babcia sprawujaca opieke nad wnuczka

edyta

babcia sprawujaca opieke nad wnuczka

Post autor: edyta »

Mam pytanie jeżeli babcia sprawuje opiekę nad wnuczką , która w ubiegłym roku skończyła 18 lat w czerwcu czy może odliczyć sobie wnuczkę w uldze prorodzinnej , dodam ze wnuczka dostaje rente po mamie? wcześniej rozliczałam ich na picie 36 z dodatkiem pit M jednak teraz dziewczyna jest pełnoletnia to jak to wygląda teraz?? pozdr

Czech

Re: babcia sprawujaca opieke nad wnuczka

Post autor: Czech »

1) Wnuczka po ukończeniu 18

- jeżeli dostanie PIT11a - musi się rozliczyć na PIT-37
- jeżeli PIT40a - nie musi, ale namawiamy do rozliczenia 1%

2) Babcia

- dostanie na swoje nazwisko PIT40a - rentę wnuczki za okres gdy wnuczka była małoletnia i te dochody musi doliczyć do swoich - czyli składa tak jak co roku składała - PIT-36+ PIT/M
- dochodów pełnoletniej córki nie można już doliczać do swoich

Renta rodzinna jest dochodem nie wpływającym na wysokość limitu - ulga przysługuje za 6 m-cy lub jeżeli wnuczka się uczy - za cały rok

edyta

oczywiście ze wnuczka się uczy, a dziewczyna dostala pit 40a

edyta

wnuczka zawsze swojarente dostawala na swoje nazwisko tak wiec czy na pewno trzeba jej dochod jak wcześniej doliczyć do babci skoro jest już dziewczyna pelnoletnia??

edyta

właśnie zadzwoniłam do urzędu i dowiedziałam się dokładnie to co mi Pan napisał ;-) jednak pit- 36 i pit-m ale tylko za 6 miesięcy , ulga przysługuje za caly rok i tutaj moje pytanie bo do pit-m musze wspiąć polowe dochodu zaliczki -i tutaj nasuwa się moje pytanie której zaliczki tej z pozycji 34 z pita 40 a czy z pozycji 45? pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

pit-40A, zaliczka zawsze z poz. 45

marbar

Post autor: marbar »

edyta napisał(a) :
> babcia sprawuje opiekę nad wnuczką

na jakiej podstawie sprawuje tę opiekę?

Pytam, bo:

Izba Skarbowa Warszawa
IPPB4/415-320/10-4/JS
(..)
podstawowym kryterium skorzystania z prawa do odliczenia ulgi za 2009 r. jest wychowanie dziecka przez podatnika w danym roku podatkowym, pod warunkiem, że istnieje między dzieckiem a podatnikiem więź prawna wynikająca z bycia biologicznym rodzicem lub pełnienia funkcji opiekuna prawnego lub sprawowania opieki poprzez pełnienie funkcji rodziny zastępczej na podstawie orzeczenia sądu lub umowy zawartej ze starostą (..)
-----------

oraz to:

"Prawo do ulgi przysługuje osobom sprawującym władzę rodzicielską nad dziećmi, a także osobom sprawującym nad nimi opiekę w oparciu o inne instytucje prawne (rodzina zastępcza, opiekun prawny).

Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym jeżeli jedno z rodziców nie żyje albo nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, władza rodzicielska przysługuje drugiemu z rodziców. To samo dotyczy wypadku, gdy jedno z rodziców zostało pozbawione władzy rodzicielskiej albo gdy jego władza rodzicielska uległa zawieszeniu. Opiekę ustanawia się dla małoletniego (czyli dla osoby, która nie ma jeszcze 18 lat) jeżeli żadnemu z rodziców nie przysługuje władza rodzicielska albo jeżeli rodzice są nieznani. Opiekę ustanawia sąd opiekuńczy i ustaje ona z mocy prawa, gdy dziecko osiągnie pełnoletność albo gdy przywrócona zostanie nad nim władza rodzicielska.

Z treści Pani pytania wynika, że opiekuje się Pani wnukami na podstawie aktu notarialnego, a nie na podstawie orzeczenia sądu opiekuńczego. Dlatego też nie może Pani skorzystać z ulgi na dzieci, którymi się Pani opiekuje pod nieobecność rodziców."

i jeszcze to:
http://prawo.rp.pl/artykul/858670.html

edyta

Babcia jest opiekunem prawnym i rodzina zastepcza dla dzieczyny- a babcię rozliczamy indywidualnie ?

marbar

Post autor: marbar »

Lekko wgryzłam się w temat i moje wnioski:
ustawa mówi o doliczaniu dochodów małoletnich dzieci do dochodów RODZICÓW
Nie ma nic o rodzinie zastępczej, o opiekunach prawnych w tym względzie.
Owszem rodziny zastepcze, opiekunowie prawni moga korzystać z ulg.

Uważam, że babcia może z ulg skorzystac, jednak wnuczka od zawsze powinna mieć osobne zeznanie roczne. Póki niepełnoletnia - babcia za nią powinna podpisywać. Teraz już wnuczka podpisuje sama.

Zablokowany