pit 39

edyta

pit 39

Post autor: edyta »

Mam pytanie dotyczące pit 39 - chodzi konkretnie o zgłoszenie sprzedaży działki i wiem , aby uniknąć płacenia podatku wybieram odpowiednia rubryczkę - aby określić się ile z danej kwoty ze sprzedaży wydam na cele mieszkaniowe. Wiem , że mogę sobie wydatki na notariusza wpisać jako wydatki na cele mieszkaniowe- tylko czy to mam uwzględnić w kosztach uzyskania przychodu czy policzyć razem z fakturami za wykup mieszkania itd.?

wla.gle

Re: pit 39

Post autor: wla.gle »

>Wiem , że mogę sobie wydatki na notariusza wpisać jako wydatki na cele mieszkaniowe.

Wpisać je, wg mnie, trzeba w wydatki mieszkaniowe, z których rozliczasz się po dwóch latach w US - robisz takie zestawienie wydatków, które zadeklarowane są jako wolne od podatku w PIT-39 - wydatkowanie na własne cele mieszkaniowe.
Może ktoś zasugeruje coś innego .:D.

edyta

też mi się tak wydaje ;-) dzięki

snykwa

Post autor: snykwa »

Moim zdaniem opłata u notariusza jest kosztami uzyskania przychodu. Ponieważ dochód uzyskany ze sprzedaży działki to cena sprzedaży -cena kupna - koszty. Wszystko zależy od tego kiedy nabyłaś działkę. Jeśli minęło 5 lat od daty nabycia do daty sprzedaży nie płacisz podatku.

Czarek

Post autor: Czarek »

Witam.

Potwierdzam to, co pisze 'snykwa' - opłata za notariusza, podatek od umowy, opłata za "pośrednika", opłata za ogłoszenia - są to niektóre koszty uzyskania przychodu ze zbycia nieruchomości.

Pozdrawiam.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

do Edyta -
piszesz . >Wiem , że mogę sobie wydatki na notariusza wpisać jako wydatki na cele mieszkaniowe - czy są to może wydatki na notariusza już przy kupnie ew. nowego mieszkania, są to już wydatki na cele mieszkaniowe?

edyta

właśnie rozmawiałam z Us i Pani powiedziała , że te koszta notariusza odliczam sobie od przychodu ;-))

Zablokowany