Zwrot podatku z Niemiec

krzysiek.k120

Zwrot podatku z Niemiec

Post autor: krzysiek.k120 »

Kolega pracował w Niemczech kilka lat, delegowała go firma polska.
Z dochodów z Niemiec otrzymywał pit. 11 z dochodami z Niemiec jako zwolnione z opodatkowania, mając dochody w Polsce składał pit 36 + zg.
Jakie trzeba mieć dokumenty i gdzie złożyć wniosek o zwrot podatku zapłaconego w Niemczech, czy jest opcja, że firma odebrała za niego podatek.
Jak ktoś wie coś w temacie, proszę o info.
Z góry dziekuję

wla.gle

Re: Zwrot podatku z Niemiec

Post autor: wla.gle »

Warunek wstępny:

Zwrot podatku przysługuje osobie, która legalnie pracowała w Niemczech, a pracodawca odprowadzał za nią zaliczki na podatek (Lohnsteuer). Może ona się zatem ubiegać o zwrot nadpłaconego podatku.
Ponadto istotne jest, czy dana osoba może podlegać tzw. nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech, a taki przypadek zachodzi, gdy:

pracownik ma stałe miejsce zamieszkania w Niemczech lub przebywa tam nieprzerwanie przez przynajmniej 6 miesięcy - okres ten nie koniecznie musi zamykać się w obrębie jednego roku kalendarzowego - wystarczy 6 miesięcy w ogóle (krótkie przerwy typu urlop, wyjazd na święta, nie są traktowane jako przerwanie ciągłości pobytu) Jeżeli jest spełnione kryterium pobytu ponad 6 miesięcy, to składanie zeznania podatkowego jest możliwe bez względu na wysokość dochodów poza granicami Niemiec.
Jeżeli natomiast pracownik nie może wykazać, że przebywał w Niemczech nieprzerwanie przez przynajmniej 6 miesięcy, to może składać zeznanie podatkowe, jeżeli jego dochody poza granicami Niemiec nie przekraczają limitu 3064 EUR (6128 EUR razem z małżonkiem).

Więcej na stronie:
http://www.poltax.waw.pl/niemcy/pytania
Nie wiem czy to nie za mało, ale zawsze coś. :D.

brylant

Re: Zwrot podatku z Niemiec

Post autor: brylant »

Wiesz co najlepiej dopytać się w jakiejś firmie, bo tak ze słów nic nie wynika. Najlepiej przesłać do jakiejś firmy, nie wiem pierwsza lepsza z goglii to jakiśtax-pol http://www.tax-pol.pl dokumenty które masz i oni ci powiedzą co i jak. Podejrzewam, że jak się z nimi dogadasz to ci wszystko wyjaśnią.

To mój pierwszy post tutaj mam nadzieje, że jakoś ci pomogłem :)

Zablokowany