Jakim Pitem się rozliczyć
-
Jakim Pitem się rozliczyć
Witam
Do tej pory otrzymywałem PIT 11 i rozliczałem się na PIT 37. Obecnie otrzymałem Pit 8C gdzie mam wykazane straty. Chcę skorzystać z ulgi na dziecko. Na jakim Picie mam się rozliczyć i czy i gdzie wykazać straty z Pit 8C. Dziękuje
Do tej pory otrzymywałem PIT 11 i rozliczałem się na PIT 37. Obecnie otrzymałem Pit 8C gdzie mam wykazane straty. Chcę skorzystać z ulgi na dziecko. Na jakim Picie mam się rozliczyć i czy i gdzie wykazać straty z Pit 8C. Dziękuje
Re: Jakim Pitem się rozliczyć
która część pit-8C masz wypełnioną?
-
Wirus napisał(a) :
> która część pit-8C masz wypełnioną?
Wypełniona jest część F gdzie dochód jest "0,00" a straty:xxxxxxxx
> która część pit-8C masz wypełnioną?
Wypełniona jest część F gdzie dochód jest "0,00" a straty:xxxxxxxx
część F z reguły rozlicza się na PIT-38 ale dlaczego wystawili Ci PIT-8C w którym nie ma żadnych kwot? Teoretycznie jak tam nic nie ma to nic nie musisz z tym robić ale niech potwierdzi to ktoś jeszcze dla pewności
Wg mnie straty też się rozlicza w PIT-38, bo przecież można je odliczyć przez 5 lat z dochodu z tego samego źródła.
Na 100% stratę trzeba rozliczyć. Raz,że jest obowiązek, dwa tak jak koleżanka wspomniała można ją wówczas odliczyć w ciągu 5 lat (nie więcej niż 50% jednorazowo)
Przepraszam, źle zrozumiałem andreasa. Napisał te XXXXXX i uznałem że cos takiego ma tam wpisane dlatego się zdziwiłem a on po prostu nie chciał tutaj podać kwoty.
Oczywiście że trzeba rozliczyć zarówno dochód jak i stratę.
Oczywiście że trzeba rozliczyć zarówno dochód jak i stratę.
-
Dziękuję za informację. Rozumiem że mam wypełnić Pit 38 i w nim wymienić wszystkie ulgi. Do tej pory wypełniałem tylko Pit 37. Pozdrawiam.
PIT-38 składasz tylko na podstawie PIT-8C
Oprócz tego składasz normalnie PIT-37 w którym uwzględniasz PITy-11 oraz wszystkie ulgi
Oprócz tego składasz normalnie PIT-37 w którym uwzględniasz PITy-11 oraz wszystkie ulgi
-
Dziękuję już "błysnęło" ;)