Umowy do 200zł

krzysiek.k120

Umowy do 200zł

Post autor: krzysiek.k120 »

Czy można się rozliczyć z umów chyba tzw.małych do 200zł brutto ( jedna na 80zł druga na 150zł). Brak pit-11 dali mi tylko informację o wysokości pobranych zaliczek i że na podtawie art 45 ust,3 o pit nie muszę się z tego rozliczać

snykwa

Re: Umowy do 200zł

Post autor: snykwa »

Znalazłem coś takiego, może to Ci wyjaśni:
"Umowy do 200 zł bez PIT-11

Inaczej sprawa wygląda w przypadku umowy zlecenie, gdy nie została ona zawarta między pracownikiem i pracodawcą, a kwota należności nie przekracza wartości 200 zł. W takiej sytuacji, podatnik nie otrzyma od swojego zleceniodawcy informacji PIT-11, na podstawie której powinien wypełnić zeznanie roczne. Taka sytuacja może wydać się podejrzana, gdyż wielu zleceniobiorców nie zdaje sobie sprawy, że w momencie, gdy zlecona czynność została wyceniona na kwotę nie przekraczającą wartości wspomnianych już 200 zł, przychód ten nie podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych tylko jest obciążony ryczałtem w wysokości 18% przychodu. Warto przy tym pamiętać, że zryczałtowany podatek dochodowy pobierany jest bezpośrednio przez zleceniodawcę, co zwalnia z obowiązku rozliczeniowego zleceniobiorcę. Oznacza to, że taki przychód nie tylko nie będzie wymagał od podatnika obliczenia stosownej wartości zobowiązania względem organu podatkowego, ale także wykazania go w deklaracji podatkowej.

http://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/arty ... m_pit.html
http://www.portalfk.pl/nowosci/z-wakacy ... ym-1341185

krzysiek.k120

Ale czy mogę to rozliczyć w picie bo mam zapłacony podatek 41 zł i nie mając innych dochodów można odebrać podatek. Płatnik napisał w informacji nie ma obowiązku wykazywać takiego rodzaju dochodów w zeznaniu rocznym.
Czyli jak ktoś chce się z nich rozliczyć to może ??????

snykwa

Domyślam się o co Ci chodzi. Ale tego co wyczytałem z takich umów się nie rozlicza.
Cytat:
"Pani Natalia jest studentką. W lipcu została jednorazowo zaangażowana jako animatorka zabawy dla dzieci w ośrodku wczasowym. Za wykonaną pracę otrzymała wynagrodzenie w kwocie 150 zł brutto.
Tej kwoty nie uwzględni w zeznaniu rocznym, a płatnik odprowadzi za nią tylko podatek zryczałtowany."
I jeszcze jeden:
"Umowy do 200 zł bez PIT-11
Inaczej sprawa wygląda w przypadku umowy zlecenie, gdy nie została ona zawarta między pracownikiem i pracodawcą, a kwota należności nie przekracza wartości 200 zł. W takiej sytuacji, podatnik nie otrzyma od swojego zleceniodawcy informacji PIT-11, na podstawie której powinien wypełnić zeznanie roczne. Taka sytuacja może wydać się podejrzana, gdyż wielu zleceniobiorców nie zdaje sobie sprawy, że w momencie, gdy zlecona czynność została wyceniona na kwotę nie przekraczającą wartości wspomnianych już 200 zł, przychód ten nie podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych tylko jest obciążony ryczałtem w wysokości 18% przychodu. Warto przy tym pamiętać, że zryczałtowany podatek dochodowy pobierany jest bezpośrednio przez zleceniodawcę, co zwalnia z obowiązku rozliczeniowego zleceniobiorcę. Oznacza to, że taki przychód nie tylko nie będzie wymagał od podatnika obliczenia stosownej wartości zobowiązania względem organu podatkowego, ale także wykazania go w deklaracji podatkowej. "

Zwróć uwagę na zdania:
"przychód ten nie podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych tylko jest obciążony ryczałtem w wysokości 18% przychodu."
i
"Oznacza to, że taki przychód nie tylko nie będzie wymagał od podatnika obliczenia stosownej wartości zobowiązania względem organu podatkowego, ale także wykazania go w deklaracji podatkowej. "

http://taxcare.pl/porady/czy-przychod-z ... ocznym-pit
Ale poczekaj aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

snykwa

Znalazłem w jednym z artykułów jeszcze coś takiego:
Dokumentów nie ma, bo takie świadczenie nie podlega wykazaniu w rozliczeniu rocznym.

http://www.hotmoney.pl/hotporady/Mozesz ... PIT-a29717

krzysiek.k120

Macie rację
Dzięki za pomoc

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Potwierdzam to co pisze snykwa:

Podatek zryczałtowany w wysokości 18% przychodu należy pobierać m.in. od należności nieprzekraczających 200 zł z tzw. małych umów zlecenia i o dzieło zawartych z osobą niebędącą pracownikiem płatnika (art. 30 ust. 1 pkt 5a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych). Ryczałt jest obliczany bezpośrednio od przychodu, bez pomniejszania go o koszty uzyskania przychodów i ewentualne składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.

W tym przypadku podatek jest rozliczany ostatecznie i podatnik-zleceniobiorca nie może uwzględnić go w zeznaniu rocznym.

Tym samym taka osoba nie może odzyskać podatku również za rok, w którym jej dochód nie przekroczył kwoty wolnej od podatku.

Źródło:http://kadry.infor.pl/kadry/wynagrodzen ... cenia.html

snykwa

Dzięki wa.gle za potwierdzenie. Próbowałem odpowiedzieć na podstawie wiedzy z internetu. Więc cieszy mnie, że potwierdzasz i pytający będzie pewien.
Pozdrawiam.

Retngars

Post autor: Retngars »

Warto sie dowiedziec takie rzeczy ja teraz zacząłem kupować spółki i też miałem wątpliwości z rozliczaniem tego wszystkiego na fakturach vat. ale dowiedziałem się co i jak

Zablokowany