynika, że często pracodawcy /czy też osoby naliczające pobory/ nie wiedzą, że wypłacając wynagrodzenie chorobowe /nawet za kilka dni choroby/ należy na liście uwzględnić kup.
Wiadomo, że w PIT-11 podaje się to, co faktycznie znalazło się w listach płac. A podatnik ma prawo w zeznaniu wykazać koszty, do jakich miał prawo.
Podzielam zdanie wla.gle co do zasięgnięcia informacji u pracodawcy, jeśli pracownik nie wie co mu wypłacono.
Ja to rozumiałem do tej pory w ten sposób, że pracownikowi należą się koszty jeśli je ponosi (dojeżdża czy dochodzi do pracy). Jeśli jest chory i leży lub siedzi w domu to kosztów uzyskania przychodu nie ponosi. Ale nigdy tego nie sprawdzałem. Kiedyś miałem 2 m-ce zwolnienia i kosztów pracodawca mi nie wystawił a pracuję w firmie dużej gdzie są ludzie w kadrach i finansach dobrzy więc do głowy mi nie przyszło dopytać.
Znalazłem coś co potwierdzało by słowa Koleżanki:
"Pracownicze koszty uzyskania przychodów przysługują, jeżeli w danym miesiącu oprócz zasiłku z ubezpieczenia społecznego pracownik uzyskał również przychód ze stosunku pracy, np. wynagrodzenie za czas choroby. Wówczas koszty uzyskania przychodów stosuje się wyłącznie do przychodu ze stosunku pracy. Jeżeli przychód ze stosunku pracy jest niższy od przysługujących pracownikowi kosztów uzyskania przychodów, to koszty te obniża się do wysokości tego przychodu."
http://www.gofin.pl/17,1,110,168716,wyn ... obowe.html
A tu na 2 i 3 stronie jest dokładnie wyjaśnione:
http://kadry.infor.pl/kadry/wynagrodzen ... w-cz1.html
Wygląda na to, że ważne jest czy za zwolnienie wypłaca się wynagrodzenie chorobowe czy zasiłek chorobowy a nie miało się w danym miesiącu żadnego przychodu pracowniczego.
Podsumowując to wszystko "Koleżanko" jesteś tu ekspertem.
Znalazłem coś co potwierdzało by słowa Koleżanki:
"Pracownicze koszty uzyskania przychodów przysługują, jeżeli w danym miesiącu oprócz zasiłku z ubezpieczenia społecznego pracownik uzyskał również przychód ze stosunku pracy, np. wynagrodzenie za czas choroby. Wówczas koszty uzyskania przychodów stosuje się wyłącznie do przychodu ze stosunku pracy. Jeżeli przychód ze stosunku pracy jest niższy od przysługujących pracownikowi kosztów uzyskania przychodów, to koszty te obniża się do wysokości tego przychodu."
http://www.gofin.pl/17,1,110,168716,wyn ... obowe.html
A tu na 2 i 3 stronie jest dokładnie wyjaśnione:
http://kadry.infor.pl/kadry/wynagrodzen ... w-cz1.html
Wygląda na to, że ważne jest czy za zwolnienie wypłaca się wynagrodzenie chorobowe czy zasiłek chorobowy a nie miało się w danym miesiącu żadnego przychodu pracowniczego.
Podsumowując to wszystko "Koleżanko" jesteś tu ekspertem.