jak rozliczyć niepełnosprawne dziecko?

picik1990

jak rozliczyć niepełnosprawne dziecko?

Post autor: picik1990 »

Co roku znajoma rozlicza się wspólnie z mężem. Ich łączny dochód w 2013 r. wyniósł 56 500 zł. Mąż pit 11, żona pit 40a /emerytura/. Wychowują 18-letniego niepełnosprawnego syna, któremu w 2013 r. przyznano rentę z ZUS (pit 40a, dochód - 4 887 zł). W jaki sposób mogą się rozliczyć w tym roku? Syn składa osobne zeznanie PIT-37, oni również osobne wspólne PIT-37 z uwzględnieniem ulgi na dziecko? Z góry dziekuje za odp.

Wirus
Kontakt:

Re: jak rozliczyć niepełnosprawne dziecko?

Post autor: Wirus »

picik1990 napisał(a) :
> Syn składa osobne zeznanie PIT-37?

jeżeli dostał pit-40a to nie musi się rozliczać gdyż to już jest rozliczenie. Może jednak złożyć zeznanie aby przekazać 1% fundacji. Zakładam, że żadnych innych dochodów nie miał

> oni również osobne wspólne PIT-37 z uwzględnieniem ulgi na dziecko?

tak, rodzice składają standardowe zeznanie z załącznikiem PIT/O

snykwa

Post autor: snykwa »

Czekałem aż ktoś się odezwie. Właśnie nie wiedziałem co odpowiedzieć Wirus bo nigdzie nie mogłem znaleźć co w przypadku renty inwalidzkiej (bo rozumiem, że skoro przyznana z ZUS to właśnie inwalidzka). Dużo jest napisane o rentach rodzinnych, socjalnych a nie mogłem znaleźć co w przypadku dochodu z renty inwalidzkiej i to jeszcze przekraczającej 3089.
Broszura MF do rozliczenia ulgi:
Renta dziecka nie stanowi dochodu, który jest brany
pod uwagę przy ustalaniu prawa do odliczenia.

Nie jest napisane jaka renta- więc rozumie, że wszystkie.

picik1990

dziekuje za odpowiedz, tak tez myślałam, tylko jeszcze jedno pytanko: dziecko otrzymało z zus pit40a, po rozliczeniu pit37 wyszło trochę ponad 100zł do zwrotu, czy w przypadku nie złożenia jednak rozliczenia do us zwrot ten również zostaje wypłacony?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Informacja ze strony PCPR:
W przypadku dorosłych dzieci niepełnosprawnych jedynym kryterium, od którego uzależniono prawo do ulgi prorodzinnej, jest otrzymywanie w roku podatkowym jednego ze świadczeń: zasiłku pielęgnacyjnego albo dodatku pielęgnacyjnego lub renty socjalnej. Nie stosuje się ani kryterium wieku, ani nie obowiązuje żaden limit w uzyskiwanych przez takie dziecko dochodów. Oznacza to, że ulga przysługuje bez względu na to, czy dziecko w danym roku uzyskiwało jakiekolwiek inne dochody, czy to opodatkowane czy też zwolnione z opodatkowania. Bez znaczenia jest również to, w jakim wieku jest dziecko. Możliwa jest zatem sytuacja, w której rodzice dorosłego dziecka otrzymującego zasiłek pielęgnacyjny i uzyskującego dochody, np. z renty czy z innego tytułu, uzyskują prawo do odliczeń.

Wg mnie syn musi pobierać albo rentę socjalną /może taką właśnie ma/ lub zasiłek/dodatek pielęgnacyjny, są to warunki do ulgi na dorosłe niepełnosprawne dziecko.
Proszę o ew. komentarze.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Do picik1990:
.....dziecko otrzymało z zus pit40a, po rozliczeniu pit37 wyszło trochę ponad 100zł do zwrotu, czy w przypadku nie złożenia jednak rozliczenia do us zwrot ten również zostaje wypłacony?

Tak jak napisał Wirus - obok poz. 44 w PIT-40A jest wyjaśnienie o zwrocie nadpłaty.
Pozdrowienia.:D.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

upewnij się, że dobrze przepisałaś kwotę zaliczki z pit-40a. Bierzemy ją z poz. 45 a nie 34.

PIT-37 powinien wyjść na 0zł a jeżeli w PIT-40A jest wykazana ta nadpłata 100zł to syn dostanie ją razem z rentą za marzec.

Błędne przepisanie kwoty zaliczki może spowodować, że nadpłata zostanie zdublowana i wezwanie do US gwarantowane.

picik1990

dziękuje wirus za odp, w pit 40a jest wykazana nadpłata

Zablokowany