Działy specjalne produkcji rolnej
Działy specjalne produkcji rolnej
Mam pytanie czy wykazując podatek z działów specjalnych prod. rolnej w pit-36 należy wpisać podatek widniejący na decyzji w sprawie wymiaru zaliczek na podatek dochodowy w rubryce poz. 63 (należna zaliczka, w tym zaliczka pobrana przez płatnika) czy należy wykazać podatek faktycznie zapłacony. Różnica dotyczy miesiąca grudnia, kiedy za grudzień zapłacono w styczniu. Później w części K jest podobny problem, gdy trzeba wykazać sumę wpłaconych zaliczek oraz pobranych przez płatników (poz 196). Myślę, że tu należy wykazać faktycznie zapłacone w 2013 roku. Słusznie?
Re: Działy specjalne produkcji rolnej
Dzień dobry!.
Z objaśnienia do PIT-36.
w poz. 63 w kol. f należy wykazać kwotę należnych zaliczek wynikających z decyzji PIT-7, w tym tej wpłaconej do 20 stycznia 2014 r., jeśli wpłacona po 20-01-2014 to się jej nie liczy do 2013r. i wyjdzie niedopłata podatku.
W poz.196 jest suma wszystkich wpłaconych zaliczek na podatek dochodowy , jeśli nie ma innych dochodów to kwota będzie taka sama jak w poz. 63.
Jeśli kwota zaliczek faktycznie zapłaconych jest równa należnej to poz.196 równa jest poz. 193.
Myślę, że tak to powinno wyglądać. :D.
Z objaśnienia do PIT-36.
w poz. 63 w kol. f należy wykazać kwotę należnych zaliczek wynikających z decyzji PIT-7, w tym tej wpłaconej do 20 stycznia 2014 r., jeśli wpłacona po 20-01-2014 to się jej nie liczy do 2013r. i wyjdzie niedopłata podatku.
W poz.196 jest suma wszystkich wpłaconych zaliczek na podatek dochodowy , jeśli nie ma innych dochodów to kwota będzie taka sama jak w poz. 63.
Jeśli kwota zaliczek faktycznie zapłaconych jest równa należnej to poz.196 równa jest poz. 193.
Myślę, że tak to powinno wyglądać. :D.
Re: Działy specjalne produkcji rolnej
Dziękuję bardzo za odpowiedź