Rozliczenie wdowy - błąd 401/414
Rozliczenie wdowy - błąd 401/414
Witam. Sąsiadka poprosiła mnie o wysłanie jej e deklaracji. Została ona wdową w sierpniu zeszłego roku. Otrzymała z ZUSu pit 40A na siebie. Z tego co wiem może ona się rozliczyć wspólnie ze zmarłym mężem. Niestety system odrzuca e deklarację obojętnie, czy z adresem zmarłego czy bez. Próbuję na wszystkie strony, wpisuję pesel zmarłego bo program też o niego woła. Tak czy siak nic to nie daje. Nie mam zielonego pojęcia co robię źle. Za każdym razem weryfikacja negatywna i wyskakuje błąd 401 lub 414.
Re: Rozliczenie wdowy - błąd 401/414
na pewno wpisujesz prawidłową kwotę z zeszłorocznego pita?
Sprawdź kto był w zeszłym roku podatnikiem a kto małżonkiem i zweryfikuj czy wpisujesz poprawne kwoty. Możesz też spróbować zamienić PESEL na NIP i odwrotnie, czasami pomagało.
Sprawdź kto był w zeszłym roku podatnikiem a kto małżonkiem i zweryfikuj czy wpisujesz poprawne kwoty. Możesz też spróbować zamienić PESEL na NIP i odwrotnie, czasami pomagało.
przy okazji dodam też
Rozliczający sie wdowa czy wdowiec a korzystający z ulgi
powinni w pierwszej kolejności zrobić symulacje rozliczenia
czy rozliczyć sie jako samotnie wychowujący czy ze zmarłym
bo można dużo stracić zależy to od dochodów i zaliczek i nawet korekta
może sie okazać niemożliwa
niestety jest to przykre ale coraz częściej spotykane
pozdrawiam Janek
Rozliczający sie wdowa czy wdowiec a korzystający z ulgi
powinni w pierwszej kolejności zrobić symulacje rozliczenia
czy rozliczyć sie jako samotnie wychowujący czy ze zmarłym
bo można dużo stracić zależy to od dochodów i zaliczek i nawet korekta
może sie okazać niemożliwa
niestety jest to przykre ale coraz częściej spotykane
pozdrawiam Janek
Już chyba wiem! Sąsiadka chce rozliczyć się ze zmarłym mężem, ale ma tylko PIT na siebie po przejęciu emerytury po mężu, nie ma rozliczenia męża, który zmarł w sierpniu i jak doczytałam na forum ZUS nie przysyła rozliczeń zmarłych tylko trzeba się samemu po niego zgłosić. Poprawcie mnie jeśli źle myślę. W pozycji 6 zaznaczałam kwadrat nr 3. Więc do wspólnego rozliczenia potrzebny jest Pit na zmarłego męża tak, i jej Pit za okres kiedy była już wdowa? Dzieci na wychowaniu już nie ma.
Dobrze myślisz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
jeżeli to jest ta sytuacja którą opisujesz tutaj:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=12313
to sugerując się stwierdzeniem "ona nigdy nie pracowała" rozumiem, że zawsze miała zerwy dochód. Jeżeli teraz występuję w zeznaniu jako podatnik a zmarły mąż jako małżonek to jako kwotę autoryzacyjną przy wysyłce powinnaś wpisać 0zł
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=12313
to sugerując się stwierdzeniem "ona nigdy nie pracowała" rozumiem, że zawsze miała zerwy dochód. Jeżeli teraz występuję w zeznaniu jako podatnik a zmarły mąż jako małżonek to jako kwotę autoryzacyjną przy wysyłce powinnaś wpisać 0zł
Tak to ta sytuacja. Pytanie tylko, czy do wspólnego rozliczenia ze zmarłym mężem potrzebny jest jej PIT męża za okres kiedy żył? Czy może razem z nim się rozliczyć na podstawie PITa który dostała już na siebie po przejęciu jego emerytury?
muszą być 2 pity. Jeden za okres kiedy pobierał emeryturę mąż (przyślą go z zusu na wniosek żony). drugi za okres kiedy pobierała ją żona.
I wszystko jasne! Dzięki wielkie :)