Córka uczy się i pracuje w Niemczech (od paździenika 2012 pracuje na 1/2 etatu), w sierpniu miała praktykę studencką w Warszawie ( około 5 tygodni). Za praktykę dostała pit 11 z dochodami w rzędzie 6 działaność wykonywania osobiście .
Czy mogę rozliczyć te dochody z praktyki bez dochodów niemieckich , z tego co wiem z dochodów w Niemczech ona się musi tam rozliczyć, czy nie rozliczać jej w Polsce bo faktycznie to ma tylko zameldowanie w Polsce , a zamieszkuje w Niemczech.
Z góry dziękuję za pomoc
rozliczenie z dochodów w Polsce i Niemczech
-
krzysiek.k120
Re: rozliczenie z dochodów w Polsce i Niemczech
Jeżeli córka przebywa w Niemczech- tam ma "centrum interesów osobistych lub gospodarczych ", czyli konto w banku, dzieci w szkole, mieszkanie, itd - to w Polsce rozlicza się tylko z polskich dochodów.
-
krzysiek.k120
Faktycznie to przyjeżdża dwa razy w roku po kilka dni, a resztę roku przebywa tam, więc można powiedzieć, żę centrum interesów osobistych i gospodarczych jest w Niemczech, więc rozliczyć te dochody z praktyki w Polsce nie patrząc na dochody z zagranicy, myślisz, że nie czepią się, że nie rozliczyła się metodą wyłączenia z progresją
Nie ma się czego czepiać - w PIT-37 należy wpisać niemiecki adres zamieszkania - będzie to wtedy jednoczesna aktualizacja danych wskazująca jednoznacznie na miejsce interesów życiowych..
-
krzysiek.k120
Dzwoniłem do kip-u pit-37 złożyć w urzędzie skarbowym według miejsca któremu podlega płatnik gdzie miała praktykę w moim przypadku III US w Warszawie , dane zamieszkania z Niemiec + zap 3 z numerem konta (żeby otrzymała kasę na miejsce).Rozlicza oczywiście tylko polskie dochody, to na wypadek jakby ktoś miał podobną sytuację.
Dzięki za zaangażowanie w temacie.
Dzięki za zaangażowanie w temacie.