Kilka spraw technicznych ;)

Wirus
Kontakt:

Kilka spraw technicznych ;)

Post autor: Wirus »

Zauważyłem 2 problemy ;)

1. Ściągnięty instalator zarówno PITów 2013 jaki e-poczty nie wymaga praw administratora na starcie co powoduje, że w przypadku gdy np. ktoś pracuje na zwykłym koncie w windows 7 instalator dochodzi do momentu kopiowania plików po czym wywala błąd brak dostępu i instalator kończy pracę. Wtedy uruchamia się "magiczny" moduł windows 7 "Czy program został poprawnie zainstalowany?" dzięki któremu możemy od razu ponownie rozpocząć instalację już z uprawnieniami administratora. Oczywiście można to obejść uruchamiając od razu instalator z uprawnieniami admina ale jednak jest to niewygodne. Już kilka lat temu to zgłosiłem i od tamtej pory wszystkie instalki wymuszały uprawnienia admina na "dzień dobry". Teraz widać znowu powrót do niedobrego ;)

2. Nie wiem czy to celowe ale zauważyłem że w przypadku wypełniania PIT-36 jak osoba indywidualna i przypadkowym wpisaniu przychodów po stronie "małżonka" program nie informuje o tym fakcie stosownym komunikatem. W przypadku PIT-37 od razu krzyczy a przy PIT-36 siedzi cichutko jak mysz pod miotłą ;) Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu czy to celowe działanie czy małe niedopatrzenie?

M.K.

Re: Kilka spraw technicznych ;)

Post autor: M.K. »

To tak jest jak się chce wszystkich zadowolić.
Ktoś tutaj pisał że admin jest be więc usunąłem... Pewnie na XP nie trzeba. Ja się na tym nie znam !!! :)

Co do komunikatów. Lekka niedoróbka bo program będzie krzyczał o nadmiarowych danych przy błędach szczegółowych.

M.K.

Właściwie to nie wiem do czego te prawa admina. Programy nie grzebią w zabronionych częściach Windows.
Na jakim pliku się zacina?
No dobrze... znajdę komputer z ograniczonymi prawami i zobaczę :)

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

Zacina się od razu na początku paska postępu. Windows 7 jest tak skonstruowany, że wymaga praw admina nawet przy zmianach w "program files" stąd ten problem.

Tak jak napisałem, na razie nie jest to aż tak uciążliwe bo zarówno program jak i aktualizacje trzeba ściągać ręcznie i uruchamiać. Wystarczy więc kliknąć na instalatorze PPM i wybrać "uruchom jako administrator". Problem pojawi się w momencie jak pojawi się w PITach 2013 moduł aktualizacji znany z poprzednich lat. Wtedy powtórzy się to co zgłaszałem kilka lat temu. Wchodzisz do programu, wyskakuje komunikat o nowej wersji, klikasz żeby zaktualizował, program ściąga aktualizacje i ją uruchamia. Niestety aktualizacja uruchomiona przez program jest bez praw admina więc dochodzi do momentu kopiowania plików i dupa. Access denied i do widzenia. Trzeba było wtedy ręcznie pobrać aktualizacje i uruchomić jako admin. Po zgłoszeniu tego faktu kilka lat temu wymusiłeś w instalkach prawa admina na "dzień dobry" i problem zniknął.

Nie wiem czy to normalne ale w moim "środowisku" raczej nikt nie siedzi na koncie administratora. Każdy zakłąda hasło na admina i siedzi na zwykłym koncie. W momencie jak chce zainstalować coś nowego, itp. wyskakuje monit o hasło admina i wtedy dokonują się zmiany. Tak jest podobno bezpieczniej niż siedzieć cały czas na adminie.

A propos jeszcze aktualizacji to aktualny moduł sprawdzania dostępności w PITach 2013 coś się zaczął ślimaczyć. Na początku jak go wprowadziłeś to sprawdzał dostępność w 1s. Od kilku dni zaczął mi się zastanawiać nawet 30-40s co niestety zamraża program na ten czas. Coś się zmieniło w tej kwestii?

M.K.

Muszę zrobić tak aby admina wymagał tylko na 7 i Vista bo XP chyba nie miał aż takich ograniczeń.

Pobieranie danych o aktualizacji długo tra ponieważ serwer jest przeciążony. Mamy przenieść się na inny, lepszy.

Zablokowany