pit 28 a ulga na dzieci

Atena

pit 28 a ulga na dzieci

Post autor: Atena »

Witam serdecznie,
Mam dylemat związany z ulgą na dzieci. Otóż, jestem na urlopie wychowawczym. Mój dochód pochodzi z wynajmu lokalu. Nie mamy innego dochodu. Czy będę mogła skorzystać z ulgi na dzieci? Mam trójkę dzieci. Dziękuję bardzo za wskazówkę. Aneta

snykwa

Re: pit 28 a ulga na dzieci

Post autor: snykwa »

Podatnik opłacający wyłącznie ryczałt nie ma prawa do ulgi prorodzinnej. Odliczenia ulgi można dokonać jedynie od podatku obliczonego według skali podatkowej. Poczytaj:
http://www.pit.pl/w_zeznaniu_pit_28_nie ... n_7943.php
i
http://msp.money.pl/wiadomosci/podatki/ ... 60004.html

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Pozdrowienia dla wszystkich!

Jak rozumiem j.t. najem tzw. okazjonalny, nie DG.
Wg mnie można by się zastanowić nad zmianą sposobu opodatkowania dochodu z najmu tj. wg skali podatkowej, szczególnie jeśli ponosisz jakieś koszty, które obniżą dochód.
Można będzie wtedy odzyskać kwotę wolną od podatku oraz odliczyć przysługujące Ci ulgi podatkowe. Może w konsekwencji taki sposób rozliczania dochodu i opłacania podatku będzie dla Ciebie korzystniejszy....

Polecam stronę o wynajmie : http://wynajmistrz.pl/podatek-od-najmu- ... kwartalnie

Wprawdzie to dotyczy 2014r., ale niewiele się zmieniło /ew. kasa fiskalna/ http://finanse.wp.pl/kat,1033755,title, ... aid=11410e

Trzeba to sobie wszystko przekalkulować.

Pozdrawiam....

Atena

Post autor: Atena »

A w telewizji tyle się mówiło o tym, że nawet jak ktoś nie będzie miał dochodu to będzie mógł sobie odliczyć dzieci.

My mamy niewielkie koszty. Nie wiem w sumie jakie to mogłyby być koszty. Czy kupno samochodu można by uznać? Pomieszczenie biurowe /stół i krzesła/ raz wyposażaliśmy i na tym koniec kosztów. Kiedyś sobie liczyliśmy, że nam się to nie opłaca. Jak przychodzi jednak koniec roku to mnie ogarnia żal, że nie mogę skorzystać z ulgi na dzieci - na moją trójkę.

snykwa

No niestety ale nie można odliczyć ulgi na dzieci jeśli się nie ma dochodów, ponieważ ulgę tą odlicza się od podatku, a jak wiadomo aby zapłacić podatek, trzeba mieć dochód i to opodatkowany według skali 18-32%( w przypadku odliczenia ulgi na dzieci). Nowa ulga wprowadza pewne zmiany, ale nadal trzeba mieć dochód uzyskany według tej skali i to znaczny aby odliczyć trójkę dzieci. Coś mi się wydaje, że ta nowa możliwość dodatkowego odliczenia ulgi wprowadzi więcej zamieszania niż korzyści(np. rodzinne).

przemoc84

Post autor: przemoc84 »

snykwa napisał(a) :
> No niestety ale nie można odliczyć ulgi na dzieci jeśli się nie ma
> dochodów, ponieważ ulgę tą odlicza się od podatku, a jak wiadomo aby
> zapłacić podatek, trzeba mieć dochód i to opodatkowany według skali 18-32%(
> w przypadku odliczenia ulgi na dzieci). Nowa ulga wprowadza pewne zmiany,
> ale nadal trzeba mieć dochód uzyskany według tej skali i to znaczny aby
> odliczyć trójkę dzieci. Coś mi się wydaje, że ta nowa możliwość dodatkowego
> odliczenia ulgi wprowadzi więcej zamieszania niż korzyści(np. rodzinne).

wysokość dochodu nie ma już znaczenia przy uldze nie trzeba mieć znacznego bo Państwo zwróci całą przysługującą ulgę, tórej podatnik nie zdołał odliczyć ze względu na niskie wynagrodzenie - nowy druk (PIT/UZ).

snykwa

"przemoc84" jakie Państwo (chyba tylko w takim sensie, że odda składkę zdrowotną i społeczną). Co Ty piszesz. Niestety nie masz racji. Wysokość dochodu ma kolosalne znaczenie przy odliczeniu ulgi prorodzinnej. Bo żeby zapłacić składkę zdrowotną, społeczną, podatek a jeszcze mieć coś netto to trzeba jednak trochę tego dochodu mieć. Kwota, którą maksymalnie będzie można odliczyć to podatek (dotychczasowa ulga) +składki na ub. zdrowotne+składki na ub. społeczne zapłacone przez podatnika.

Cyt: "Należy jednak pamiętać, iż przysługująca podatnikowi kwota niewykorzystanej ulgi jest limitowana, nie może bowiem przekroczyć łącznej kwoty zapłaconych przez podatnika składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, które podlegają odliczeniu (wykazanych przez płatnika lub samodzielnie wpłaconych do ZUS lub do zagranicznych systemów ubezpieczeń) a nie została odliczona przy PIT-28,PIT-36L, PIT-19A lub PIT-16A".

wla.gle

Witam serdecznie!
Snykwa pisze:
>Coś mi się wydaje, że ta nowa możliwość dodatkowego odliczenia ulgi wprowadzi więcej zamieszania niż korzyści (np. rodzinne).
Doczytałem, że ew. przekroczenie kwoty dochodu, uprawniającego do rodzinnego, z tytułu zwrotu ulgi na dzieci z rozliczenia rocznego, ma być uwzględnione i nie traci się całego rodzinnego lecz proporcjonalnie do uzyskanego w ten sposób przekroczenia tej kwoty dochodu /tak doczytałem../
Podobno są takie obietnice p. premier, oby były korzystne dla podatnika..
Co do zasad odliczania ulgi prorodzinnej to oczywiście masz rację:-).

wla.gle

c.d.
A na razie to taka praktyczna rada>>
/Dotyczy oczywiście ulgi prorodzinnej/

>>> /cytat http://www.podatki.egospodarka.pl/11820 ... 68,1.html/

Czy zatem wprowadzone rozwiązanie jest korzystne dla podatników? Z przedstawionych wyliczeń wynika, że jak najbardziej tak. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku.

Ustawa wprowadzająca w życie nowe regulacje w zakresie ulgi prorodzinnej zmienia bowiem także ustawę z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1456, z późn. zm.), a dokładniej mówiąc, definicję dochodu braną pod uwagę przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych.

Mianowicie omówiona wyżej dodatkowo otrzymywana kwota ulgi na dzieci będzie mieściła się w definicji dochodu określanego na potrzeby prawa do świadczeń rodzinnych, a co za tym idzie, skorzystanie z dodatkowego odliczenia w ramach ulgi prorodzinnej może doprowadzić do utraty świadczeń rodzinnych (jako że spowoduje ono wzrost „dochodu” takiej rodziny).

Dlatego też zamierzając skorzystać z ulgi, gdzie istnieje ryzyko utraty świadczeń rodzinnych warto się zastanowić, co jest dla nas korzystniejsze: mniejsze odliczenie w rocznym PIT, ale zachowanie tych świadczeń czy wyższe odliczenie w zeznaniu i utrata świadczeń rodzinnych. Wszystko będzie zależeć od indywidualnej sytuacji konkretnych osób, niekiedy bowiem dodatkowe odliczenie w wysokości nawet kilkudziesięciu złotych może spowodować utratę świadczeń w wysokości kilku tysięcy złotych.>>
Wystarczy nawet parę złotych by stracić świadczenie rodzinne :-).

snykwa

Również serdecznie witam. Długo nas tu nie było.
Moja uwaga dotyczyła oczywiście tylko przypadku gdy odliczenie ulgi na dzieci spowoduje całkowitą stratę rodzinnego. Tutaj należałoby w zasadzie przeliczyć co się bardziej opłaca albo rodzinne albo ulga na dzieci. W zależności od rodziny może być to różnie.
Co do przekroczenia rodzinnego to kiedyś, kiedyś jak brałem rodzinne to był taki okres a jeśli chodzi o obecne czasy to również gdzieś słyszałem o tym, że będzie taka zasada. Moim zdaniem jak najbardziej uczciwa, bo czasami przekroczenie o przysłowiową złotówkę skutkowało stratą całego rodzinnego a tak rodzinne byłoby pomniejszone o kwotę przekroczenia. Ale jak to będzie z tymi obietnicami to już nie raz mieliśmy przykład (abonament TV, podatek Belki czy obniżanie podatków).

Edit:
Właśnie o tym napisałeś powyżej w czasie gdy ja się produkowałem.

Zablokowany