Witam
Mam kłopot z rozliczeniem pitu. Wykup mieszkania nastąpił w 2010 od spoldzielni. Sprzedaż mieszkania w 2012 roku i zakup nowego mieszkania w 2012 roku, po dacie zbycia poprzedniego.
Notariusz wystawił fakturę (za sprzedaż mieszkania (starego), faktura zapłacona przez sprzedajacego), w której wyszczegolniono:
akt notarialny ok. 1000 zł brutto
wypis aktu notarialnego ok 250 zł brutto
oraz jako opłaty dodatkowe:
podatek od czynności cywilnoprawnych ok 2 000 zł oraz opłata sądowa 200 zł. Mieszkanie sprzedane za 150 000 zł
Czy mogę wszystkie te "opłaty" odjąć od przychodu w picie 39, czy tylko niektóre? Jeżeli niektóre to prosiłbym o wskazanie które.
Nowo nabyte mieszkanie potrzebowało remontu. Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć wykaz usług i materiałow, które moge dodać do celów mieszkaniowych? Chodzi np. o drzwi wewnętrzne, kuchnię gazową, meble kuchenne, jakieś wiertła, panele, kołki, emulsje, farby, tapety itd.
Z góry dziekuje za pomoc.
Sprzedaz mieszkania pytania:
Re: Sprzedaz mieszkania pytania:
Doprecyzuj:
1.Wykupiłeś mieszkanie w 2010 - zaznaczmy je jako A
2.Sprzedałeś A w 2012
3.Kupiłeś nowe - B - mieszkanie w 2012
podaj koszty i ceny dotyczące tych trzech zdarzeń
1.Wykupiłeś mieszkanie w 2010 - zaznaczmy je jako A
2.Sprzedałeś A w 2012
3.Kupiłeś nowe - B - mieszkanie w 2012
podaj koszty i ceny dotyczące tych trzech zdarzeń
-
Dwa mieszkania A stare, B nowe.
2010 wykup mieszkania A od spółdzielni kwota 1000 zł
2012 sprzedaż mieszkania A za kwotę 150 000 zł, do tego mieszkania A mam fakturę od notariusza. Notariusz wystawił fakturę w której wyszczegolniono:
podatek od czynności cywilnoprawnych ok 2 000 zł oraz opłata sądowa 200 zł.
Potem zostało zakupione mieszkanie B za 110 000 zł i były w nim robione remonty. Faktury dotyczące remontów dotyczą np. malowania, kuchni gazowej, mebli kuchennych, perlatora, baterii łazienkowej, emulsji paneli, wierteł, farb, emulsji, paneli, kołków.
Pytanie: Wiem, że mogę obniżyć koszty przychodu ze sprzedaży mieszkania tylko czy mogę odliczyć wszystkie wyszczególnione przez notariusza opłaty czyli podatek od czynności cywilnoprawnych, opłaty sądowe, wypis notarialny, akt notarialny czy tylko np. akt notarialny?
Pytanie 2:Gdzie mogę znaleźć listę konkretną tego co mogę dodać do kosztów (celów) nowo kupionego mieszkania B, na fakturach mam m.in. to co wymieniłem i nie wiem czy np. meble perlator i inne rzeczy nie zostaną zakwestionowane przez urząd skarbowy. Ewentualnie proszę mi napisać, które z wyżej wymienionych rzeczy mogę dodać do kosztów mieszkaniowych.
2010 wykup mieszkania A od spółdzielni kwota 1000 zł
2012 sprzedaż mieszkania A za kwotę 150 000 zł, do tego mieszkania A mam fakturę od notariusza. Notariusz wystawił fakturę w której wyszczegolniono:
podatek od czynności cywilnoprawnych ok 2 000 zł oraz opłata sądowa 200 zł.
Potem zostało zakupione mieszkanie B za 110 000 zł i były w nim robione remonty. Faktury dotyczące remontów dotyczą np. malowania, kuchni gazowej, mebli kuchennych, perlatora, baterii łazienkowej, emulsji paneli, wierteł, farb, emulsji, paneli, kołków.
Pytanie: Wiem, że mogę obniżyć koszty przychodu ze sprzedaży mieszkania tylko czy mogę odliczyć wszystkie wyszczególnione przez notariusza opłaty czyli podatek od czynności cywilnoprawnych, opłaty sądowe, wypis notarialny, akt notarialny czy tylko np. akt notarialny?
Pytanie 2:Gdzie mogę znaleźć listę konkretną tego co mogę dodać do kosztów (celów) nowo kupionego mieszkania B, na fakturach mam m.in. to co wymieniłem i nie wiem czy np. meble perlator i inne rzeczy nie zostaną zakwestionowane przez urząd skarbowy. Ewentualnie proszę mi napisać, które z wyżej wymienionych rzeczy mogę dodać do kosztów mieszkaniowych.
Pytanie 1 - Tak : opłaty, podatki, akt notarialny i inne koszty związane ze sprzedażą mieszkania A (niezbędne) pobrane przez notariusza.
Dodatkowym kosztem nabycia jest cena wykupu mieszkania A
Koszty w/w wpisujemy w poz.21- PIT-39
Pytanie 2
Remontujesz mieszkanie B - wydatki te nie są kosztem uzyskania przychodów - nie dodaje ich się do kosztów.
Nie znaczy to , że są "bezużyteczne".
Aby nie płacić podatku ze sprzedaży lokalu A - trzeba w ciągu 2 lat (od końca 2012) przeznaczyć te pieniądze (150000) na tzw "cele mieszkaniowe" - u ciebie : zakup mieszkania i remont mieszkania B.
Wydałeś już 110000 - nabywając nowe mieszkanie B. Możesz jeszcze zaliczyć do wydatków mieszkaniowych jego remont .
Wydatki te wpisujemy w poz.25 PIT-39
Katalog wydatków na remont trzeba by szukać w nieistniejącym już załączniku do rozporządzenia ministra budownictwa - z lat 90-tych.
Z tego co pamiętam dotyczy on szeroko rozumianych materiałów i usług budowlanych udokumentowanych fakturą VAT - wystawionych przez podatnika VAT czynnego - czyli "prawdziwego" vatowca - analogicznie z dawną ulgą remontową - nie mylić ze zwrotem Vat- VZM.
Z wymienionych przez ciebie na pewno NIE podlegają odliczeniu wydatki :
- narzędzia - wiertła , pędzle
- meble kuchenne za wyjątkiem szafki pod zlew jako integralnej części zlewu
Podlegają odliczeniu :
-drzwi wewnętrzne, kuchnię gazową, panele, kołki, emulsje, farby, tapety
Dodatkowym kosztem nabycia jest cena wykupu mieszkania A
Koszty w/w wpisujemy w poz.21- PIT-39
Pytanie 2
Remontujesz mieszkanie B - wydatki te nie są kosztem uzyskania przychodów - nie dodaje ich się do kosztów.
Nie znaczy to , że są "bezużyteczne".
Aby nie płacić podatku ze sprzedaży lokalu A - trzeba w ciągu 2 lat (od końca 2012) przeznaczyć te pieniądze (150000) na tzw "cele mieszkaniowe" - u ciebie : zakup mieszkania i remont mieszkania B.
Wydałeś już 110000 - nabywając nowe mieszkanie B. Możesz jeszcze zaliczyć do wydatków mieszkaniowych jego remont .
Wydatki te wpisujemy w poz.25 PIT-39
Katalog wydatków na remont trzeba by szukać w nieistniejącym już załączniku do rozporządzenia ministra budownictwa - z lat 90-tych.
Z tego co pamiętam dotyczy on szeroko rozumianych materiałów i usług budowlanych udokumentowanych fakturą VAT - wystawionych przez podatnika VAT czynnego - czyli "prawdziwego" vatowca - analogicznie z dawną ulgą remontową - nie mylić ze zwrotem Vat- VZM.
Z wymienionych przez ciebie na pewno NIE podlegają odliczeniu wydatki :
- narzędzia - wiertła , pędzle
- meble kuchenne za wyjątkiem szafki pod zlew jako integralnej części zlewu
Podlegają odliczeniu :
-drzwi wewnętrzne, kuchnię gazową, panele, kołki, emulsje, farby, tapety
-
Dziękuje serdecznie.