odliczenie wydatków za leki
odliczenie wydatków za leki
czy mogę odliczyć wydatki za leki chorych np. na cukrzycę, raka jeśli tak to w którym miejscu je wpisać
Re: odliczenie wydatków za leki
Najważniejszy warunek - orzeczenie o niepełnosprawności /wszystkie rodzaje/,
Odliczenie na zakup leków – w wysokości stanowiącej różnicę pomiędzy faktycznie poniesionymi wydatkami w danym miesiącu, a kwotą 100 zł, jeśli lekarz specjalista stwierdzi, że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki stale lub czasowo /leki związane z niepełnosprawnością/ (art. 26 ust. 7a pkt 12 updof).
Tak bardzo krótko.
Jeśli coś więcej to pytaj.
Odliczenie na zakup leków – w wysokości stanowiącej różnicę pomiędzy faktycznie poniesionymi wydatkami w danym miesiącu, a kwotą 100 zł, jeśli lekarz specjalista stwierdzi, że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki stale lub czasowo /leki związane z niepełnosprawnością/ (art. 26 ust. 7a pkt 12 updof).
Tak bardzo krótko.
Jeśli coś więcej to pytaj.
mam pytanie: Tata na leki wydaje ok 300pln na kwartał - tylko na jedną fakturę. więc może odliczyć 200pln - odliczyć od dochodu co to oznacza?? tyle na "czysto" mu wróci czy tylko podatek z tego?
Odliczyć można nadwyżkę ponad 100 PLN miesięcznie. Więc jeśli tato wyda w jednym miesiącu 300 PLN to z tego odliczyć może 200 PLN. Z tego otrzyma około 18%.
Dziękuję serdecznie Wam za pomoc, może Posiadacie jeszcze wiedzę na drugi post - o aparatach słuchowych, mam tam kilka pytań
-
czy to pewne, źe każdy rodzaj niepełnosprawności kwalifikuja do ulgi na leki, nawet 3 grupa??
A ja mam pytanie, czy takie leki jak Apap, Nospa itp. podlegają odliczeniu?
Pewnie nie bo wątpię aby akurat te leki przepisywał lekarz jako stale do użycia ale zdaję sobie sprawę, że przy wykupywaniu recepty leki te (i nie tylko te) często się dokupuje i są na rachunku. Z doświadczenia wiem, że jak się odlicza rachunki to nikt z odpisujących pewnie nie sprawdza dokładnie rachunków i ich nie odlicza od głównej kwoty rachunku. Lekarz specjalista orzeka niepełnosprawność i decyduje jakie leki powinien pacjent przyjmować stale lub czasowo. I te leki uważam powinny podlegać odliczeniu. US sprawdza pewnie czy jest orzeczenie o niepełnosprawności i zalecenie stosowania leków.
Jeśli ktoś miał już jakieś doświadczenie z US w tej sprawie mógłby się wypowiedzieć. Ja pomagałem przy rozliczeniu może z 10 osobom ale jeszcze nikogo z nich nie sprawdzali.
Jeśli ktoś miał już jakieś doświadczenie z US w tej sprawie mógłby się wypowiedzieć. Ja pomagałem przy rozliczeniu może z 10 osobom ale jeszcze nikogo z nich nie sprawdzali.
Myślę,że jak lekarz takie leki by zalecił (miało by się na to "podkładkę" na papierze) to można by je odliczyć. W końcu są schorzenia, gdzie jedyne co można robić to zmniejszać ból np. takimi lekami właśnie.