ulga rehabilitacyjna na zmarłego
ulga rehabilitacyjna na zmarłego
proszę mi podpowiedzieć, czy mogę rozliczyć siostrze ulgę rehabilitacyjną na samochód, z którego korzystał jej zmarły w czerwcu mąż, jeżdżąc na zabiegi, turnusy i inne. Przez wiele lat korzystał z tej ulgi. Nie wiem czy jest taka możliwość...
Re: ulga rehabilitacyjna na zmarłego
mam wątpliwości, bo z jednej strony żył 6 miesięcy i wydał na dojazdy, a z drugiej strony, czy zwrot kosztów może dostać ktoś, kogo już nie ma i czy może pobrać je żona?
Dzień dobry!.
Istnieje możliwość rozliczenia się ze zmarłym współmałżonkiem /zmarłym w trakcie roku podatkowego/,
zaznacza się kwadrat "3" w rubryce sposób rozliczenia.
Należy wpisać dochody zmarłego - upomnieć się o pit z zus /jeżeli nie wyślą/.
Na zeznaniu żona musi być jako podatnik, z danych zmarłego wpisujemy pesel, imię i nazwisko,nie wpisujemy adresu zamieszkania.
W miejscu podpis współmałżonka można wpisać datę zgonu.
Jeżeli zwrot na konto to ew. zap-3 do nr-u konta bankowego żony.
Nawet bez skorzystania z ulg powinna wyniknąć nadpłata podatku.
Co do ulgi.
Nie jest nigdzie powiedziane, że ulga musi być wykorzystana na przestrzeni całego roku - są podane tylko limity ograniczające wysokość tej ulgi oraz warunki konieczne do jej uzyskania.
Wg mnie można skorzystać z ulg rehabilitacyjnych.
Jeżeli coś nie tak , to proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych forumowiczów.
AHOJ!.
Istnieje możliwość rozliczenia się ze zmarłym współmałżonkiem /zmarłym w trakcie roku podatkowego/,
zaznacza się kwadrat "3" w rubryce sposób rozliczenia.
Należy wpisać dochody zmarłego - upomnieć się o pit z zus /jeżeli nie wyślą/.
Na zeznaniu żona musi być jako podatnik, z danych zmarłego wpisujemy pesel, imię i nazwisko,nie wpisujemy adresu zamieszkania.
W miejscu podpis współmałżonka można wpisać datę zgonu.
Jeżeli zwrot na konto to ew. zap-3 do nr-u konta bankowego żony.
Nawet bez skorzystania z ulg powinna wyniknąć nadpłata podatku.
Co do ulgi.
Nie jest nigdzie powiedziane, że ulga musi być wykorzystana na przestrzeni całego roku - są podane tylko limity ograniczające wysokość tej ulgi oraz warunki konieczne do jej uzyskania.
Wg mnie można skorzystać z ulg rehabilitacyjnych.
Jeżeli coś nie tak , to proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych forumowiczów.
AHOJ!.
Znalazłam - Ulgę rehabilitacyjna zmarłego można rozliczyć we wspólnym zeznaniu.
Dzięki serdeczne za wyjaśnienie.
Pod tym adresem:
http://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/arty ... _2011.html
Dzięki serdeczne za wyjaśnienie.
Pod tym adresem:
http://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/arty ... _2011.html