Aparat słuchowy - ulga rehabilitacyjna - emeryt
Aparat słuchowy - ulga rehabilitacyjna - emeryt
Mój teść ma 73 lata jest na emeryturze od dawna, w związku z dużą utrata słuchu w 2013 zakupił aparaty słuchowe. Nie wiem czy może odliczyć koszt tych aparatów - jeśli nie posiada orzeczenia o niepełnosprawności. A teraz jeśli wystąpi o takie orzeczenie, czy to coś załatwia?
Jednocześnie teść mieszka z dorosłym synem który jest niepełnosprawny od dziecka (pobiera rentę inwalidzką, ale nie wiem ile), i jest jego opiekunem prawnym - czy wówczas może odliczyć zakup aparatów?
A jeśli odliczymy koszt aparatów - jak może być kwota zwrotu?, czy później każą oddać jeśli nie będzie uprawnień?
Proszę o radę, bo jestem w kropce
Jednocześnie teść mieszka z dorosłym synem który jest niepełnosprawny od dziecka (pobiera rentę inwalidzką, ale nie wiem ile), i jest jego opiekunem prawnym - czy wówczas może odliczyć zakup aparatów?
A jeśli odliczymy koszt aparatów - jak może być kwota zwrotu?, czy później każą oddać jeśli nie będzie uprawnień?
Proszę o radę, bo jestem w kropce
Re: Aparat słuchowy - ulga rehabilitacyjna - emeryt
Warunkiem odliczenia ulgi rehabilitacyjnej jest posiadanie orzeczenia o niepełnosprawności /grupy inw./.
Drugie pytanie - te aparaty to dla syna ?
Drugie pytanie - te aparaty to dla syna ?
nie dla ojca
to co to ma wspólnego z posiadaniem niepełnosprawnego syna ?
Jeśli syn pobiera świadczenia pielęgnacyjne lub rentę socjalną, to ojciec ewentualnie może odliczyć na niego ulgę na dziecko.
Jeśli niepełnosprawność syna polegałaby na ubytku słuchu to wtedy mogłaby istnieć zależność do odpisania aparatu słuchowego.
Witam.
Przecież napisano - aparaty są dla, oraz na, ojca.
Jeśli niepełnosprawność ojca polegałaby na ubytku słuchu to wtedy mogłaby istnieć możliwość do odpisania przez niego aparatu słuchowego.
Pozdrawiam.
Przecież napisano - aparaty są dla, oraz na, ojca.
Jeśli niepełnosprawność ojca polegałaby na ubytku słuchu to wtedy mogłaby istnieć możliwość do odpisania przez niego aparatu słuchowego.
Pozdrawiam.
Wiem ale pytanie było czy może odliczyć na syna. Oczywiście faktura też musiałaby być na syna. W zaistniałej sytuacji oczywiście, że nie może.