Zleceniodawca zniknął, a PIT razem z nim...
Zleceniodawca zniknął, a PIT razem z nim...
Udzielałem korepetycji na umowę-zlecenie. Zleceniodawca w marcu ub. roku zniknął, ledwo odzyskałem swoją kasę. Ale rozliczenie mogę wykonać tylko na podstawie otrzymanych przelewów bankowych. Bo firmy już nie ma, telefonów nikt nie odbiera. A być może wpłacił jakiś podatek do U S i na moim koncie wyskoczy niezgodność podatkowa? Czy mam przyjąć, że od otrzymanych wypłat nie był odprowadzony podatek? Bo tak jest bezpiecznie dla mnie-ale zachodzi obawa o podwójne opodatkowanie. U S nie udzieli informacji o stanie moich podatków, w ogóle się nie przyznają że coś takiego ewidencjonują. PYTANIE: czy istnieje inne legalne rozwiązanie? Tediuszk
Re: Zleceniodawca zniknął, a PIT razem z nim...
Jeżeli zarabiałeś z tej umowy zlecenia mniej niż 200,00 zł miesięcznie nie powinieneś się przejmować. Umowy do takiej kwoty opodatkowane są ryczałtem, nie sporządza się PIT-11 i nie wykazuje się ich w zeznaniu.
Jeżeli kwoty wynagrodzenia są wyższe niż 200,00 na m-c to.... Legalnym będzie, jeżeli wykażesz w zeznaniu zarobione kwoty zgodnie ze swoją wiedzą.
Masz wpływy na konto więc to już coś. Na tej podstawie można ustalić kwotę brutto (może masz umowę). Oczywiście potrzebna jest informacja czy wykonywanie umowy podlegało ubezpieczeniom społecznym, chorobowemu czy też zdrowotnemu.
Nie jest istotnym czy zleceniodawca wpłacał zaliczki do US ważne jest to czy pobrał taką zaliczkę z Twojego wynagrodzenia.
Do zeznania z tak obliczonymi kwotami (nie na podstawie PIT-11) powinieneś dołączyć informację, że kwoty w takich i takich pozycjach podajesz wg. swoich wyliczeń, wyciągów, umowy zlecenia itp. ponieważ od zleceniodawcy X nie otrzymałeś informacji PIT-11.
Jeżeli kwoty wynagrodzenia są wyższe niż 200,00 na m-c to.... Legalnym będzie, jeżeli wykażesz w zeznaniu zarobione kwoty zgodnie ze swoją wiedzą.
Masz wpływy na konto więc to już coś. Na tej podstawie można ustalić kwotę brutto (może masz umowę). Oczywiście potrzebna jest informacja czy wykonywanie umowy podlegało ubezpieczeniom społecznym, chorobowemu czy też zdrowotnemu.
Nie jest istotnym czy zleceniodawca wpłacał zaliczki do US ważne jest to czy pobrał taką zaliczkę z Twojego wynagrodzenia.
Do zeznania z tak obliczonymi kwotami (nie na podstawie PIT-11) powinieneś dołączyć informację, że kwoty w takich i takich pozycjach podajesz wg. swoich wyliczeń, wyciągów, umowy zlecenia itp. ponieważ od zleceniodawcy X nie otrzymałeś informacji PIT-11.
mądrego to i przyjemność poczytać.....
marbar napisał(a) :
> mądrego to i przyjemność poczytać.....
nooo :)
> mądrego to i przyjemność poczytać.....
nooo :)
Cześć MarBarko - trochę Wam w tym kółku wzajemnej adoracji namieszam hihihi.
Polecam wrócić dla przypomnienia kiedy zlecenie jest opodatkowane ryczałtem. Zbyt dużą wagę przyłożyliście tylko do kwoty. A to warunek jeden, ale nie jedyny.
Może być i zlecenie warte 20 (dwadzieścia złotych) a ryczałtem opodatkowane nie będzie.
Polecam wrócić dla przypomnienia kiedy zlecenie jest opodatkowane ryczałtem. Zbyt dużą wagę przyłożyliście tylko do kwoty. A to warunek jeden, ale nie jedyny.
Może być i zlecenie warte 20 (dwadzieścia złotych) a ryczałtem opodatkowane nie będzie.
Witam. Dzięki za radę, czasem oczywista oczywistość jest niedostrzegalna. Kwoty rzeczywiście nie przekraczały 200zł miesięcznie, bo akurat chorowałem. Potem firma zniknęła. Więc w sumie miałem szczęście. Kwot otrzymanych nie wykazuję natomiast przechowam wydruki z konta. Opiszę całą sytuację i przechowam razem z pitem bo pamięć ludzka jest ulotna, a pięć lat to szmat czasu.
Jak mawiał mój śP Szef: wykonaj zadanie wg. swojej najlepszej wiedzy- a nie będziesz miał później żalu do samego siebie. Pozdrawiam
Jak mawiał mój śP Szef: wykonaj zadanie wg. swojej najlepszej wiedzy- a nie będziesz miał później żalu do samego siebie. Pozdrawiam
cześć Optima
:))
:))